Grønnere hverdag

3 tips til sykkelvask

Grundig rengjøring øker ikke bare sykkelens levetid, men det blir også tryggere og lettere å ta seg frem på tohjulingen. Få 3 tips til hvordan du bør vedlikeholde og vaske sykkelen din med produktene du har på kjøkkenet.

Kvinne på sykkeltur som etterpå må vaske sykkel. FOTO

Du trenger ikke masse spesialprodukter for å vaske sykkel. Faktisk holder det å bruke produktene du har på kjøkkenet (eller der du oppbevarer vaskemidlene dine fra Klar). Men et superviktig produkt som må til for en velfungerende sykkel, må du kanskje gå til innkjøp av.

Finn fram vaskebøtta og fyll den med lunkent vann, en børste, Klar Kjøkkenspray, Klar Oppvaskmiddel og hageslangen. Frister det å bruke høytrykkspyleren når du skal vaske sykkel? Dropp det! Da risikerer du nemlig å spyle inn sand og smuss i lagrene.

1. Skyll sykkelen godt

Bruk hageslangen til å skylle bort søle, salt, sand og alt av smuss som har samlet seg på ramme, nav og kjedet. Gå så over med en børste (en gammel oppvaskbørste holder i massevis) og bruk blandingen med Klar Oppvaskmiddel og lunkent vann. Brøst grundig over hele sykkelen, før du skyller godt med rent vann.

Det kan virke som om sykkelen allerede er ren, men det stopper ikke der. Kjedet trenger nemlig litt grundigere rengjøring og vedlikehold.

2. Rens og fjern fett fra kjedet

Ta av finstasen og ta på noe du ikke er redd for å skitne til – for å rense kjedet er en skikkelig skitten jobb. Og husk hansker! Slik gjør du det:

  • Er du ikke proffsyklist eller over middels interessert i sykkel, så er det ikke sikkert at du har et kjederenseverktøy – men det går fint. Du kan fint rense sykkelen med oppvaskbørste eller tannbørste (som kun brukes til dette formålet).
  • Klar Kjøkken er utviklet til vask på kjøkkenet, men du kan også ta den med ut til sykkelvasken. Den er nemlig tøff mot smuss og fett. Spray kjøkkensprayen rundt drivverket og kjedet, og børst vekk fettet mens du fører pedalarmene bakover.
  • Vask deretter kjedet med såpevann. Klar Oppvask og en bøtte med lunkent vann, fungerer utmerket til dette.

3. Smør sykkelkjedet

Det er vanskelig å gi råd for hvor ofte du bør smøre sykkelkjedet, men det må gjøres om du ønsker å vedlikeholde drivverket på tohjulingen. Sykler du daglig, kan det være nødvendig å smøre kjedet ukentlig. Og er det mye regn, eller om du sykler i vinterføre med mye salt, så kan det være lurt å smøre ekstra ofte.

Vasker du sykkelen og fjerner sykkeloljen fra kjedet, risikerer du at det ruster ganske raskt. Sykkelolje får du kjøpt i sportsbutikker og butikker med bredt vareutvalg, som Clas Ohlson, Biltema, Jernia og lignende.

Vi vet du allerede tar ganske mange gode miljøvalg ved å velge sykkel som fremkomstmiddel, og håper at vi kan være med på å vedlikeholde sykkelen din så den varer år etter år. God tur!