Grønnere hverdag

4 dokumentarer om havet du må se

Selv om høsten har meldt sitt inntog trenger du ikke vente på en regnfull dag eller stille søndag for å se på en informativ og underholdene dokumentar, eller to. Her finner du fire viktige dokumentarer om havet.

Havet på nært hold. Foto

1. A plastic ocean

Journalisten Craig Leeson var i gang med research til en historie om blåhvalen da han oppdaget plastavfall på store, uberørte hav. Det førte til at Craig, fridykker Tanya Streeter og en gruppe internasjonale forskere reiser til tyve forskjellige steder på jorden i en periode på over fire år for å undersøke havenes tilstand.

Den alarmerende sannheten om plastforurensning kan du se i dokumentaren A plastic ocean. Vi får også servert noen løsninger som kan tas i bruk med en gang. Se A plastic ocean på Netflix.

2. Mission Blue

Dokumentaren Mission Blue er regissert av Fisher Stevens, mannen bak The Cove, og Robert Nixon, som også har laget Gorillas in the Mist, og følger den legendariske havforskeren Dr. Sylvia Earle.

Dr. Earle har som oppdrag å redde havet og det unike livet som gjemmer seg på dypet fra forurensning, overfiske og klimaforandringer. I dokumentaren får vi se hennes personlige og profesjonelle historie – fra hennes første minner om å utforske havet, til innsikt i de vanskelige valgene hun har møtt i kampen for å redde havet. Se Mission Blue på Netflix.

3. Chasing Coral

Korallrevene forsvinner i et bekymringsverdig tempo, derfor har en gruppe dykkere, forskere og filmfolk gått sammen for å undersøke nærmere i denne dokumentaren. Den ble filmet i over tre år, mer enn 500 timer under vann og viser bilder fra mer enn 30 ulike land.

Dokumentaren har vunnet flere priser, inkludert Sundance Film Festivals US Documentary Audience Award og International Wildlife Film Festivals Best Environmental Film. Se Chasing Coral på Netflix.

4. The end of the line

Dokumentaren fra 2009 har blitt omtalt som “den ubehagelige sannheten om verdenshavene”. Filmskaperen Rupert Murray skaper splid i fiskerimiljøen når han viser hvordan overfisking truer et bredt utvalg fiskearter.

Etter premieren av dokumentaren valgte flere å fjerne tunfisk fra menyene sine, blant annet den britiske sandwichkjeden Pret a Manger, supermarkedkjeden Mark & Spencer og de britiske kokkene Gorden Ramsay og Jamie Oliver. The end of the line kan leies eller kjøpes på Amazon.