Grønnere hverdag

4 smarte ting du kan gjøre istedenfor å shoppe

Den norske handelsstanden adopterer amerikanske tradisjoner i hytt og pine. Men trenger vi virkelig shoppingtradisjoner som Black Friday og Green Friday, som begge er massive handledager med spinnville tilbud?

På tur i skogen. Foto

Butikkdører rives opp og mennesker strømmer inn mot klesstativ og hyller fulle av varer. Alle røsker med seg alt de kommer over, og river både ting og folk over ende til alt er tømt. Nei, det er kanskje ikke så syke tilstander her i landet. Sjenerte nordmenn foretrekker helst å sitte hjemme i egen sofa og klikke hjem varer fra ulike nettbutikker. Men det er nok ikke langt unna.

Slike handelstradisjoner der butikkene kun skal kvitte seg med sommerens og høstens varer før nye kommer inn, bidrar til dagens bruk-og-kast samfunn og handler ikke om annet enn å øke omsetning og salgsrekorder. Tilbudene kan virke så fristende at man rett og slett ikke klarer å si nei.

“Det var et godt tilbud” er det vanligste svaret, men det vi egentlig bør spørre oss selv er: Trenger jeg virkelig dette? Det er ingenting i veien for å gjøre et godt kjøp, men vi vil gjerne oppfordre til å droppe de ukritiske kjøpene man ellers ikke ville brukt penger på.

Når det i tillegg viser seg at 16 prosent av varene som ble solgt på Black Friday er dyrere denne dagen enn andre dager, kan det være fint å finne på andre ting. Vi spurte medlemmene i Facebookgruppen vår, “Vi som er Klar for en grønnere hverdag”, hva de finner på, og eksemplene kom som perler på en snor:

1. Bruk tid på de du er glad i

Kanskje det er noe som ikke har fått nok tid med deg i det siste? Inviter kjente og kjære til å gjøre noe hyggelig sammen. En venninnekveld med kakao, kos og litt sladder. Vaffelkveld med barn, nevøer og nieser. Eller en lang kveldstur i den klare høstlufta for å rense tanker fra hverdagsmaset.

inviter til vaffelkveld

2. Bli ferdig med påbegynte prosjekter

Har du noen halvferdige prosjekter som har blitt satt til siden den siste tiden, som kan gjøres ferdig? Kanskje bildene som har blitt rammet inn, men aldri hengt opp, kan få en plass på veggen, eller boden endelig skal ryddes. Eller hva med plaggene du egentlig har satt til side for å kaste? Kanskje disse bare kan repareres med nål og tråd, og få et litt lenger liv fremfor å bli bytta ut med noe tilsvarende.

3. Lag, redesign og bytt

Julen er en travel tid og det er mye du skal rekke. Pynte, handle gaver, pakke dem inn og ikke minst så har du kanskje et julebord – eller to, du skal delta på. Et godt tips er å arrangere juleverksted, redesignkveld eller byttekveld slik at du allerede nå kan få unna ting du vet kommer på agendaen.

Lag julepynt og hjemmelagde gaver, eller inviter venner der alle tar med seg plagg de ikke trenger, som dere kan bytte. Dette er en perfekt, og ikke minst rimelig, måte å få noe nytt til julebordet på, eller bare et nytt antrekk du kommer til å bruke fremover.

lage julepynt

4. Kvitt deg med ting du ikke bruker

En grunn til at man kjøper noe nytt, kan rett og slett være at man ikke vet hva man har. Sett av litt tid til å gå gjennom skuffer og skap. Kanskje du finner ting du ikke bruker lenger, som gis bort eller selges til noe som kommer til å bruke de? Det er mye bedre at tingene får et nytt liv hos noen andre istedenfor at de tiltrekker seg støv hjemme hos deg.

Fortell oss gjerne hva du liker å bruke tiden din på! Ta et bilde, legg ut på instagram og bruk #klardag.