Grønnere hverdag

5 grønne nyttårsforsetter

Så fort enden av året nærmer seg begynner flere av oss å tenke på hvilke mål vi skal ha for året som kommer. Dette er en fantastisk anledning til å forsøke å få en litt grønnere hverdag. Vi deler våre grønne nyttårsforsetter.

Norgesferie i hengekøye. Foto

Shoppestopp

Hvorfor ikke utfordre deg selv til å ikke shoppe? Det trenger ikke vare et helt år, og heller ikke være totalforbud, men hva med å starte i det små? Du kan selv bestemme reglene, men vi foreslår å kun handle brukt og lære deg å reparere hull i klær du har så de får et lengre livsløp. Er du flink med nål og tråd, hvorfor ikke begynne å redesigne egne klær eller lage annet av brukte tekstiler du har?

For å unngå å handle kan du arrangere byttekveld med venner der alle tar med seg plagg de ikke lenger har bruk for, og bytter til noe “nytt”. Ikke bare godt for miljøet, men også for lommeboken.

Spise mindre kjøtt

Overdreven kjøttspising er et stort problem for klima, miljø, dyrevelferd og folkehelsa. Kjøttforbruket i Norge har mer enn doblet de siste femti årene, og i gjennomsnitt spiser vi over 80 kilo kjøtt i året. En liten handling som å kutte ut kjøttet, kan det bety mye for miljøet.

spise mindre kjøtt

La grønnsakene bli stjerna på middagstallerkenen. Slutt å tenke på grønnsaker som tilbehør og behandle dem deretter. Krydre, grille, steke, snurre i smør… Vær kreativ og kombiner grønnsaker på en helt ny måte. Syns du det er vanskelig, kan det være en ide å investere i en vegetarisk kokebok eller finn oppskrifter på nett.

Spis opp maten

I Norge kaster hver person 42,6 kilo mat i snitt i året. Det er mye mat! Hvorfor ikke la deg inspirere av matredder Mette Nygård Havre og folkebevegelsen «Spis opp maten»?

Bli flinkere til å fryse ned mat om du lager for mye og ikke planlegger å ha det som rester dagen etter. Plasser høye matvarer bakerst i kjøleskapet for å alltid ha oversikt over hva du har. Oppbevar maten riktig for å unngå mye svinn, og husk “Best før, men ikke dårlig etter”. Bruk sansene dine når mat har gått ut på dato.

Nei til engangsplast

Plast som havner på avveie er et stort problem, så hvorfor ikke bestemme deg for å gjøre noe med problemet? Bestem deg for å slutte å bruke engangsprodukter som plastbestikk, sugerør og kaffekopper. Ta med eget!

Bruk handlenett når du skal på butikken, og dropp plastposene til varer i løsvekt. Dropp plastfolie til matrester – bruk heller en matboks. Ta med deg drikkeflaske når du er på farten og en termokopp om du trenger kaffe.

Norgesferie

Å dra på ferie må ikke alltid betyr at du må sette deg på et fly å reise langt unna. Et lite kutt i antall flyreiser kan nemlig være det viktigste du gjør for klimaet og naturen. Hvorfor ikke bestemme deg for at dette er året du skal oppdage alt det vakre Norge har å by på? Husk at bilreiser vinner over fly når bilen har flere passasjerer. Og tar du buss eller tog får du også sett fantastisk landskap underveis.