Grønnere hverdag

5 tips til en grønnere festivalopplevelse

For mange er sommeren synonym med festivaler. De representerer fellesskap og et kulturliv, og lokalfestivaler er dessuten kortreist moro! Her har vi samlet gode tips til hva du kan gjøre for å få en grønnere festivalopplevelse.  

En grønnere festivalopplevelse. Foto

Sitte på gresset med en kald en i hånden, omringet av gode venner og glade mennesker. Lytte til favorittartistenes flotte toner, og ikke minst oppdage nye artister som kommer til å prege Spotify-spillelistene tiden etter. Ja, det er ingen tvil om at festivalsesongen er et høydepunkt. Festivalene gjør sitt for å bli mer bærekraftige, men du kan også bidra til å gjøre dem grønnere.

1. Miljøbevisst transport til festivalen

Det første du kan gjøre er å tenke godt gjennom hvordan du kommer deg til og fra festivalen du skal på. Er det virkelig nødvendig å fly til København for å delta på Roskildefestivalen og til Kristiansand for Palmesus, eller kan du ta buss og tog? Kanskje det til og med er en nærmere festival som har mange av de samme artistene du ønsker å se. Uansett; om festivalen ligger langt fra offentlig transport kan flere kjøre i samme bil. Ellers er offentlig transport et godt alternativ – og ikke minst sykkel.

2. Spis mindre kjøtt

I løpet av et helt menneskeliv spiser gjennomsnittsnordmannen 1375 dyr. Det er ingen tvil om at vi spiser for mye kjøtt her i landet – både med tanke på miljø, dyrene og vår egen helse. De fleste festivalene begynner å ta dette på alvor og det er enkelt å finne god mat uten animalske produkter. Så velg en vegetarisk rett og spis med bedre samvittighet.

Velg en vegetarisk rett og spis med bedre samvittighet.

3. Spis opp maten din

Matsvinn er en alvorlig diskusjon, og er både et samfunnsproblem og en stor miljøutfordring. Vi kaster for mye mat, derfor bør du ikke kjøpe mer mat enn du trenger – og spise opp maten du kjøper. Er du fortsatt sulten kan du bestille mer, eller spise tallerkenen dersom du er på Øyafestivalen. Serviset er nemlig laget av hvetekli og vanndamp – et godt tips om du trenger mer fiber.

4. Sorter avfallet ditt

Flere festivaler tar kildesortering på alvor, og du kan sortere matavfall, plast og restavfall. Ved å sortere avfallet ditt gjør du festivalen grønnere, for det finnes festivaler som gjenvinner avfallet. Øyafestivalen materialgjenvinnet 74 prosent av avfallet fra festivalen i 2017.

for en grønnere festivalopplevelse: ta vare på naturen!

5. Ta med dine gode miljøvaner hjem

Sykle til jobben, planlegge ukens måltider så du kjøper kun det du skal spise, bytte ut kjøtt med flere grønnsaker, kildesortering og ta toget til din neste feriedestinasjon er gode miljøvaner verdige å ta med seg inn i hverdagen.

Kom deg på festival, kos deg masse og ta med deg alle eiendelene dine hjem – da er mye gjort. Husk også å gjøre det kjent med reglene til den gjeldende festivalen.