Grønnere hverdag

Å fly mindre kan være ditt viktigste bidrag for klimaet

Et lite kutt i antall flyreiser kan være det viktigste du gjør for klimaet og naturen. Her får du fem råd for å fly sjeldnere.

Bilferie. Foto

Før du får servert gode råd, må vi gjennom litt ubehagelig fakta: Gjennomsnittsnordmannen forbruker drøyt 10 tonn CO2e i året. Ønsker du å sammenligne det med noe, så bruker hvert menneske i Kambodsja 0,4 tonn CO2e årlig.

Men hvor mye av vårt årlige CO2-budsjett utgjør en lang flyreise? En flyreise, tur/retur, til Bangkok via London bruker 4 tonn CO2e. Altså kan man bruke 1/3 av et helt årsbudsjett på én langdistanseflyvning, ifølge karbonkalkulatoren Myclimate.org.

Så hvor mange ganger forlot vi naturnasjonen Norge for å reise til utlandet i 2002? 8,0 millioner ganger. Hva med 2015? 19,9 millioner ganger gjorde vi det. Hva er prognosen for 2025? 27,4 millioner ganger anslås det at vi skal fly til utlandet.

1. Mindre flypendling

Antall flypendlere øker. Det som før var et nordamerikansk fenomen, har spredd seg til Asia, Australia og Europa, på grunn av rimelige flybilletter. Ikke la høye boligpriser der du arbeider eller en kjæreste som bor langt unna, være en grunn til å flypendle mellom land eller over lange distanser.

Fly mindre

2. Finn alternativer til fly på jobben

Å fly er en del av folks arbeid, og i noen tilfeller er det helt nødvendig. Men slike “helt nødvendige” tilfeller blir sjeldnere i en tid med effektiv digital kommunikasjon. Stadig flere selskap benytter digitale alternativer, som videokonferanser og Skype, til å måtte fly et sted for et møte – og sparer både penger og natur.

Å kutte en flyreise kan bli ditt viktigste bidrag for naturen og klimaet.

3. Reis på land der det er mulig

Tommelfingerregelen er: Enhver reise på land er ”klima-snillere” enn reiser i lufta, kanskje med unntak av å kjøre stor SUV alene. Bilreiser vinner over fly når bilen har flere passasjerer. På tog, buss eller i bil ser du dessuten landet du reiser i.

4. Sett pris på at reisene går saktere

Verden er stor, men det glemmer man ofte når man bare flyr over den. Ved å reise mer langsomt, gjenoppdager man følelsen av en stor verden. Det ligger glede i å reise langt med tog og å se landskapet endre seg over tid. Reisen blir ikke bare en destinasjon, men også en del av målet. Slow travel har begynt å bre om seg.

5. #Norgesferie

Eksotiske ferier på andre siden av jordkloden kan selvfølgelig gi flotte opplevelser. Men det kan ferier ikke så langt unna også. Hva med å bytte ut flyturen annenhvert år til fordel for noe eksotisk i eget land? Som verdens viktigste friluftsmagasin, Outside, skrev: “There is a lot to love about adventure in Norway.” Og hei, millioner av utenlandske turister her kan ikke ta feil?

FNs klimapanel har regnet ut at 1-2 tonn CO2e i året er maks utslipp per person – om vi ønsker et levelig klima i fremtiden. Så la oss tenke oss godt om det virkelig er nødvendig før vi flyr neste gang.