Grønnere hverdag

Bli kjent med produktutvikleren vår, Bengt

Du vet at det står «nøye utvaltgte ingredienser» på etikettene våre? Det er fordi Bengt har årevis med utdannelse for å finne nettopp disse ingrediensene. Men hvem er han egentlig? La oss bli litt bedre kjent med Bengt.

Bengt er produktutvikler i Klar. Foto

Det er vanskelig å se for seg at noen kan mer om ingredienser enn Bengt. Han tester, evaluerer, undersøker, evaluerer, setter sammen, evaluerer, og etter hvert blir dette til de produktene du har hjemme hos deg.

Bengt er produktutvikler innen sustainable living. Han jobber med produkter for en bærekraftig livsstil, og hans hovedekspertise er ingredienser, rengjøring og håndoppvask. Mange har vært med på å utvikle Klar, og Bengt er en nøkkelperson.

– Vi har en del pågående prosjekter som prøver å løse samfunnets problemer i enda større grad enn det vi får til med Klar i dag. Dette kan være alt fra hvordan såpebobler kan isolere drivhus til ingredienser av opphav med enda mindre avtrykk, forteller han.

Bengt er litt av en smarting, og vi alle har mye å lære av han. Men hvor kommer denne interessen for bærekraft fra?

Natur og paljetter

– Min begeistring for bærekraft kom relativt tidlig etter en oppvekst og positive opplevelser ute i naturen. Jeg unner alle å finne gleden i å være utendørs, men da må vi også ta godt vare på balansen og mangfoldet, sier han.

Bengt er født og oppvokst i Oslo med noen år avbrekk i Siggerud sine skoger, der familien drev oppdrett av hunder. Mens de andre barna gikk i barnehage, tuslet Bengt og hundene i skogen.

Det er ingen tvil om at naturen har satt sitt preg på hva han liker. For når vi spør om interessene ramser han opp mange aktiviteter, som løping, padling, ski og svømming – i tillegg til brettspill, blomster og paljetter.

Bærekraft er komplisert

– Bærekraft for meg er en materiell rimelighet. Det en trenger bør kunne hentes fra et sirkulært kretsløp hvor en tar ansvar for hvor det kommer fra, hvordan det brukes og hvor det blir av når vi er ferdige.

Han syns bærekraft er komplisert, og ikke minst er det stadig i endring. Noe kan virke bra i det ene sekund og mindre bra i det neste.

– Vi trenger mer kildekritikk, åpenhet og ydmykhet. Bærekraft handler ikke om ha rett, men å gjøre den faktiske forskjellen sammen!

Spør vi Bengt om vi nordmenn er bærekraftige, tenker han seg om før han svarer.

– Mange er veldig flinke, men jeg vet ikke om vi alle er flinke nok. Vi kan alle ta ansvaret opp et hakk uten at det smerter vår hverdag særlig, og da hjelper det når valgene blir muliggjort.

Så hvilke råd har du til oss, Bengt?

– Ta ansvar for avfallet ditt. I Norge er det tilrettelagt for resirkulering og riktig håndtering av alt fra tekstil, kjemi, mat, treverk og elektronikk. Ikke vær sløv med avfallshåndtering, oppfordrer han.