Grønnere hverdag

Bli kjent med produktutvikleren vår, Øystein

Et relativt nytt tilskudd i Klar-teamet, men absolutt et viktig et: Hils på Øystein. Han jobber som produktutvikler innenfor emballasje og rengjøringsutstyr – og gjerne med prosjekter der man må tenke og gjøre ting annerledes.

Øystein er produktutvikler i Klar. Foto

– Det å gjøre noe litt annerledes, skape noe nytt og en ny normal, står jo ganske sentralt for det vi driver med på Klar. Nye og mer bærekraftige løsninger, sier Øystein.

Han vokste opp like utenfor Haugesund på åttitallet den gang voksne røyket inne, og barn lekte ute. Med andre ord lærte han tidlig å sette pris på frisk luft, og naturen har han fortsatt ikke gått lei. Med mye utelek blir de fleste barn og unge opptatt av naturvern, at planter og dyr skal leve og ha det bra – Øystein var intet unntak.

Men den store oppvåkningen, eller høyere bevisstgjøringen, om natur og bærekraft kom da han studerte industridesign.

Velg den mest bærekraftige løsningen

Industridesignere designer produkter for produksjon i industriell skala, det vil si masseproduksjon av ting: Møbler, sportsutstyr, emballasje, biler… titusenvis, hundretusenvis, millioner i slengen.

– Vi ser og vi vet hvordan produkter blir laget, hvilke materialer som inngår, hvilke prosesser som ligger bak og hva disse krever av energi og ressurser, og hva disse igjen genererer av biprodukter, utslipp og avfall, forteller Øystein.

Ganske tidlig i studieløpet blir mange opptatt av å arbeide for at hvert valg i utviklingsløpet mot et nytt produkt, skal synliggjøre den mest bærekraftige løsningen. Og en skal gjøre det en kan for at den blir valgt.

Øystein forteller at man lenge opplevde dette som arbeid i en ganske bratt oppoverbakke, men at denne bakken har blitt mindre og mindre bratt de seneste årene.

– Alt fra råvare- og materialleverandører, produsenter av deler og innsatskomponenter, til sjefer viser nå vilje og initiativ til å jobbe fram og velge mer bærekraftige løsninger. Det er så bra og veldig gøy.

 

Ting, ting, ting

– Som industridesigner er jeg sykelig opptatt av ting. Ja, en sånn ordentlig materialist. Frelse gjennom ting! Men ikke mange ting. Ikke dårlige ting. Ikke ræl.

– Gode ting!

– Bra produkter. Produkter som varer. Bra ting som fyller sin funksjon, som gjør det bra, som ikke irriterer eller gjør at du går lei.

Ingen tvil der; Øystein er håpløst tingfokusert.

Mange kjenner sikkert ordene i bærekraftshierarkiet: Reduce, Reuse, Recycle. Dette handler om å la ressursene eksistere på høyest mulig nivå, så lenge som mulig. Stadig er det noen som gjør en egen variant og sniker inn et nytt ord eller begrep i denne listen. Det skal ikke Øystein gjøre.

– Vi tar det fra toppen: Reduce. Spør deg selv om du virkelig trenger et sånt produkt, og hvis svaret er ja, så gjelder det å velge de produktene som du blir glad i. Produkter du gidder å ta vare på og reparere, som bærer tegn på bruk og slitasje med stil. Produkter du vil fortsette å bruke helt til de er oppbrukt.

Ifølge Øystein, er noe av det mest bærekraftige vi kan gjøre å holde tingene våre på stadiet mellom ‘reduce’ og ‘reuse’ så lenge som mulig. Han liker også trenden med å låne og bytte – og at stadig flere produkter blir gjort om til tjenester.

– Da trenger en mindre greier, men like fullt er det desto viktigere at det velges bra produkter av høy kvalitet som tåler å bli brukt og som varer lenge.

“Gjør det enkelt for meg”

Når vi spør Øystein om hvor bærekraftige han syns nordmenn er, går han i tenkeboksen – for spørsmålet er vanskelig å svare på og det er mange omstendigheter som bør vurderes og tas med.

– Vi er jo opptatt av miljø, og som nasjon og fra myndighetshold så er vi liksom ikke helt hensynsløse med tanke på hvordan vi forvalter våre ressurser og håndterer vårt avfall. I hvert fall om vi sammenligner oss med mange andre land i verden.

Likevel mener han at vi er såpass rike at vi burde ha råd til å gjøre så mye mer. Han nevner også at vi er slitne og travle som individer, og at vi kanskje gir litt fort opp når ting butter imot.

– Vi mener kanskje at noen burde fikse denne bærekraftsgreia for oss og gjøre det lettvint. Jeg skal ikke dømme noen, for jeg har det på samme måte selv: Noen burde gjøre det lettvint og fikse det for meg, men det er jo her Klar kommer inn da. Klar tar utfordringen med å gjøre mer bærekraftige valg enklere, mindre komplisert og lettere å forstå og forholde seg til, avslutter Øystein.