Grønnere hverdag

Gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse

Selv om Norge er et rikt land, finnes det fortsatt de som ikke har råd til å kjøpe maten de trenger. Faktisk finnes det over en halv million fattige i Norge – og da stikker det litt ekstra i magen når vi vet at en tredjedel av maten som produseres aldri blir spist.

Cristiano Aubert fra Matsentralen. Foto

385 000. Det er antallet tonn med mat som blir kastet her i landet hvert eneste år – og mye av dette er fullt spiselig. Ikke bare er dette et klimaproblem, men også et etisk problem. Sløsingen med verdifull og ikke minst spiselig mat er ikke annet enn skummel og trist.

Heldigvis finnes det noen som setter dette på dagsordenen, nemlig Matsentralen Norge. De har funnet en unik løsning på disse problemene.

– Vi liker å si at vi gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse. Dette gjør vi ved å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til veldedige organisasjoner som jobber med vanskeligstilte, sier daglig leder for Matsentralen Oslo, Cristiano Aubert.

1 kilo mat, 2 måltider, 3 kilo CO2

– Det er en halv million fattige i Norge. Halvparten av disse sliter med å få endene til å møtes. Samtidig har vi i Norge forpliktet oss til å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030 gjennom FNs bærekraftsmål 12.3, forteller Cristiano og fortsetter:

– Matsentralen er en særs viktig og effektiv brikke i denne sammenheng. For hver kilo mat vi redder, sørger vi for at to måltider kommer ut til mennesker i en vanskelig situasjon. Samtidig som vi sparer miljøet for tre kilo CO2.

Gir mennesker en bedre hverdag

Det er ikke vanskelig å forstå at en vanlig arbeidsdag på Matsentralen er variert og meningsfull, når de konstant jobber med å få tak i så mye som mulig av dette “matsvinnet” for så å mette sultne mager med mat som ellers ville blitt kastet.

Matsentralen

– Å finne motivasjon i det vi gjør på Matsentralen, er lett. Det er jo et privilegium å få muligheten til å bidra til en litt bedre hverdag for mennesker i en vanskelig situasjon, samtidig som vi gjør en solid innsats for miljøet, sier Cristiano.

Det er ingen tvil om at det viktige arbeidet nytter. I år kommer landets matsentraler til å omfordele mat tilsvarende hele 4 millioner måltider og samtidig spare miljøet for solide 6 000 tonn CO2.

Faktisk har Matsentralen Oslo gitt ut mat tilsvarende 9,5 millioner måltider siden åpningen i september 2013.

Hvordan kan vi hjelpe?

På Matsentralen er det ikke alltid bare datovarer som kommer inn. Iblant er det også varer med feilproduksjon, som dårlig liming, feil på etiketter eller testproduksjoner. Noen ganger går det litt fort i svingene hos oss i Klar også, og derfor endte vi med en del produkter med skeive etiketter. Mindre pen emballasje, kanskje, men fortsatt det samme, gode innholdet. Disse varene ble sendt til Matsentralen.

Klar hos matsentralen

Men hvordan kan mannen i gata bidra?

– Vi har ingen inntekter knyttet til driften vår. Derfor er vi helt avhengig av økonomisk støtte fra det offentlige, matbransjen, stiftelser og private gaver. Vi driver ekstremt effektivt, så hvis man støtter oss med 100 kroner, vil landets matsentraler kunne omfordele 50 måltider med en miljøeffekt på hele 75 kg CO2. Det betyr også at mat for over 1000 kroner kommer ut til mennesker som ikke har råd til å bruke 1000 kroner på mat, forteller Cristiano.

Matsentralen kan motta mat fra alle aktører i matindustrien, messer og festivaler. De tar dessverre ikke imot mat fra privatpersoner, men ønsker du likevel å støtte det gode arbeidet til Matsentralen kan kan du vippse valgfritt beløp til 22602. 200 kroner kan gi 100 måltider og hele 150 kilo CO2 miljøfordel.

Vil du følge det spennende arbeidet videre? Du finner Matsentralen Oslo både på Facebook og Instagram.

Les også: 6 huskeregler for å kaste mindre mat.