Grønnere hverdag

Grønne festivaler: Piknik i Parken

For femte året på rad er du invitert til Oslos største piknik, nemlig Piknik i Parken. Men før vi kan oppleve sommer, sol og noen av verdens fremste artister, tok vi en prat med Peer Osmundsvaag om festivalen, musikken og de grønne tiltakene.

Piknik i parken. Foto

Det mange omtaler som Norges koseligste festival, og vi skriver under på den, ble arrangert for første gang i 2014. På gresset utenfor Vigeland-museet i Frognerparken kan du spise og drikke det beste byen har å by på, oppleve Vigelands kunst og lytte til kvalitetsmusikk fra tre ulike scener – og selvfølgelig nyte sommeren med noen du er glad i.

Kjærlighetens festival

Piknik i Parken har mye å by på, men det er kanskje den intime og behagelige festivalopplevelsen som gjør at man forelsker seg i festivalen. Og det ligger kanskje noe i det, for forelskelse og kjærlighet er grunnen til at festivalen oppstod. Peer ler litt før han forteller:

– Den egentlige grunnen til at festivalen oppstod er at den ble tuftet på kjærlighet da jeg prøvde å imponere min nåværende kone. På mange måter har det også preget festivalens evne til å dyrke frem en sensitiv og følsom side.

Han forteller at det er omtrent 75 til 80 prosent jenter som er innom festivalen, uten at det er noe sammenheng – men det er tydelig at de har fanget en nerve.

Den perfekte spillelisten

– PiPfest har en sjanger som er litt vanskelig å forklare, men som er ganske åpenbar når du først hører. Vi liker at folk kommer for ett band, men drar med 10 nye favoritter, forteller Peer.

Vi liker at folk kommer for ett band, men drar med 10 nye favoritter

Det ligger mye tanke bak sammensetningen av artistene og bandene som spiller, og Peer forklarer at en dag på Piknik i Parken skal være som å lytte til den perfekte Spotify-spillelisten.

– Hver dag har en litt annen stemning og bandene bygger opp stemningen utover dagen, som om det var et DJ-sett. Vi elsker å presentere nye spennende artister, og oppfordrer alle til å sjekke ut Spotify-spillelisten vår før de kommer.

Mer enn bare musikk

At Piknik i Parken har blitt den festivalen den er i dag, startet med et ønske om å presentere band de ofte følte falt utenom, og dermed bygget de PiPfest derfra. Dette er også noe som gjenspeiler seg i festivalens estetiske profil, mat, drikke og ikke minst aktiviteter.

Sol på PiP-fest

I år kan du kan være med på aktiviteter som vinkurs der du lærer å smake forskjell på Prosecco, Cava, Champagne og boblevin, øl og matkurs der du kan se linken mellom øl og mat, og PiPyoga med klassiske stillinger til din favorittmusikk.

Du kan også se de beste kortfilmene Norge har å by på, og selvfølgelig er det blomsterbinding på festivalen i år også. Det er heller ingen grunn til å la de yngste bli hjemme, for det er nok av aktiviteter for barn også.

Fokus på grønne festivaler

Det er ikke bare vi som er opptatt av det grønne og miljøvennlige. Stadig flere for øyne opp for at det er så lite som skal til for å få til en grønnere hverdag. Derfor måtte vi selvfølgelig spørre Peer om de har merket endringer i forbrukernes fokus på bærekraft når festivalen går for femte gang.

– Jeg synes Oslo-publikummet er veldig flinke og vært heldige med opplæring på Øyafestivalen, som må sees på som klassens flinkeste. Men som i resten av samfunnet så blir folk stadig flinkere til å forstå viktigheten av dette og at den individuelle har både et ansvar og en betydning, forteller han.

I resten av samfunnet så blir folk stadig flinkere til å forstå viktigheten av dette og at den individuelle har både et ansvar og en betydning.

Det enkleste miljøvalget for festivaldeltakere er også en oppfordring fra PiPfest: Dropp bilen. Bruk heller sykkelen, eller reis kollektivt. Det er nemlig lett å komme seg dit med trikk nummer 12, eller buss nummer 20 til Frogner Plass.

– Jeg skal være ærlig og si at vi gjør alt vi kan innenfor de rammene og kunnskapen vi har, men har helt sikkert en vei å gå før vi er helt perfekte, sier Peer når vi spør PiPs bærekraftige tiltak.

– Vi er en relativ liten og hardtarbeidende organisasjon med de aller beste intensjonene, men vi ønsker å bli enda bedre. Kanskje dette er en god anledning til å invitere inn til en ekstern analyse så vi kan stake ut en kurs mot perfeksjonisme her?

Med det takker vi Peer Osmundsvaag for praten og fortsetter å gleder oss til nok en fantastisk Piknik i Parken-opplevelse! Kanskje vi ses på PiPfest?