Grønnere hverdag

Kjøkkenhage: Klart du kan dyrke grønnsaker

Enten det gjelder en liten kjøkkenhage eller om du ønsker å bli balkongbonde, er ikke hagearbeid bare en hyggelig aktivitet, men det kan gi en merkbar effekt på humøret. Og ta det med ro, du trenger ikke grønne fingre for å lykkes med å dyrke grønnsaker.

Lag din egen kjøkkenhage. Foto

Er dette første, eller andre, eller tredje, gang du prøver å anlegge en kjøkkenhage bør du før og fremst unngå store, kompliserte planer med mange ulike grønnsaker. Om dette er andre eller tredje gang du prøver, så kan du sikkert skrive under på det? Blir planene for kompliserte kan man risikere å bare gi opp og ikke komme noen vei.

Har du lyst til å begynne å dyrke grønnsaker, er det viktigste at du blåser i alle hindringer, at du ikke utsetter eller lar deg stoppe av at du synes du har lite tid. Det er bare å begynne, og resten vil gå av seg selv. Velg gjerne enkle grønnsaker som gir gode resultater. Det vil føles bra å få til noe, og det blir morsommere å fortsette med dyrking av grønnsaker.

Kjøkkenhage: dyrke egne grønnsaker

Hvor skal du dyrke?

Så mye sol som mulig gir gode forutsetninger for god vekst og stor avling. Dyrker du inne bør grønnsakene dine plasseres i et solrik vindu. Det samme gjelder om du er balkongbonde – legg plasseringen til på den solrike siden av balkongen.

Mange tror at begrensningene kommer med hvor mye plass man har til å dyrke på, men det er helt feil! Har du dårlig med plass kan du lage en vertikal hage slik at du får utnyttet hver eneste centimeter du har tilgjengelig. Kanskje du finner en gammel hylle på loppis som kan bli den nye hagen din?

Når du skal så kan du så i det meste: Alt fra melkekartonger og eggekartonger til sprinkelkasser eller pallekarmer fungerer. Sår du ute anbefales det å ikke legge hagen til alt for store trær. Det er fordi røttene ofte finner veien til hagen din og stjeler både vann og næring fra grønnsakene dine.

Kjøkkenhage: dyrke egne grønnsaker

Hva skal du dyrke?

Fancy grønnsaker er kult og alt sånt, men velg heller noe du faktisk liker og kommer til å spise. Det er også mulig å dyrke mer enn én sort av favorittgrønnsakene. Ulike sorter oppfører seg likt og det er morsomt å følge med på prosessen – i tillegg blir det litt ulike smaker, variasjon i utseende og kanskje når ulike innhøstingstidspunkt.

Så, hvilke grønnsaker er enkle å dyrke?

Utvalget av ulike frø som kan sås er enormt og du kan finne alt fra merkelige grønnsaker du ikke klare uttale navnet på, til klassikere som reddiker og gulrøtter. Ikke alle er like enkle grønnsaker å dyrke, men klassikerne kan alle klare å få til:

  • Gressløk: En flerårig vekst som bør sås et sted der den kan komme igjen år etter år. Klipp ned, hakk opp og legg i fryseren slik at du kan bruke det utover vinteren.
  • Poteter: Det er lett å lykkes med poteter og kan være en god utvidelse til kjøkkenhagen. Plant noen knoller, men unngå de potetene du har kjøpt i butikken – kjøp heller settepotet på hagesenteret.
  • Ruccola: Ettårig plante som er enkel å dyrke. For å ha ruccola hele sesongen kan du så med to ukers mellomrom. Bør plasseres på skyggefull plass for å unngå at smaken blir for bitter.
  • Salat: Finnes i mange sorter, blant annet hodesalat, plukksalat og issalat. Vokser raskt så du kan rekke flere avlinger i løpet av en sesong. I likhet med ruccola kan du så med noen ukers mellomrom for frisk salat hele sesongen.

Urter fra hagen smaker helt fantastisk, men det kan ta lang tid å dyrke frem selv. Et godt råd kan da være å kjøpe ferdige urteplanter fra hagesenteret. Oregano, basilikum og rosmarin vil trives godt i kjøkkenhagen.

Kjøkkenhage: dyrke egne grønnsaker

Andre gode tips

  • Les alltid frøpakken: Det er en typisk nybegynnerfeil å droppe å sjekke bruksanvisningen – og det er en grunn til at hver pose har en egen. Her får du blant annet vite når de skal sås og hvor tett. Følg alltid anbefalingene til produsenten.
  • Husk drenering: Det er lett å hive litt jord i en potte og forvente at det er alt, men det er viktig å huske drenering. Du kan for eksempel bruke lecakuler eller grus i bunnen før du heller jord over. Dette er ikke like viktig om du planter ute, da vannet finner veien uten dreneringslag.

Kjøkkenhage

  • Ikke så for tett: Det kan være fristende å så tett for å få en frodig kjøkkenhage, men det er aldri lurt. Grønnsakene vil ikke trives. Vær derfor nøye med å så, og tynn ut hvor de står for tett når de vokser opp.
  • Vanning: Det er bedre å vanne mye og sjeldent, enn lite og ofte. På den måten vil røttene søke dypere, og planten vil takle tørke bedre. En vanntørst plante vil klare seg med både lunkent og kaldt vann.
  • Husk å gjødsle: Planter i krukker og potter krever med gjødsel enn planter i bed. Men pass på at du ikke gir næring for tidlig, kan kan du risikere at plantene dør.
  • Spar på eggeskall: Eggeskall er fulle av næring og passer utmerket til gjødsel. Spar skallene slik at du kan tilføre viktige næringsstoffer til plantejorda. Du kan også bruke eggeskall i bunnen av potteplantene for drenering. Det gir også bedre vekstvilkår.

Falt dette i god jord? Hvorfor ikke spre den grønne gleden? Inspirer andre til å dyrke egne grønnsaker ved å følge dette kule tipset fra Ikea.