Grønnere hverdag

NOFO: Mat med mening

Du skal ikke måtte velge bort god smak bare fordi du gjør noe bra for planeten – og nettopp derfor ble det veganske spisestedet NOFO til. Vi tok turen for å sjekke det ut, og ikke minst slå av en prat med den inspirerende 24-åringen som står bak.

Nordic Foodprint. Foto

Hele Nordic Foodprint-konseptet er basert på en drøm om at folk skal velge mat som er bedre for både seg selv og miljøet. Den lidenskapelige grunnleggeren, Hanna, har som mål å inspirere til plantebasert spising med nesten null karbonavtrykk. Men hvor startet det hele?

– Jeg bodde fem år i USA der jeg studerte finans og jobbet i finansbransjen, men med den nye administrasjonen ble det vanskelig å finne ny jobb. Da kom tankene: Hva er det egentlig jeg vil? Jeg ville ikke fortsette i “big corporate”.

En irritasjon over mangel på alternativer i Oslo og at terskelen for å spise plantebasert ikke er lavere, var avgjørende for neste steg. Hanna tok kokkekurs, et i New York og et i Barcelona. Etter sistnevnte startet planleggingen – og NOFO ble til.

Inspirerende og grønt

Det som tidligere var en gammel beautysalong, har nå blitt et moderne spiseri – et perfekt møtested for gode venner, familie og kolleger. Lokalet er preget av materialer som marmor, tre, stål, fløyel og grønne planter. Og det sotede speilet langs hele veggen får det intime lokalet til å virke mye større enn det er.

NOFO - Nordic Foodprint

Og lukten… Det lukter så godt! En blanding av ulike grønnsaker med søtpotet i spissen. Det er nettopp det du finner på menyen hos Nordic Foodprint: En moderne «Farmbowl» der du velger en base, tre toppinger og avslutter med dressing.

– NOFO har et superenkelt og minimalistisk utvalg, med fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Vi bruker Dyrket.no for å finne sesongbaserte, organiske og kortreiste ingredienser fra små, lokale gårder for å støtte bærekraftig oppdrett.

Startet for helsen, fortsatte for miljøet

Hanna har vært veganer i fem år og innrømmer at hun ikke hadde blitt det om hun ikke hadde bodd i USA.

– Jeg bodde på college der vi ikke hadde kjøkken, så vi var nødt til å spise maten som ble servert. Det var typisk “junkfood” og mye ufresh mat. Derfor begynte jeg å gjøre research på hva det ville si å være veganer. Ingen i vennekretsen min var det, så jeg utfordret meg selv til å være veganer i en måned.

Det viste seg å passe henne utmerket. Hun forteller at hun fikk mer energi og ble mer fokusert. De små middagslurene hun pleide å snike inn midt på dagen, har ikke siden hun ble veganer.

– Jeg ble veganer for egen selvfølelse og helse, men har fortsatt på grunn av miljøeffekten av å spise plantebasert. Etter å ha sett alle dokumentarene om temaet, tenker jeg “nå vil jeg virkelig gjøre noe mer ut av det”, forteller Hanna som ønsker å være en veiviser som inspirerer andre til å gå samme vei.

Hennes beste tips for å starte en grønnere livsstil er å kutte opp masse grønnsaker med litt olje og salt i ovnen. Eller tenke italiensk. Istedenfor å bruke meieriprodukter til pastaen kan du ta masse grønnsaker. Kjempegodt og enkelt!

– Spis sesongbasert, lokalt og variert. Det er mye lettere enn man tror og det er ikke behov for å overkomplisere det. Det finnes mange gode alternativer til meieri i butikkene nå. For å erstatte ost for eksempel kan man bløtlegge nøtter og gjøre de om til deilige kremer.

Hvor går veien videre?

Hanna inspireres av andre som har et lidenskapelig forhold til mat og miljø, og elsker å møte mennesker som hun kan utveksle kunnskap med.

Nordic Foodprint

– Jeg drømmer om å bygge et globalt community, at det jeg har startet strekker seg utenfor Norges grenser. Kanskje neste steg er å åpne noe i utlandet? Drømmen er å ha et community så du vet hva du kommer til når du besøker de ulike stedene. Ikke en typisk kjede, men et autentisk sted der du føler deg som en del av noe.

Ingen kan nekte for at Hanna har fått til noe ekstremt bra på kort tid. Popups, kokkekurs og after works med Power Ladies har allerede fått et godt fotfeste. Det blir spennende å se fortsettelsen.

Nordic Foodprint finner du i Dronningens gate 15, og når du forlater NOFO, går du ut med god samvittighet. Godt for deg – og godt for miljøet! Følg også ferden videre på @nordic_foodprint.