Grønnere hverdag

På Træna møtes tradisjon og innovasjon – og derfor testet vi Klar her

Marit Bertheussen (39) mener det er på høy tid at Norge får slike miljøvennlige produkter. Etter å ha flyttet fra Grønland i Oslo til Træna, har kampen mot forsøpling blitt mer og mer viktig for henne.

En båt drar inn mot land. Foto

”Før hadde jeg verken kunnskap eller stor respekt for fisken og havet … Men her, hvor vi lever av det, forstår man hvor viktig det er”. Hvorfor ender vi opp der vi gjør? For Marit skyldes alt en kinofilm. Mer om det senere.

– Hva er best ved Træna, Marit?
– Øya Sanna (på Træna) er mitt magiske sted, på baksiden av øya, på en haug der. Når jeg er der, kjennes det som det siste stoppet i verden. Ekstremt mye hav og ti tusen år gamle kulturminner. Norges eldste fiskekrok ble faktisk funnet her. Det er så vakkert at du tror ikke på det. Jeg er fryktelig glad i kontraster. Træna er kontrasten mellom tradisjon og innovasjon. 10 tusen år gamle fiskeritradisjoner som Norges eldste fiskevær, og innovasjonskommune og et sted for Norges kuleste festival. Jeg elsker det!

LES OGSÅ: En ny dag har begynt

Hun var storgravid, som hun sier, og vakla rundt i Oslo med struttende stor mage. Hun skulle på kino og endte på filmen Tatt av kvinnen (2007). Vakkert hav og fantastiske fjell har en viktig plass i filmen. Marit ble sittende og stirre på rulleteksten. Hun fant ut at filmen var spilt inn på Træna.

Æ ska’ fløtt hit! De fjellene! Så langt ut i havet! Fantastisk!

 

Hun dro fra Tøyengata på Grønland i Oslo og til Træna for første gang midt på vinteren. Det var helt mørkt. Massiv vind. Ingen mennesker. Nesten skummelt. Men så så hun fjellene hun hadde sett på kino.  – For noen fjell! For en natur! Så sart og barskt på samme tid.

På Træna finnes ikke tidsklemma

Hun kom med bikkje og en fire år gammel sønn. Hun dummet seg ut, sier hun, startet restaurant, bruktbutikk, romantiske ideer som ikke fungerte. Men det gjorde ingenting, alt ordnet seg etterhvert.

– Stedet er spesielt. Naturen også. Jeg ville at sønnen min skulle få barndommen her, sier hun.

– Det er nært og så lite, samtidig så populært. Træna er jo i ferd med å bli en popstjerne. Flere og flere besøker Helgelandskysten og vil ut hit, lengst uti havgapet. Du er nær naturen, nær fjell og sjø, nær skolen, nær naboene, nær jobben. For meg har ”tidsklemma” blitt en overskrift i avisa. Jeg forholder meg ikke til det mer, vet knapt hva det betyr.

– Hvorfor er du med som testperson for Klar?
– Fordi det er på høy tid at Norge får slike miljøvennlige produkter.

Kampen mot forsøpling blir mer og mer viktig, også for meg personlig.

Årene på Træna har åpnet øynene mine. Før hadde jeg verken kunnskap eller stor respekt for fisken og havet. Men her, hvor vi lever av det, forstår man hvor viktig det er.

– Betyr våre valg noe i den store sammenhengen?
– Så lenge vi ikke kjenner straffen og konsekvensene av våre valg, har vi lett for å overse advarsler. Men går vi flere i lag, og påvirker sammen, da kan det bli større endringer. Alle kan gjøre litt. Som plastryddingen i Hold Norge rent viser. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Træna er et foregangssted, derfor er vi med og tester Klar-produkter.

– Kan det funke, tror du?
– Ja, dette kommer til å funke. Fordi produktet er relevant. Vi jobber med strandryddedager, renhet, plast i havet, vi lager miljøprofil på Trænafestivalen, museet vil ha økt miljøfokus. Vi sitter midt i havgapet, midt i matfatet, og eter fisken plast, så eter også vi mennesker plast. Er havet skittent, blir maten skitten. Når produktet (Klar) er bra og relevant for hva som er viktig for fremtiden, så er jeg sikker på at det vil funke, sier hun.

Træna testet Klar