Grønnere hverdag

Påfyll: Er refill av papp bedre enn plast?

Du har kanskje fått med deg at Klar har kommet med Påfyll – en refilløsning laget av papp? Vi er de første i Norge til å gjøre dette, noe vi er veldig stolte over – vi vil jo gjerne være et grønt eksempel. Men hvorfor er papp så mye bedre enn plast, egentlig?

Klar Tøyvask og håndsåpe på refill av papp. Foto.

Først og fremst er refill av papp en bedre løsning fordi råvaren allerede finnes i naturen. Papp kommer som kjent fra trevirke, og det vil si at den altså er en del av det naturlige karbonkretsløpet.

Plast, som utvinnes fra olje, kan riktignok resirkuleres. Dessverre er det bare 9 prosent av jordens plast som faktisk blir resirkulert – og det kan ta opp mot 1000 år (!) før den brytes ned. På toppen av det hele har planeten vår over 8 milliarder tonn plast fra før av.

Med andre ord: Her gjelder det å trykke på bremsen der man kan. Kanskje kan en fremtidig, ikke-fossil plasttype være like (eller til og med mer) bærekraftig enn papp – men enn så lenge er refill av papp vårt beste alternativ.

Refill av papp: Såpe i kartongemballasje!

Derfor har vi altså laget de nye påfyllspakningene våre i kartongemballasje. Vanlige refillposer er ofte vanskelige å resirkulere, da de gjerne er laget av to forskjellige typer materialer – men papprefill kan kildesorteres sammen med alt annet papir- og pappsøppel.

Selv om det er et lag plast på innsiden av kartongen, skilles dette fra resten av papirfibrene i gjenvinningsprosessen, og blir brukt til energigjenvinning. Om kartongen er tom, trenger du ikke skylle den – litt produktrester langs veggene gjør ingenting!

Sammen lager vi en grønnere hverdag

Du finner Håndsåpe Påfyll i Meny, Obs, Mega, Extra, Rema 1000 og noen Kiwi, Spar, Prix og Bunnpris-butikker.
Tøyvask Påfyll finner du hos Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris, Obs, Mega, Extra, Rema 1000 og noen Prix og Joker-butikker.

I tillegg finner du begge variantene i nettbutikken på klardag.no!

Om det er andre produkter du gjerne skulle sett i kartongemballasje, så gi oss en lyd på Facebook eller Instagram! Vi setter veldig pris på alle kommentarer, store som små, ris og ros. Så kan vi sammen – skritt for skritt – lage en grønnere hverdag.