Grønnere hverdag

Påfyll for fremtiden: Såpe + kartong = sant

I dag selges såpe nesten utelukkende innpakket i plast. Vi ville finne alternativ emballasje med mindre plast – og det har vi fått til!

Klar Påfyll er refill i pappemballasje. Foto.

Pappemballasje og refill-løsninger er spennende. I dag finnes de fleste refill- eller påfyllsløsninger stort sett bare i plast. Plast kan være et godt materiale så lenge det er resirkulerbart og resirkulert, og vi alle resirkulerer når emballasjen er tom. Vi har likevel lett etter et alternativ til plast til vår refill. Eller Påfyll, som vi kaller det.

Unngå unødvendig plast

Det finnes mange kloke hoder i Klar, og etter å ha lagt disse i bløt, kom vi frem til at papp rett og slett kunne være en mulig løsning. Melk, juice og annen drikke selges jo i pappkartonger – så hvorfor ikke såpe på pappemballasje også? På den måten unngår man unødig plastproduksjon, og bruker i stedet restene fra bærekraftig skogbruk.

Vi har altså laget påfyll av Klar Tøyvask og Klar Håndsåpe i resirkulerbar papp. Disse kildesorteres som vanlig sammen med aviser, melkekartonger og alt annet papirsøppel en måtte ha.

Lurer du på hvorfor vi ikke kommer med vanlige refillposer? Jo, refillposer er ofte vanskelige å resirkulere, da de ofte er laget av flere typer materialer. Og siden Klar-flaskene er laget av resirkulert plast som gir 60-70% mindre CO2-avtrykk og i tillegg er resirkulerbare, har teamet vært opptatt av å utvikle noe nytt og bedre.

Såpe i pappemballasje

Vi var de aller første til å lansere såpe og rengjøringsmidler i pappemballasje. For å teste hvordan det ville bli tatt imot og fungere i praksis, begynte vi forsiktig. Vi ville ikke risikere å produsere mer unødvendig avfall ved å lage massevis av produkter som ikke ble kjøpt eller brukt!

Høsten 2019 ble versjon 1 av Klar Påfyll test-lansert i utvalgte Rema-butikker over hele landet, i tillegg til nettbutikken. Siden den gang har vi fått hundrevis av tilbakemeldinger, og brukt tilbakemeldingene til å videreutvikle løsningen. Noen endringer har vært kosmetiske, andre har handlet om å sikre tetthet, gjøre grundige tester og redusere mengden emballasje.

Klar Påfyll versjon 2 ble revet ut av nettbutikken på rekordtid. Faktisk ble det utsolgt på under 48 timer, til tross for at fargene på kartongen ble helt feil, så denne kaller vi bare for “diskoversjonen”. Versjon 3 kom uten papp-flapp, men med et lite klistremerke over korken. Det har vært en helt utrolig respons!

Og nå er endelig versjon 4 klar!

Klar kartong påfyll refill

Hvor kan jeg kjøpe Klar Påfyll?

Du finner begge variantene i nettbutikken vår. I tillegg kan de kjøpes i følgende butikker:

Håndsåpe Påfyll

Meny, Obs, Mega, Extra, Rema 1000 og noen Kiwi, Spar, Prix og Bunnpris-butikker.

Tøyvask Påfyll

Kiwi, Meny, Spar, Bunnpris, Obs, Mega, Extra, Rema 1000 og noen Prix og Joker-butikker.