Grønnere hverdag

Påfyll for fremtiden: Såpe + pappemballasje = Sant

I dag selges såpe nesten utelukkende innpakket i plast. Det gjelder alle merker, både hard såpe og flytende såpe – sistnevnte har jo tatt mer og mer over for de gode, gamle såpestykkene, i alle fall i Norden.

refill i papp

Også de såkalte refill- eller påfyllsløsningene finnes stort sett bare i mykplast. Denne (tilsynelatende lille) puslespillbiten bidrar til et av de mest alvorlige problemene for verdens dyr, fisker og økologiske systemer: Det stadig voksende plasthavet. Per i dag finnes det nemlig 8,3 milliarder tonn med plast på jordkloden. Og hele 91 % av alt dette blir ikke resirkulert. I tillegg ender mellom 5 og 13 millioner tonn opp i havet hvert eneste år.

Det trengs neppe flere argumenter for å kutte så mye som overhodet mulig i både produksjon og bruk av plast. Endringene må skje på alle områder. Så – hva om det er mulig å erstatte denne plastemballasjen med noe annet?

Unngå unødvendig plastproduksjon

Det finnes mange kloke hoder i Klar, og etter å ha lagt disse i bløt, har vi kommet frem til at rett og slett papp kan være en mulig løsning. Melk, juice og annen drikke selges jo i pappkartonger – så hvorfor ikke såpe også? På den måten unngår man unødig plastproduksjon, og tar heller i bruk en naturlig råvare som finnes i naturen fra før: Trevirke.

Vi har altså laget påfyllspakker av Klar Tøyvask og Klar Håndsåpe i resirkulerbar papp. Disse kildesorteres som vanlig sammen med aviser, melkekartonger og alt annet papirsøppel en måtte ha. Du trenger heller ikke å skylle dem helt reine først – de kan fint gjenvinnes som de er.

refill håndsåpe

Siden vi er de aller første til å lansere såpe og rengjøringsmidler i pappemballasje, tenkte vi det kan være lurt å begynne forsiktig. Vi vil jo helst prøve ut hvordan dette funker i praksis, før det lages massevis av produkter som risikerer å verken bli kjøpt eller brukt (og blir til mer avfall – akkurat det vi prøver å unngå!)

Dermed kommer påfyllspakkene i første omgang til utvalgte Rema butikker – og vi vil kjempegjerne ha tilbakemeldinger. Funker det, funker det ikke? Er det noe som mangler, noe som burde vært gjort annerledes? Gi oss en lyd her, på Instagram, Facebook – eller scann QR-koden direkte på påfyllskartongen. Vi vil nemlig lage de beste og mest miljøvennlige produktene, og da er alle innspill viktige.

Vi håper du er Klar!