Grønnere hverdag

Påfyll for fremtiden: Såpe + pappemballasje = Sant

I dag selges såpe nesten utelukkende innpakket i plast. Det gjelder alle merker, både hard såpe og flytende såpe – sistnevnte har jo tatt mer og mer over for de gode, gamle såpestykkene, i alle fall i Norden.

Refill i papp. Foto

Også de såkalte refill- eller påfyllsløsningene finnes stort sett bare i mykplast. Denne (tilsynelatende lille) puslespillbiten bidrar til et av de mest alvorlige problemene for verdens dyr, fisker og økologiske systemer: Det stadig voksende plasthavet. Per i dag finnes det nemlig 8,3 milliarder tonn med plast på jordkloden. Og hele 91 % av alt dette blir ikke resirkulert. I tillegg ender mellom 5 og 13 millioner tonn opp i havet hvert eneste år.

Det trengs neppe flere argumenter for å kutte så mye som overhodet mulig i både produksjon og bruk av plast. Endringene må skje på alle områder. Så – hva om det er mulig å erstatte denne plastemballasjen med noe annet?

Unngå unødvendig plastproduksjon

Det finnes mange kloke hoder i Klar, og etter å ha lagt disse i bløt, har vi kommet frem til at rett og slett papp kan være en mulig løsning. Melk, juice og annen drikke selges jo i pappkartonger – så hvorfor ikke såpe også? På den måten unngår man unødig plastproduksjon, og tar heller i bruk en naturlig råvare som finnes i naturen fra før: Trevirke.

Vi har altså laget påfyllspakker av Klar Tøyvask og Klar Håndsåpe i resirkulerbar papp. Disse kildesorteres som vanlig sammen med aviser, melkekartonger og alt annet papirsøppel en måtte ha. Du trenger heller ikke å skylle dem helt reine først – de kan fint gjenvinnes som de er.

Siden vi er de aller første til å lansere såpe og rengjøringsmidler i pappemballasje, tenkte vi det kan være lurt å begynne forsiktig. Vi vil jo helst prøve ut hvordan dette funker i praksis, før det lages massevis av produkter som risikerer å verken bli kjøpt eller brukt (og blir til mer avfall – akkurat det vi prøver å unngå!)

Dermed testet vi aller først påfyll i utvalgte Rema-butikker og i nettbutikken. Rema kan være tomt nå, men vi har dem i nettbutikken vår, og vi vil kjempegjerne ha tilbakemeldinger. Funker det, funker det ikke? Er det noe som mangler, noe som burde vært gjort annerledes? Gi oss en lyd på Instagram eller Facebook. Vi vil nemlig lage de beste og mest miljøvennlige produktene, og da er alle innspill viktige.

Vi håper du er Klar!