Grønnere hverdag

Slik kvitter du deg med brukte klær

Hvor ofte går du gjennom klesskapet ditt, sorterer, rydder, pakker eller gir bort klær? Å rydde i klesskapet gir deg en god oversikt over hvilke plagg du faktisk har i garderoben, hvilke du bruker og er mest glad i, og hvilke plagg du kan kvitte deg med.

Slik kvitter du deg med brukte klær. Foto

Å rydde i garderoben kan virke som et skikkelig stort tiltak, men føles så innmari godt når det er gjort! Og du gjør både deg selv og miljøet en tjeneste.

Slik rydder du i klesskapet

Ta steget og legg ut alle klærne dine på gulvet. For å finne ut hvilke plagg du skal beholde, hold opp hvert plagg og prøv å huske når du sist brukte det. Dette er så klart litt avhengig av sesong. Men er det lenge siden sist, og du kanskje ved siste gjennomgang tenkte «dette skal jeg begynne å bruke igjen snart», så er det bare å legge de i “kvitte seg med dette”-haugen.

Selv om du har plagg med emosjonell verdi, som du ikke bruker, er det helt innafor å gi det bort. Selv om strikkegenserene har blitt laget av noen du er glad i og det er noe de har brukt mye tid på, så er det viktig å huske at strikkegensere i kjedebutikkene er også laget av mennesker som har lagt ned tid og energi.

Slik rydder du i klesskapet

Dette kan du gjøre med brukte klær

La oss starte med hva du ikke skal gjøre: Kaste klær i restavfall – selv om de er ødelagt. I de fleste tilfeller blir disse tekstilene brent, som både er synd og skadelig for miljøet. Alt kan leveres inn, så det er ingen grunn til å kaste tekstiler i restavfall. Idet du kaster tekstiler i søpla er det så enorme mengder ressurser som går til spille.

Når du har gått gjennom klesskapet ditt og plukket ut hva du skal beholde og ikke, kan du levere klærne i innsamlingsbeholdere som finnes over hele landet. Fretex, Uff, Røde Kors, ja, det finnes mange ulike.

Har plaggene blitt brukt lite, eller om de fortsatt har lappen hengende på, kan det være vanskelig å bare gi de bort. Da kan du heller selge klærne. Det finnes mange smarte apper du kan bruke for å kvitte deg med klær på – for eksempel Finn, Tise eller Facebook Marketplace.

Arranger byttekveld med venninner

En annen smart og miljøvennlig måte å få mer plass i klesskapet på, er å arrangere byttekveld med venner. Sett frem stativer eller legg frem alle klærne på et bord eller gulv. Er dere mange, kan det være fint å sette en grense på antall plagg dere får ta med.

Gjør gjerne litt ut av det med enkel servering og noe godt å drikke. Det er veldig sosialt og hyggelig. Og ikke minst får du med deg nye skatter med deg hjem, samtidig som du kvitter deg med mye fra eget klesskap.

Så ressurskrevende er det å produsere nye klær

Det er vel og bra at vi gir bort og bytter klær, men fortsetter vi å kjøpe like mye nytt, så får det like store konsekvenser. Selv om vi kvitter oss med klær og gjør en god gjerning, bør vi også bli flinkere på å handle mindre og handle brukt. Det er svært ressurskrevende å produsere nye klær, og klesforbruket vårt har økt betraktelig de siste 20 årene.

Slik vasker du klærne dine på en mer miljøvennlig måte

Hele, pene og rene klær er tre gode ord å ta med seg når du skal selge brukte klær. Klærne våre varer lengre dersom vi tar godt vare på dem, og mer miljøbevisst klesvask er en god måte å gjøre det på. Ofte trenger man lavere temperatur enn man tror, og man kan vaske på kortere programmer. Da vil også klærne vare lengre.

Klar Kork

Fire tips til hvordan du kvitter du deg med klær på en miljøvennlig måte:

  1. Ta frem alle plaggene i skapet og sorter ut det du ikke har brukt på lenge, som andre kan få gleden av.
  2. Ødelagte tekstiler skal ikke kastes i restavfall. Men kan enten brukes til å lage noe nytt eller leveres inn til Fretex.
  3. Du kan levere klær i klescontainere rundt om i landet, eller selge det på sider og apper som Tise, Finn og Facebook Marketplace. .
  4. Arranger byttekveld med venner, der alle tar med plagg andre kan få bruk for. Det som ikke byttes bort, kan dere levere til en innsamlingsboks.