Grønnere hverdag

Slik pakker du inn gaver på grønnere vis

Gavepapir er ofte mye mer enn bare papir, og feil papir i papiravfall kan faktisk ødelegge for gjenvinningen. Derfor har vi laget en liten guide til ulike måter du kan pakke inn gaver – som selvfølgelig er bedre for miljøet.

Pakke inn gaver på grønnere vis. Foto

Vanlig gavepapir, også kjent som julepapir, kan ikke resirkuleres i alle kommuner og om det havner feil kan det ødelegge for gjenvinningen. Slikt papir kan også være skadelig for både peis og miljø om du velger å fyre med det.

En god løsning på å bruke mindre julepapir er å kjøpe færre gaver. Hva med å spleise på noe som kanskje koster litt mer, men som vil vare lenge? Det vil også bidra til å redusere andre miljøproblemer. Men uansett, her er tipsene våre til ulike måter å pakke inn gaver på:

Gråpapir kan resirkuleres

Gråpapir, som ofte blir kalt for kraftpapir, regnes som papir og kan alltid resirkuleres. Det rue papiret finner du på matbutikken og med litt kreativitet kan pakkene bli superfine.

Pakke inn gaver

Syns du det blir for kjedelig med bare gråpapir kan du pynte pakkene på mange måter. Du kan for eksempel finne materialer når du går tur – gran og kongler kan enkelt dekorere en litt kjedelig innpakning. Eller hva med å bruke et bilde eller polaroidbilde som til-og-fra-lapp?

Pakke inn gaver med det du har

Gråpapir, gavepapir, nøytrale esker og ikke minst papirposer – som er perfekt om du har en gave med en merkelig form som er vanskelig å pakke inn – kan fint gjenbrukes. Gamle aviser som likevel skal kastes kan også bli flott gaveinnpakning. Kombinasjonen med gråpapir og avis slår heller ikke feil.

julegaveinnpakning

Har du spart på gavepapir som har blitt litt krøllete, eller det har en brett? Kjør på! Krøll sammen hele papiret før du bruker det som gaveinnpakning. Pynt med kvister og hyssing, fest på en til-og-fra-lapp, og du er klar!

Tekstiler og handlenett

Å bruke handlenett som gaveinnpakning er jo egentlig enn to i en-gave, da nettet kan brukes igjen – og igjen. Har du noen gamle tekstiler liggende som du ikke skal bruke, kan du lage et egendesignet nett.

Kjenner du noen som elsker å drikke te, hvorfor ikke lage egen te-pose? Sy posen av gamle tekstiler, eller noe du ikke får bruk for lenger, som for eksempel kjøkkenhåndkle, fest på en kanelstang som pynt og vips… perfekt julegave!

Gode tips til miljøvennlig gaveinnpakning

  • Brukt minst mulig gavepapir
  • Finn andre alternativer som aviser, esker, nett eller annet stoff
  • Ta vare på gavepapir og bruk det samme igjen
  • Unngå bånd og pynt som er laget av plast