Grønnere hverdag

En skikkelig digg sommeroppskrift: Granola

Sommeren er til for å bade, få vitamin D på kroppen, slappe av og lade opp batteriene til høstens kjør. Men i sommer skal vi også spise god mat. Derfor spurte vi Hanne-Lene om hennes beste sommeroppskrift – og her er den.

Hjemmelaget Granola. Foto

Vi er store fans av Hanne-Lene sin ‘En skikkelig digg kokebok’, og har allerede prøvd å kokkelere de fantastiske oppskriftene hennes – i tråd med vårt ønske om å utvide kjøttfri mandag. Så da skulle det bare mangle at vi smisket oss til en oppskrift vi kan dele med alle dere – og det fikk vi! Hennes diggeste sommerfrokost er en knasende god granola som selv den største amatøren på kjøkkenet klarer å imponere andre med… hvis du tør å dele da!

Ifølge Hanne-Lene har mange blitt hektet av granolaen hennes i løpet av årene hun har laget den, og vi tviler ikke – for denne er virkelig digg.

– Granola skal være skikkelig knasende der korn, nøtter og frø er klistret lett sammen og gir en herlig lyd når du spiser. Jeg pleier servere den med mitt herlige nøttesmør, ofte mandelsmør, alle de friske bærene jeg har og frisk mynte fra planten ute.

Dette trenger du for å lage granola:

 • 1 liter store havregryn, men små går selvsagt også fint om du bare har det
 • 2,5 dl nøtter / frø, for eksempel hakkede valnøtter og gresskarkjerner
 • 1 ts vaniljepulver – ekte vaniljepulver, fra stang eller boks på helsekost
 • 1 ts kanel. Hanne-Lene bruker kun ceylon kanel
 • 1 ts salt
 • 1 dl lønnesirup – honning kan også brukes om du ikke vil ha den helt vegansk
 • 1 dl kokosolje smeltet (varm noen sekunder i mikroen)
 • 1 god neve tørket frukt, f.eks tranebær

Fremgangsmåte:

 1. Start med å sette på ovnen på 150 grader på varmluft, og ha klart to bakebrett med bakepapir på
 2. Bland godt sammen de tørre ingrediensene (utenom frukt) i en bakebolle
 3. Vend så inn de våte ingrediensene og bland godt
 4. Fordel blandingen utover to bakebrett, og bruk en stekespade for å klappe det jevnt utover
 5. Stek i 15-17 minutter til det er gyllent og fint
 6. La så stekebrettene kjøle godt av seg før du blander inn eventuell tørket frukt og har over i passende beholdere. Dette er for at grynene skal kunne klistre seg sammen godt og få de gode tykke knase-bitene

Et godt tips fra Henne-Lene er å lage større porsjoner da granolaen kan fryses ned. Da har du en digg sommerfrokost alltid tilgjengelig i fryseren. Følg gjerne @hannelenesvegetar på Instagram for mer kjøttfri inspirasjon! Vi vil også oppfordre deg til å lese våre tips til hvordan du kan spise mer bærekraftig.