Grønnere hverdag

Så enkelt er det å spise mer bærekraftig

Nordmenn er mye mer opptatt av å spise sunt og ta vare på kroppen sin, men vi vil også ta vare på miljøet. Vi har samlet gode tips til deg som ønsker å spise bedre, både for deg selv og planeten.

Spis mer bærekraftig mat - miljøvennlig mat. Foto

I Norge har vi et merkelig godt forhold til fajitas, taco, lasagne, og andre eksotiske smaker. Disse er tradisjonelt laget med kjøtt, men heldigvis finnes det en del krydderblandinger der ute, som gjør at man også kan lage det plantebasert, som er minst like god som den gamle fredagstacoen hjemme. I tillegg fins det en rekke erstatninger for ost, som smaker helt ypperlig.

Bytt ut kjøttdeigen med belgvekster eller med sopp. Belgvekster er proteinrike frø som bønner, kikerter og linser. Kjempesunt, billig, godt og bra for miljøet. Det finnes flere ulike type sopp som passer til, både østerssopp, sjampinjong, aromasopp og portobellosopp. Miks med krydderet slik som du gjør med kjøttdeig eller kylling.

vegetartaco

En verden av påleggsmuligheter

Bytt ut kjøttpålegg med veganske pålegg. Peanøttsmør eller mandelsmør, kombineres veldig bra med syltetøy, banan eller agurkskiver. Hummus passer utmerket på skiva, knekkebrød eller som dipp til grønnsaker. Det finnes utallige gode hummuskombinasjoner – rødbet, avokado, søtpotet, eller for eksempel gulrothummus. Hummus kan også brukes som «smør», med paprika eller annet godt på toppen. Pesto gjør det samme, med like god smak.

Lett å velge kjøttfritt

Tidligere kunne det være vanskelig å finne frem til de vegetariske alternativene i butikkene. Nå er de tydelig markert, og like lett å finne som alt annet. Veganske varianter av burger, pølser, kjøttdeig, veganboller og til og med is er overalt, og det beste er at flere store tilbydere nå tar plantebasert mat på alvor. Det er med andre ord gode muligheter for å utvide kjøttfri mandag.

Det finnes utrolig mange varianter der ute, men her er noen favoritter du kan teste ut:

Oumph

oumph

Oumph er laget av soya, og kan brukes i utallige retter. Sjekk ut hjemmesiden deres for smakfulle oppskrifter.

Linda McCartney`s – vegetarian mozzarella burgers

burger

Disse vegetariske burgerne er på bestselgerlisten, og det er ikke uten grunn. De er laget av soyaprotein, løk og mozzarellaost. Toppet med stekt sopp og løk, blir det en smakfull opplevelse. Du kan finne produkter fra Linda McCartney på Rema 1000.

Hälsans kök – Veganska nuggets

veganske nuggets

Svenskene har lenge vært gode på plantebasert mat, og disse veganske nuggetsene er ikke noe unntak. Crispy og gode som snacks og til middag. Hälsans kök finner du på Meny.

Hälsans kök – Falafel Klassisk

falafel

Denne har masse smak og krydder. Falafaelene har kikerter som basis, og passer godt med yoghurt, cousoussalat, eller i pitabrød.

Coop Vegetar

Coop vegetarmat

Coop Vegetar har en rekke gode produkter verdt å teste ut, deriblant burgerne laget av sopp, eller vegetarpølsene. Hele serien finner du hos Coop.

Vegansk iskrem

dugg iskrem

Alle elsker is, og nå kan den også være smakfull OG vegansk. Krone-is og Dugg Kokos er to gode varianter.

Fleksiterianer?

Om du syns det å kutte ut kjøtt blir for vanskelig, så er det mulig å kutte ut litt. Å spise fleksiteriansk betyr rett og slett at du spiser et mer plantebasert kosthold, men som likevel inkluderer fisk og kjøtt samt egg og melk. I praksis betyr dette at du har én til flere dager i uken hvor du spiser vegetarisk, men du kan også ha dager med kjøtt og fisk.

Mindre plast og søppel i hverdagen

Hvis alle tar litt tak i hverdagen, vil vi sammen gjøre verden litt bedre. Dropp plastfolien på kjøkkenet, og bruk matbokser for oppbevaring av rester. Ta med handlenett i butikken, og kjøp frukt og grønt i løsvekt, eller ta med gamle poser. De fleste drikker kaffe, eller noe varmt i hverdagen. Kjøp en egen kopp du kan bruke på reisen til og fra jobb. Mange kafeer gir deg også en bedre pris dersom du har med egen kopp. Penger og miljø spart!

spise mer bærekraftig - bærekraftig mat

Merkeordninger gjør det lettere å velge

Merkeordninger gjør det lettere for oss å velge sunnere når vi er i butikken. Velger du nøkkelhullmerkede matvarer spiser du mindre fett, sukker og salt, og mer fiber og fullkorn. Klodemerket til TORO viser deg hvilke produkter som etterlater et lavt klimaavtrykk per person, som vil gjøre det lettere for å velge klimasmart. I tillegg har vi Nyt Norge, som enkelt merker matvarer fra Norge. Det er alltid lurt å velge kortreist mat!