Grønnere hverdag

Tips til en miljøvennlig halloween

Vi er ikke fremmed for å adoptere tradisjoner, og feiring av halloween har blitt like vanlig som valentines day og black friday her i landet. Det er meningen at dagen skal være skummel, men ikke la det gå utover miljøet.

Lage lykter av gresskar til Halloween. Foto

Den amerikanske tradisjonen, «alle helliges kveld», er opprinnelig en katolsk minnefest for helgener og martyrer som ikke har en egen dag i kalenderen. Fra å opprinnelig være en kristen skikk, har tradisjonen utviklet seg til å bli en ikke-religiøs feiring verden over.

Den norske markeringen av kvelden er påvirket av både folkelig og kommersiell populærkultur i USA, og tradisjonen har skutt fart i Norge de siste årene. Ifølge beregninger fra Virke Analyse og bransjeutvikling bruker nordmenn rundt 270 millioner kroner på kostymer og knask til halloween.

Fremtiden.no har laget en liten huskeliste over gode tips til hvordan halloween-feiringen kan være miljøvennlig og skummel på de riktige måtene. Disse tipsene ønsker vi å dele med dere:

1. Redd gresskaret

Gresskar er så mye mer enn bare morsomme eller skumle lykter til allehelgensfeiringen. Innmaten er ikke bare næringsrik, men den passer også perfekt til en rekke digge matretter. Vi har allerede prøvd å lage suppe, pannekaker og kake av gresskar – sjekk gjerne ut oppskriftene våre.

2. Dropp unødvendig plast

Plast kan inneholde en rekke miljø- og helseskadelige stoffer, og butikkene bugner av ulike dekorasjoner, kostymer og masker laget av plast. Istedenfor å kjøpe disse, hvorfor ikke finne ting og klær som er laget i naturmaterialer? Bomull, gips, tre og papir er gode alternativer.

3. Bytt kostymer

Har du allerede et kostyme i hus, men tenker at du har lyst til å kle deg ut som noe annet? Hvorfor ikke bytte kostyme med naboen eller venner? Det er en enkel og god måte å spare miljøet for produksjon av nye ting. Vinn-vinn for miljøet og deg.

Halloween gresskar

4. Arranger halloweendugnad

Arranger en kveld med venner der dere lager dekorasjoner, masker og kostymer. Slitte laken og gamle klær kan nemlig raskt bli et nytt kostyme med litt kreativitet. Bruk miljøvennlig maling og papir til å få unik dekorasjon ingen andre har. Trenger du litt hjelp til å setter i gang? Pinterest har inspirasjonen du trenger. “DIY” + “Halloween” er et godt sted å starte.