Grønnere hverdag

Vaskepose: Ta vare på klærne dine

Å bruke vaskepose er en enkel måte å ta vare på klærne – og dermed miljøet. Vi vil gå så langt som å si at du får i både pose og sekk!

Bruk vaskepose når du skal vaske klær. Foto.

Du bruker det kanskje allerede – til BH-er eller silkebluser. Men visste du at alle klærne dine har godt av å bli vasket i en beskyttende pose?

Vaskepose holder klær fine

Det er ikke bare undertøy og klær i delikate materialer som har godt av å vaskes på denne måten. Grunnen er enkel: I vaskemaskinen kan tøyet få skikkelig juling i trommelen – spesielt om maskinen ikke er fylt helt opp. Inne i vaskenettet ligger derimot klærne godt beskyttet slik at de ikke får den samme røffe behandlingen. Skånsom vask betyr at favorittgenseren din kan holde seg fin ekstra lenge – også etter sentrifugering på høye hastigheter.

Hindrer hull og nupper

Plagg med skarpe knapper, spenner eller glidelåser kan også slite på resten av klesvasken din. Det samme gjelder tekstiler i grove materialer. Ved bruk av vaskepose unngår du at klærne gnisser for mye mot hverandre i maskinen. Gnissing kan føre til nupper på klær, eller at de mister fasongen og får små hull.

Ved å vaske paljettjakken i pose, kan du fylle opp resten av maskinen med skjorter og trøyer. Ikke bare er det lettvint, men å vaske full maskin sparer også miljøet.

Med vaskepose fra Klar holder klærne seg fine lenger. Illustrasjon

Men blir det rent, da?

Ja! Men vi anbefaler ikke å fylle den med for mange plagg dersom klærne er ekstra skitne.

Hva er spesielt med vaskeposen til Klar?

Denne rommer mye! Faktisk får du plass til en jeans og flere t-skjorter oppi den – eller omtrent 2 kilo tøy, om du vil. Det betyr at du kan vaske ullgenser, finkjole eller collegegenser på en skånsom måte – sånn at de ikke blir slitt i vask.

I tillegg kommer den med to lag. Ytterst er det et grovmasket nett, omtrent som vanlige vaskeposer. Det innerste laget er finmasket, slik at vann og såpe fint kommer seg gjennom, mens fibre fra klærne dine ikke like lett kommer seg ut igjen.

Fyll opp posen og lukk igjen glidelåsen for skånsom vask i maskin. Foto.

Hvorfor bruke vaskepose?

Ta vare på klærne i skapet ditt! Da holder de seg fine ekstra lenge, noe som betyr at du ikke trenger å kjøpe nytt tøy like ofte. Skånsom vask kan gi tidløse plagg et så lang liv at de får oppleve både redesign og byttekvelder.

Tekstilindustrien er en stor miljøbelastning. Ikke bare opptar den store landområder som kunne blitt brukt til matdyrking, den krever i tillegg enorme mengder energi og vann, og står for store utslipp av miljøgifter. Det er derfor viktig å ha et bevisst forhold til hvilke klær man kjøper, hvordan man tar vare på tøyet og hva man gjør med tekstiler man ikke bruker lenger.

Sånn får du en tidløs garderobe:

 • Velg klær i naturmaterialer. Ull, bomull, lin og silke.
 • Prioriter få kvalitetsplagg over materialer, snitt og kvalitet som ikke holder over tid.
 • Ikke vask klær som ikke egentlig er skite. Ofte holder det å lufte tøyet eller fjerne flekker med en klut.
 • Gi klærne en ny sjanse ved å reparere dem når de er ødelagte. På youtube finner du mange nyttige guider!
 • Kjøp brukte klær, gi bort eller selg klær du ikke bruker lenger.
 • Er klærne ødelagte av hull eller flekker? Send de til resirkulering eller bruk de til redesign.

Mikroplast i havet

Klær av syntetiske materialer, som akryl og fleeceplagg, er laget av plastbaserte materialer .

Syntetiske klær mister fibre når de brukes, slites og vaskes. Disse fibrene kan ende opp i havet som mikroplast når de blir skylt ut med vaskevannet. Ved å bruke vaskepose kan du redusere fibertap i vaskevannet med opptil 70 %

Når du vasker klær i pose blir de mindre slitt – og dermed mister de også mindre fiber i vask. Skånsom vask med mindre fibertap betyr at du mest sannsynlig ikke vil finne fiber i vaskeposen din etter vask. Men skulle du finne noen lodotter i bunnen av nettet: Kast dem i restavfallet!

Sånn bruker du Klar vaskepose

 1. Fyll den opp med tøy. Det er plass til 2 kilo.
 2. Lukk igjen glidelåsen og legg vaskenettet i vaskemaskinen.
 3. Legg resten av tøyet i maskinen. Full maskin = færre vask = mer miljøvennlig!
 4. Vask som vanlig. Bruk gjerne mindre vaskemiddel om klærne ikke er veldig skitne. Lavere vasketemperatur sparer også både miljøet og lommeboka.
 5. Ta klærne ut og heng dem til tørk.
 6. Tørk også posen – så er den klar til neste vask.

Ta vare på tingene dine – også klærne. Med riktig pleie holder favorittkjolen din seg fin i mange år. Det er bedre for deg og for kloden!