Grønnere hverdag

Vi heier på: Radical Broccoli

Hvis du er aktiv på Instagram og Facebook, har du kanskje allerede stiftet bekjentskap med Radical Broccoli, som daglig inspirerer tusenvis av nordmenn til å ta grønne valg. Vi slo av en prat med Susanne og Anette.

Radical Broccoli: Anette og Susanne. Foto

Søstrene bak @RadicalBroccoli, Anette og Susanne Bastviken, er aktive influensere som dokumenterer inspirerende mennesker, produkter og mat som er i tråd med de verdiene de ønsker å leve etter. Målet er å gjøre havene litt renere og jorda vår til et bedre sted.

– Vi har blitt veldig bevisste på valgene vi tar i hverdagen, og vi prøver alltid å stille spørsmål ved om valget vi tar er miljøvennlig eller ikke.

Jentene forteller at de er flinkest i matveien.

– Begge spiser grønt og skjønt. Derfor prøver vi å velge økologisk og gjerne varer uten emballasje, og vi begynner å få en fin kolleksjon av kule handlenett slik at vi slipper å bruke plastposer.

RadicalBroccoli Instagram
Både Susanne og Anette spiser grønt og prøver å velge varer uten emballasje. For å unngå bruken av plastposer bruker de kule handlenett. Foto: @RadicalBroccoli på Instagram

God research gir en grønnere hverdag

– En annen ting vi er flinke til er å gjøre research før vi kjøper noe nytt. For eksempel skal Anette kjøpe ny yogamatte nå og da har vi spurt forskjellige produsenter hva de kan tilby av miljøvennlige alternativer. Så tar man en vurdering derfra.

Jentene innrømmer at det er litt tidkrevende, men da blir man fornøyd med produktet og tar godt vare på det. Begge er enige om at det er en fin måte å handle på.

– Det som er så utrolig kult nå, til forskjell fra to år siden, er at det finnes mye bra utvalg, og mer kommer! Ellers prøver vi å dele det vi lærer og finner i hverdagen både på Instagram og blogg slik at det skal bli lettere for alle andre. Ikke minst mottar vi masse tips på instagram!

De forteller at de ønsker å få til en bevisstgjøring som fører til at folk endrer mange av de små vanene de har i hverdagen.

– For eksempel ønsker vi å påvirke folk til å unnlate å bruke plastposer, og vi drømmer om dette at vi får et forbud mot bruk av plastposer i Norge. Som «Infinitum” sier: Gjør noe lite for noe stort.

Radical Broccoli
Februar måned skulle være helt plastfri for Radical Broccoli. Hvordan det har gått kan du lese om på Radicalbroccoli.com

En grønn generasjon

– Det gikk opp for oss at måten vi lever på i dag ikke er bærekraftig, både når det gjelder kosthold, forbruk, stress og livsstil. Vi tror at vår generasjon ikke lenger kommer til å godta kjipe, billige løsninger, men at vi vil ha ekte varer av god kvalitet.

Hvilke tiltak gjør dere i hverdagen for å velge grønnere?

– Vi velger superdigg grønn mat, prøver å spise mest mulig økologisk og vi handler helst løsvekt. Innenfor produkter så har vi funnet masse kule brands uten mikroplast og kjipe kjemikalier som også klarer å dekke det som må dekkes av sminke.

Jentene forteller også at de bruker bambus tannbørster, giftfri shampoo og balsam og har byttet ut alle vaskemidler med miljøvennlige alternativer.

– Vi har skiftet ut alle vaskemidlene vi har til et miljøvennlig alternativ, slik som Klar. Det lukter og føles en million ganger bedre enn kjemikalske.

Vi tror at vår generasjon ikke lenger kommer til å godta kjipe, billige løsninger, men at vi vil ha ekte varer av god kvalitet.

Men det å ha en grønn livsstil kan også være utfordrende. Radical Broccoli-jentene forteller hvor vanskelig det kan være å finne både trendy og miljøvennlige valg, men de gjør så mye research som de bare kan – og tar gjerne i mot tips.

– Sist men ikke minst, bruker vi masse tid i havet. Det er kanskje den beste påminnelsen om at vi ikke kan fortsette å ødelegge planeten.

Små valg – positive konsekvenser

Til slutt spør vi jentene om de kan gi oss et godt råd for de som ønsker å velge en grønnere hverdag.

– Gjør noe som får deg til å føle deg bedre! Det vil du ikke angre på. Vi tror og vet at den følelsen du får, gir mersmak.

– Vi valgte å slutte å spise kjøtt og meieriprodukter. Helsen vår ble mye bedre. Når vi vet at en kjøttfri hverdag gir positive konsekvenser for jordas bærekraft, har vi ikke særlig lyst til å gå tilbake på dette. I tillegg vi vil jo alle ha best mulig helse.

– Poenget vårt er at selv små valg kan ha veldig positive konsekvenser for jorda vår. Mye handler om vaner.