Grønnere hverdag

Vi heier på: «Spis opp maten»

Med et ønske om å motivere folk til å redusere eget matsvinn, startet matredder Mette Nygård Havre sitt eget selskap. En hovedaktivitet er å drive folkebevegelsen «Spis opp maten». Vi tok en prat med Mette om hvordan vi alle kan bli matreddere!

Mette Nygård Havre og folkebevegelsen "Spis opp maten". Foto

I 14 år jobbet Mette Nygård Havre i et av Norges største renovasjonsselskap, BIR, som er ansvarlige for avfallshåndteringen til nesten 350 000 innbyggere i BIRs ni eierkommuner.

– Jeg så med egne øyne hvor mye avfall vi nordmenn kaster. Jeg så også at vi kaster mengder med spisbar mat. Faktisk 42,6 kilo i snitt per person i året. Det sjokkerte meg så mye at jeg i oktober 2017 startet mitt eget selskap; Grønne verdier, forteller Mette.

– En hovedaktivitet i selskapet er å drive folkebevegelsen «Spis opp maten» og gjøre deg og meg til matreddere!

Årsaken til at hun startet sitt eget selskap, var enkel. Hun så at hun kunne være med å påvirke folks hverdag i en positiv retning ved å komme med gode tips og ideer til en miljøvennlig livsstil.

– Jeg gjorde det i jobben min i BIR også, men etterhvert tok dette med matredding så mye tid at jeg ønsket å bare ha fokus på det. Å jobbe alene ga meg større rom til å kunne utfordre produsenter til å gjøre positive endringer for oss forbrukere. Som for eksempel ny datomerking på mat; Best før, men ikke dårlig etter!

Spis opp maten: best før men ikke dårlig etter

Mette har også dratt hele familien inn i jobben sin, og alle er superengasjerte. Nå som hun er på egne ben, får hun også mer tid sammen med sine to barn.

– Vi har rett og slett fått en felles misjon. En veldig fin vinn-vinn-situasjon for meg!

Drives av ønsket om forandring

– Det som driver meg er et stort ønske om å få til forandring. Jeg har virkelig troen på at vi sammen skal klare å nå FNs bærekraftsmål nr. 12,3; halvere matsvinnet innen 2030. Men vi må stå på!

Mette forteller også om de mange henvendelsene hun daglig får fra folk som ønsker å takke henne.  Fordi de har hatt datoskrekk, men nå har begynt å ta sansene sine i bruk.

– Hadde det ikke vært for følgerne mine så hadde nok ikke driven vært så stor. Jeg blir så lykkelig over slike tilbakemeldinger. Tenk at det jeg og min familie gjør kan være med og få andre til å bli mer miljøbevisste. Det er motivasjon nok for meg.

Men det stopper ikke der. Fremtidsplanene er mange. Hun skal kjøre på videre med foredrag, kurs og opplysninger gjennom sine kanaler i sosiale medier. Dessuten kommer boken «Matredder» ut på nyåret.

– Jeg håper å bygge laget med matreddere større og større. Planen er at hele Norge skal bli matreddere, så skal vi få med oss hele Europa!

Gode og enkle råd for å få en grønnere hverdag

Vi kan vel alle være enige om at det er lett å snakke om ting, og at det ikke alltid er like lett å gjennomføre? Mette sitt råd for å bli mer miljøvennlig er å begynne med de enkle tingene.

– Se i avfallet ditt. Er du flink til å kildesortere? Kan du gjøre en ekstra innsats der? Kaster du mye mat? Kan du bli flinkere til å bruke opp restene?

Det første Mette og familien gjorde for å leve litt mer miljøvennlig var å ha restetorsdag og få bedre kontroll over hvilken mat de allerede hadde i hus. I tillegg ble de flinkere til å ta med middagsrester til lunsj.

spis opp maten

– Det er jo så digg! Barna elsker det. Dessuten blir kolleger og medelever raskt misunnelig på din matboks. Da begynner de å spise rester de også. Da er du i gang med å være en matredder!

Familien så også på hvor de kunne kutte plastbruken. De tynne plastposene til frukt og grønt, som man gjerne bruker flere hundre av i året, var et av de første tiltakene.

– Vi begynte med tøyposer både til frukt og grønt. Jeg har også satt meg som mål i år å ikke bruke noen plastposer. Jeg har alltid tøynett og tøyposer i vesken. Er jeg på vei til butikken og har glemt handlenett, da snur jeg. Det har faktisk bare skjedd en gang. Det var kjipt å dra hjem igjen så der fikk jeg meg en lærepenge. Nå husker jeg det. Det handler bare om å legge om litt på vanene. Når du bestemmer deg så klarer du det!

Det handler bare om å legge om litt på vanene. Når du bestemmer deg så klarer du det!

Hvem inspirerer deg?

– Jeg er veldig inspirert av Lauren Singer fra New York som du kan følge på @trashisfortossers. Jeg møtte henne i fjor. Hun får det til å se lett ut å leve miljøvennlig. Akkurat det prøver jeg å vise mine følgere også! For det er jo lett. Du må bare gjøre noen små tilpasninger i hverdagen, sier Mette.

spis opp maten & Lauren Singer

–  Ellers følger jeg alt fra Gunhild Stordalen og den nye sjefen i EAT @sandrodemaio, til @bakemagi.no og fantastiske Maria Mena. Visste dere at hun er knallflink til å lage mat? Jeg følger også @osloraw som lager magisk raw food og @portionenundertian i Sverige som lager både billig, sunn og god mat. Jeg er utrolig glad i redesigner @ingridbergtunsyr og ikke minst @beeorganic.no som jeg også er ambassadør for.

For Mette er det viktig å vise miljøvennlige produkter i bruk. Og vi får skryt for Instagramkontoen vår.

– Der har jo dere i @klar en konto som jeg liker. Jeg elsker når kontoer både inspirerer meg, lærer meg noe nytt og forteller og viser meg hvordan jeg kan leve miljøvennlig. Jeg trenger jo også inspirasjon! Jeg må også si at følgerne mine inspirerer meg. Jeg får så mange hyggelige tilbakemeldinger!

Et siste grønt råd

Det er helt klart at Mette har inspirert og gitt mange gode råd, men før vi takker for intervjuet må vi bare spørre om et siste råd til de som ønsker å velge en grønnere hverdag.

– Bli flinkere til å spise opp maten du handler inn. Vi kaster mat i Norge hvert år som kunne mettet 800 000 mager. Når vi også vet at matproduksjon ofte setter klimafotavtrykk og at du kan få mer penger i lommeboken ved å bli flinkere til å spise opp det du handler inn, så ser du kanskje at det å være en matredder er som å være et levende kinderegg. Det er bare til å sette i gang!

Er du klar for å bli en matredder? Følg den spennende folkebevegelsen «Spis opp maten» og la deg inspirere til en grønnere hverdag på Facebook, Instagram og Spisoppmaten.no. Les også våre 6 huskeregler for å kaste mindre mat.