Hus & hjem

5 tips til å minske utslipp av mikroplast ved klesvask

Var du klar over at du bidrar til å forurense havet ved å vaske klærne dine? Ifølge Mermadis forskningsprosjekt frigjøres i gjennomsnitt 20 000 000 mikrofiber per vask. Ved å følge disse enkle tipsene kan vi minske utslippet av mikroplast ved klesvask.

Mikroplast ved klesvask. Foto

Utslipp av mikroplast ved klesvask har vist seg å bli et stort miljøproblem.

Mermaids forskningsprosjekt, et prosjekt med mål om å redusere mikroplastpåvirkning forårsaket av tekstilvaskprosesser, har flere urovekkende tall. Det er nemlig slik at rundt 60 prosent av den globale tekstilproduksjonen består av syntetiske klær. Og hver eneste vask av slike stoffer frigjør plastfibre som er mindre enn 1 millimeter i lengde – også kjent som mikroplast.

Med et utslipp på 20 millioner mikroplastfibre per klesvask og faktumet at europeere vasker klær omtrent 36 milliarder ganger i løpet av et år, kan vi ikke se bort fra problemet. Påvirkningen av plastmikro- og nanofibre på havets økosystem reduseres og bevisstheten rundt hva som skal til for en miljøvennlig klesvask må styrkes.

1. Fyll opp vaskemaskinen maksimalt

Det mest optimale er selvfølgelig å redusere behovet for vasking. Ved å for eksempel holde klærne tørre og vaske enkeltflekker med en gang, trenger du ikke vaske like ofte. Vi kan likevel ikke bare droppe klesvasken, så når du skal vaske lønner det seg å fylle opp vaskemaskinen. Å vaske med full trommel resulterer i mindre friksjon mellom klærne og dermed at det blir mindre mikroplast etter klesvasken.

2. Unngå lange klesvask

Lange vaskeperioder kan forårsaker mer friksjon mellom stoffer og flere fibre kan løsne. Ved å velge kortere vasketid der du kan, kan tøyet slites mindre – og færre tøyfibre vil havne på avveie. I tillegg kan du sikre lengre levetid for klærne dine.

3. Sentrifuger på lave omdreininger

Høyere omdreininger øker friksjonen mellom klær, noe som resulterer i høyere sjanser for fiberløsning.

For mindre friksjon og dermed mindre fibertap, bruk vaskepose når du vasker klær. Vaskeposen vår tar vare på tøyet slik at klærne holder seg fine lengre, samtidig som den fanger opp fibre som løsner i vask.

4. Kast loet riktig

Det er avhengig av hvor ofte du bruker vaskemaskin og tørketrommel, men det anbefales at lofilteret renses en gang i måneden. Og når du gjør det er det viktig at du ikke skyller ned loet i avløpet, men heller kaster det i restavfallet.

5. Vær klar over hva du kjøper

Ta en titt i klesskapet ditt. Kanskje du finner noe du kan bruke igjen, istedenfor å handle nytt? Må du likevel kjøpe nye klær vil et miljøvennlig valg være å se på merkelappen. Unngå å kjøpe syntetiske klær, og se heller etter materialer som ull, bomull, silke, kashmir eller andre naturlige stoffer.

Påvirkningen av plastmikro- og nanofibre på havets økosystem må reduseres.