Hus & hjem

Hvordan fjerne nupper fra klær

Har du opplevd at plagg ser superfine ut i butikken, men etter et par vask så blir de fulle av nupper? Da er det kanskje ikke like fristende å ta på seg plagget. Men det finnes gode råd – og her får du noen.

Nupper på klær. Foto

Har du klær hengende i skapet fordi du ikke har lyst til å ta på deg nuppete plagg? Nupper på klær kan komme fra selve tekstilet. I nye plagg kan det være overskuddsfibre som etter hvert blir borte, eller så kan det komme nupper når ulike tekstiler er i kontakt med hverandre – eller at selve plagget er laget av flere tekstiler, for eksempel naturlige og syntetiske fibre.

Les også: Derfor bør du dosere riktig

Hvordan forebygge nupper på klær?

Ønsker du ikke nupper er det beste å unngå å kjøpe klær som nupper. Så enkelt, hva? Men hvordan skal du vite om plagget kommer til å nuppe, lurer du kanskje på? Det kan du finne ut av på vaskelappen. Dersom plagget er laget av blandingsstoffer kan du forvente at det oppstår nupper.

Tenk gjerne over hva slags type tekstil du har på deg sammen og som vil gnisse mot hverandre. Har du en jakke med syntetisk fôr over en ullgenser for eksempel, så kan det lett oppstå nupper.

For å forebygge nupper på klær er det aller viktigste å følge instruksjonene på vaskelappen. Når det gjelder ull så anbefales det å vaske ullplagget før førstegangsbruk for å fjerne overflatefiber før de rekker å nuppe seg. Husk også at ull alltid skal vaskes med ull – og helst med tøyvask tilpasset ull, som Klar Ull & Silke.

Hvordan bli fjerne nupper fra klær?

Dersom problemet først har oppstått – og det er ikke uvanlig at det skjer, så er det flere måter å fjerne nupper fra klær. Her får du noen alternativer:

  • Nuppekam: En nuppekam kan brukes til å fjerne nupper på strikkeprodukter, andre tekstiler og møbler. Den består av en metalldel med små, tette tagger som tar bort nuppene når du drar den over stoffet. En slik nuppekam får du kjøpt på garn- og tekstilbutikker.
  • Barberhøvel: Å bruke barberhøvel til å fjerne nupper på plagg er effektiv, men kan gjøre stor skade om du ikke er forsiktig når du bruker den. Legg plagget helt flatt og stram det før du drar høvelen forsiktig over. Dra alltid i strikkeretningen så du ikke kutter tråder og lager hull.
  • Saks: Noen velger også å bruke saks for å fjerne nupper fra klær – men vi anbefaler at du unngår det på løsstrikkede plagg. Hvis dette er løsningen du går for å bør du ha en liten og skarp saks, og litt ekstra god tid. Fjern nuppene på samme fremgangsmåte som med barberhøvel.
  • Vanlig kam: Du kan gre over overflaten med en vanlig kam for enkel fjerning. Sørg for å være forsiktig så du ikke stikker kammen inn i plagget, kun lett på overflaten.