Hus & hjem

5 tips til god kjøkkenhygiene

Det er ingen tvil om at kjøkkenet har en prominent plass i hjemmene våre. Og holder du kjøkkenet ditt rent får du ikke bare god kjøkkenhygiene, men det blir også hyggeligere å oppholde seg der.

Klar kjøkkenspray for god kjøkkenhygiene. Foto

Det sier seg kanskje selv at et rent kjøkken er et godt utgangspunkt for god kjøkkenhygiene. Her får du 5 gode tips til hvordan du kan holde bakteriene unna og få bedre hygiene på kjøkkenet. Husk at gode rutiner lønner seg!

1. Vask hendene

Gjør det til en vane å vaske hendene ofte – før du lager mat, mellom håndtering av ulike råvarer og når matlagingen er ferdig. At du må vaske hendene etter dobesøk trenger vi kanskje ikke minne deg på? Et godt tips er å fjerne smykker som ringer og armbånd slik at bakterier ikke fester seg der.

2. Vask kjøkkenbenken

Den enkleste og viktigste rutinen for god kjøkkenhygiene er å holde benkeplaten ren. Ikke bare blir det enklere å jobbe på den, men du vil stoppe spredningen av bakterier. Bare tenk på alle tingene den går gjennom – søl, handleposer, nøkler og lommebøker slengt oppå seg, og kanskje til og med hjemmelekser blir gjort her? Her trengs det rengjøring oftere enn du tror.

klar kjøkkenspray

3. Bytt kjøkkenklut ofte

En fuktig kjøkkenklut som har blitt brukt til det ene og andre, er det perfekte miljøet for bakterievekst. Husk derfor å skylle den, vri opp og la den tørke helt. Den bør også byttes oftere enn du kanskje tror – og husk at den bør vaskes på 60 grader.

4. Ny kniv og skjærebrett til ny råvare

Her er det mange som slurver fordi de vil unngå å vaske mer enn nødvendig, men for god kjøkkenhygiene er det nødvendig å bruke flere når du jobber med mange ulike råvarer. Bruk aldri samme kniv og skjærebrett til grønt som til kjøtt og fisk – og vask grundig etter bruk.

5. Vaske kjøleskap

Noen blir overrasket over hvor mye matsøl som kan lure i kjøleskapet. Søl og skitt kan utvikle seg til å bli en bakteriebombe som kan ødelegge maten og gjøre deg syk. Derfor er det viktig med god hygiene på kjøkkenet og å holde kjøleskapet ryddig og rent. Husk også å sjekke temperaturen i skapet for å hindre bakterievekst i maten.

Før du setter i gang med vaskejobben, er det lurt å tømme kjøleskapet sånn at du lettere kommer til. Benytt sjansen til å samtidig kaste alt som har blitt dårlig. Husk at maten ofte kan spises selv om den har gått ut på dato: “Best før, men ikke dårlig etter”.

Klar Kjøkkenspray har nøye utvalgte ingredienser og er et grønnere alternativ til vanlige vaskemidler. Den er effektiv til vask, og tøff mot smuss og fett. Spray kjøleskapet og tørk over med en klut. Glassplatene i kjøleskapet kan også vaskes med Glass & Speil.

Gammel mat kan fort danne bakterier, ha derfor matavfall i lukket beholder – for du kildesorterer vel? Gå også ut med søpla regelmessig – selv om søplekassa ikke er helt full.