Hus & hjem

Grønnere = bedre inneklima

Grønne planter blomstrer i interiørbildet og mange av oss fyller boligene med blomster og planter i ulike farger og fasonger. Du vet kanskje at planter er bra for helsen? De kan nemlig gi oss et bedre inneklima og rense luften vår.

Bedre inneklima med grønne planter. Foto

Inneklima defineres som sammensetningen av målbare fysiske og kjemiske forhold som påvirker oss innendørs. Det påvirker oss uansett når vi oppholder oss inne, om det så er hjemme, på utdanningssted eller arbeidsplass. Da sier det seg selv at inneklima er viktig for helsen, trivselen og produktiviteten vår.

Forbedre inneklima med planter

Grønne planter kan forbedre inneklimaet i hjemmet, samtidig som de skaper hygge og et mer levende miljø. De kan tilføre oksygen og virke støydempende. De kan til og med redusere stress, øke konsentrasjon og kreativitet. Noe forskning hevder også at grønne planter kan redusere hodepine og trøtthet. Dette er noen av de viktigste funksjonene grønne planter har:

  • Renser luft: Noen planter fungerer som luftrensere i den forstand at de omdanner karbondioksid til frisk oksygen
  • Demper støy: Mange tenker på hva slags planter de skal ha i hagen for å dempe støy fra vei, men grønne planter kan også dempe støy innendørs. Planter med store blader demper bedre enn små blader.
  • Reduserer stress: Du har kanskje lagt merke til at du føler deg mer avslappet når du er ute i naturen? Og det ligger noe i det. Grønne planter kan redusere stressnivået og med frisk oksygen til hjernen kan vi også få bedre konsentrasjon, samtidig som kreativiteten kan blomstre.

De beste grønne plantene for inneklima

Gjennom ulike studier har NASA undersøkt hvordan du kan forbedre inneklimaet ved hjelp av grønne planter. De har sett på de gode egenskapene når det gjelder luftrensing, luftfuktighet, stell og vedlikehold – og ifølge Mester Grønn er disse plantene best:

  • Fredslilje, Spathiphyllum, tilfører luftfuktighet og renser luften for alkohol, aceton, tricloroetylen, benzen og formaldehyd.
  • Bregne, Nephrolepis exalta, er en god luftfukter og renser, spesielt av formaldehyd. Den frodige grønne planten krever mye vanning og må ikke tørke ut.
  • Svigermors tunge, Sansevieria trifasciata, renser luften for organiske gasser. Bajonettplanten kan plasseres i full sol, men vær gjerrig med vanning.
  • Arekapalme, Chrysalidocarpus lutescens, avgir store mengder fuktighet til lufta og renser luften generelt for giftgasser.
  • Grønnrenner, Chlorophytum comosum, fjerner formaldehyd fra luften. Den lettstelte planten tåler både sol og skygge.

Eføy, draketre, paraplytre, gummiplante og bjørkefiken står også på listen over grønne planter som gir bedre inneklima. Alle disse har egenskapen til å fjerne formaldehyd fra luften. Formaldehyd er en fargeløs gass med stikkende lukt.

Grønne planter er bra for inneklima

Planter kan også være allergifremkallende

Denne listen forteller ingenting om plantene er allergivennlige eller giftige for mennesker og kjæledyr. Merk deg derfor at noen kan være allergifremkallende, men også giftige om de svelges. Ifølge NAAF kan fredslilje, dracena, bergeføy, krysantemum og gerbera være allergifremkallende. Mens fredslilje, aglaonema, bergeføy, gullranke, stueasalea og grønnbajonett kan gi ubehag om de svelges.

Du trenger ikke å ha grønne fingre for å klare å holde grønne planter i live. Bare husk å ikke vanne for mye – spesielt i vinterhalvåret. Prøv deg frem, og du vil lære deg å sette pris på alle de gode egenskapene grønne planter kommer med.