Hus & hjem

Gulvvask: Slik vasker du gulvet

Å vaske gulv er ikke vanskelig, men hvor mye vet du egentlig om behandling av gulvet du har? Hvor ofte skal det vaskes og ikke minst hvordan? Her får du en liten guide til gulvvask og hvordan du rengjør ulike typer gulv.

Gulvvask: Vaske gulv med Klar Allrent. FOTO.

Mens enkelte ting må vaskes hver dag kan andre ting heldigvis vente en stund. Kjøkkenet er definitivt det som krever mest rengjøring, tett etterfulgt av badet. Men hva med gulvet? Vi tar noen skritt gjennom boligen i løpet av en dag. I mange tilfeller holder det å bare gå over med en tørrmopp, kost eller støvsuger, og andre ganger må vaskemidler til.

Klar Allrent er en allsidig stjerne av et produkt som kan brukes på de fleste overflater, men vær forsiktig ved bruk på metalloverflater, både lakkert og ulakkert, samt andre sjeldne/finere overflater. Men uansett, her kommer guiden vår til vask av ulike gulvtyper:

Hvordan vaske parkett?

Parkett holder godt på varmen og er lunt. Naturlige variasjoner i treet gir et livlig og unikt gulv – spesielt om du velger et mer flere staver. Du kan velge alt mellom en-, to- eller trestavsparkett. Ønsker du et renere og roligere uttrykk, og heller vil ha fokus på interiøret kan du får det med enstavsparkett.

De fleste leverandører anbefaler så lite vann som mulig på lakkert og oljet gulv. Hvis gulvet ikke er direkte skittent så kan du bare fjerne overflatestøv med en tørrmopp. Ønsker du likevel å kjenne duften av rent gulv, kan du gå over med en mikrofibermopp oppvridd i Allrent og vann.

Har du en tom kjøkken- eller baderomsspray, vask flasken godt og lag en Allrent-spray som du kan spraye direkte på flekker

Tips for å unngå å bruke så mye vann og såpe på tregulv og parkett: Har du en tom kjøkken- eller baderomsspray, vask flasken godt og lag en Allrent-spray som du kan spraye direkte på flekkene på gulvet. Gå over med mikrofibermopp for å fjerne rester av vann og vaskemiddel.

Hvordan vaske laminatgulv?

Det finnes to hovedtyper av laminatgulv. Den første typen er direktelaminat som består av en fiberplate som er dekket med dekorfilm. Det andre er høytrykkslaminat består av flere sjikt med kraftpapir, dekorpapir og slitelag, og er tre ganger tykkere enn direktelaminat. Høytrykkslaminat er det mest slitesterke laminatgulvet du får tak i, og overflaten tåler mer støt og hard bruk over flere år. Noen typer kommer til og med med livstidsgaranti.

Laminat har en hard overflate, noe som gjør det lettere å rengjøring da det er liten mulighet for at skitt og støv fester seg. Ofte holder det derfor å bare tørrmoppe gulvet. Ellers er mikrofibermoppen redningen for de verste flekkene.

Klar Allrent til gulvvask. FOTO

Hvordan vaske tregulv?

For mange er det kun heltregulv som er “autentisk” tregulv. Det består av et helt bord i naturlig tre og de variasjonene som finnes naturlig i treet gir et unikt gulv. Over tid blir det bare vakrere og får mer karakter – så lenge du behandler det riktig.

Det viktigste du må vite når du skal vaske tregulv er at det aldri skal være for vått. Vann kan nemlig trenge inn i sprekker og skade gulvet. Det bør holde med å bare tørrmoppe gulvet, men dersom det er skittent kan du vaske med en godt oppvridd mikrofibermopp.

Vann kan trenge inn i sprekker og skade gulvet

Hvordan vaske linoleumsgulv?

Linoleum er et slitesterkt naturmateriale som varer veldig lenge. For å bevare linoleumoverflaten best mulig, bør du unngå å bruke alkaliske rengjøringsmidler som grønnsåpe, salmiakk, lut og soda. Fjern støv med en tørrmopp, og vask deretter over med en mikrofibermopp som er vridd opp i en blanding av Allrent og vann.

Hvordan vaske vinylgulv?

Vinyl kommer både som klikkgulv og på rull, og er et vedlikeholdsfritt gulv laget av PVC plast. Gulvet demper godt mot trinnlyd og kan derfor være et godt valg for deg som bor i en gammel bolig med dårlig isolasjon. Det kan også være et bra alternativ til fliser og varmekabler, ettersom vinyl er vanntett.

Vinylgulv tåler de fleste typer vaskemidler og kan derfor vaskes akkurat som du ønsker. Vi anbefaler som alltid å først gå over med en tørrmopp for å fjerne overflatestøv, for så å vaske med vann og vaskemiddel.

Klar Allrent, en allsidig stjerne. FOTO.

Hvordan vaske fliser?

Fliser, både keramiske og i naturstein, er et naturlig førstevalg for bad og andre typer våtrom, men det er også vanlig med flis i entréen og på kjøkkenet. Gulvflisene kan du vaske med en mikrofibermopp tilpasset fliser og Allrent.

Vasker du gulvet på badet, anbefaler vi Klar Baderom som effektivt fjerner kalk og baderomssmuss. Spray på og la virke noen minutter. Er det vanskelig kalkbelegg som må fjernes kan du bruke en myk børste eller svamp, før du vasker over med en våt klut etterpå.

NB! Klar Baderom har lav pH, og derfor bør du være forsiktig med vask av syrefølsomme overflater som marmor, naturstein og gammel emalje (eldre enn 10 år). Du kan fint bruke allrengjøringsmidler som Klar Allrent. Test alltid vaskemiddelet på et lite synlig område så du er sikker på hvordan materialet reagerer.