Hus & hjem

Håndvask: God håndhygiene

Selv om det er forventet at man vasker hender, er det mange som slurver med håndhygienen. Her får du vite hvorfor du bør være nøye med håndvask og opprettholde god håndhygiene, samt hvordan du vasker hendene dine riktig.

God håndhygiene me Klar Håndsåpe. Foto

Hva er god håndhygiene?

Det store medisinske leksikon definerer håndhygiene som en håndvask med såpe og vann, eller hånddesinfeksjon, der man fjerner store deler av den midlertidige, overfladiske bakteriefloraen på hendene.

Hvorfor vaske hender?

Allerede i barnehagen lærer vi å vaske hendene våre etter toalettbesøk, men likevel viser flere studier at mange – særlig menn – dropper håndvask etter toalettbesøk. Hvorfor er det så lett å sluntre unna når ingen andre ser oss?

Håndhygiene er ikke bare det enkleste og beste tiltaket for å hindre smittespredning, men også det viktigste. Ønsker du å unngå forkjølelse og influensa, er håndvask et effektivt tiltak som er lett tilgjengelig uansett hvor du er – om det så er hjemme, på jobb eller på reise.

Hygieneregler

  • Vask hendene regelmessig: Vask hendene gjennom hele dagen, men spesielt etter toalettbesøk, før måltider, etter håndtering av penger og når du har tatt på overflater som berøres av mange. For eksempel dørhåndtak og kraner. Det er spesielt lurt på steder der mange folk ferdes – som offentlig transport og flyplasser.
  • Host i albuekroken: Flere smittsomme sykdommer spres ved dråpesmitte. Ettersom mange sykdommer har lang inkubasjonstid er det ofte er det slik at smittebærer ikke er oppmerksom på at man er syk. Så selv om du tilsynelatende er frisk, kan det å hoste eller nyse i albuekroken være et forebyggende tiltak.

Slik vasker du hender

Ifølge Folkehelseinstituttet bør en håndvask ta mellom 40 og 60 sekunder. Du bør ta av eventuelle ringer du måtte ha på fingrene ettersom bakterier og virus kan gjemme seg her.

  • Fukt hender og håndledd i lunkent, rennende vann. Dersom du har vært i kontakt med andre folk eller gjenstander bør du inkludere underarmene også.
  • Tilsett et eller to pump med håndsåpe til hendene. Sørg for at du tar nok såpe til at begge håndflatene dekkes.
  • Gni håndflatene mot hverandre slik at produktet blir spredd over alle flater på begge hendene. Husk områder som ofte blir glemt: tomler, mellom fingre, baksiden av hendene og fingertuppene.
  • Skyll hendene grundig under lunkent, rennende vann.Klapptørk hendene med et rent håndkle – gjerne engangs papirhåndkle, og bruk det til å skru av vannet.

God håndhygiene fører til redusert spredning av sykdomsfremkallende virus og bakterier, samt at færre blir syke. Husk derfor alltid å vaske hendene dine godt!