Hus & hjem

Hva betyr egentlig vaskesymbolene?

Tar du en titt på vaskelappen før du kjøper et nytt plagg? Det kan være kjekt slik at du er klar over om klærne må renses, vaskes for hånd eller kan gå i maskin, før du tar de med hjem. Og her får du en forklaring på de ulike vaskesymbolene!

Vaskesymboler på vaskelappen. FOTO

Behandler du plaggene dine rett, da har du de lenger – så enkelt er det. Foruten om rengjøring, informerer også vaskelappen om hvordan plagget skal tørkes, om det kan strykes, blekes eller klores. Her tar vi for oss de vanligste vaskesymbolene på klær, og hvordan du skal tolke vaskelappen:

Vaskebaljen

Vaskesymboler

Symbolet med vaskebalje og sifre i midten betyr at plagget kan vaskes i vaskemaskin. Er det en strek under står det for skånsom vask, og to streker er ekstra skånsomt. Er det tall inne i symbolet er dette for å vise hvilken temperatur plagget maksimum kan vaskes på.

Har vaskebaljen symbolet av en hånd betyr det at plagget kun tåler håndvask. Det fleste maskiner har et eget program for håndvask som kan benyttes, så lenge dette ikke er varmere enn 40 grader.

Om vaskebaljen har et kryss over seg betyr det at plagget ikke kan vaskes i det hele tatt. Hverken i maskin eller for hånd.

Tørketrommelen

tørkesymboler

En firkant med en sirkel inni, betyr at plagget kan tørkes i tørketrommel. Prikkene på symbolet antyder hvor høy temperatur plagget kan tørkes på. Èn prikk betyr lav varme med maksimum 60 grader, og to prikker betyr normal temperatur på maksimum 80 grader.

Har tørketrommelmerket et kryss over seg? Da kan plagget ikke tørketromles. Har du en stort sirkel i en firkant, kan plagget tørket i tørketrommel – men uten varme.

Strykejernet

strykesymboler

Symbol av strykejern med prikker betyr at plagget kan strykes. Èn prikk betyr at plagget kan strykes på 110 grader, to prikker 150 grader og tre prikker betyr maksimalt 200 grader. Symbolet for om plagget tåler damp eller ei, er avbildet med to streker under strykejernet (som representerer damp). Er det kryss over strykejernet skal plagget ikke strykes.

Trekanten

blekesymboler

En hvit eller tom trekant indikerer at plagget tåler å blekes. Har trekanten 2 parallelle streker kan plagget blekes, så lenge blekemiddelet ikke inneholder klor. Trekant med bokstavene CL betyr at plagget kan klorblekes. Om trekanten er sort, og/eller har et kryss over, da betyr det at plagget ikke tåler noe form for bleking.

Sirkler

renssymboler

Symbolene for rens er sirkler, gjerne med P, W eller A. Dette er indikasjoner på hvordan plagget skal renses og hva slags typer rens det tåler. Har sirkelen et kryss over seg, så skal plagget ikke renses.

Husk

  • Uansett hva vaskeanvisning sier kan det være lurt å vaske nye klær separat, da nye plagg ofte kan avgi overskuddsfarge ved første vask.
  • Vask alltid like farger sammen, og sorter klærne etter ulike stofftyper.
  • Ekstra skitne klær kan med fordel vaskes alene.

Hva med å alltid ha en forklaring på vaskelappen i lommen? Last ned forklaring på de vanligste vaskesymbolene, så har du den alltid på mobilen!