Grønnere hverdag

Hvor mye koster det å vaske klær?

Aldri har strømprisene vært høyere enn det siste året – og stadig blir nye prisrekorder satt. Det er ingen tvil om at strømmen er dyr, men med disse 6 tipsene kan det bli bittelitt billigere å vaske klær.

Klesvask til tørk. Men vet du - hvor mye koster det å vaske klær? FOTO.

1. Vask når strømmen er billigst

Det er lett å si “vask når strømmen er billigst”, men når man føler at strømregninga ser ut som en kvittering på en luksusvare, er det ingen tid som er billig nok. Vet du hvor mye det koster å vaske klær? Å sette på en vaskemaskin er faktisk ikke på listen over det dyreste av strømforbruket – selv om mange tror det.

Mellom 55 og 75 prosent av strømmen vi bruker går til oppvarming – alt etter hvor gammel boligen din er. Hovedsakelig gjelder det panelovner og varmekabler, men også en del gjelder oppvarming av varmtvann (dusjing). Les vår artikkel med tips om strømsparing.

En klesvask derimot kan koste 1-4 kroner avhengig av vaskemaskinen din, vaskeprogrammet, hvor i landet du bor og tid på døgnet. Det er jo ikke så ille, men det kan potensielt blir mange klesvask – som til slutt blir noen kroner.

Tips: Flere strømselskap har apper som viser tidspunkt for når strømmen er dyr og billig. Med for eksempel Tibber kan du følge med på, og planlegge ditt eget strømforbruk.

2. Vask sjeldnere

Det er lettere å slenge klær i skittentøyskurven, eller på gulvet – noen gjør jo det også, istedenfor å sjekke om de faktisk er skitne eller flekkete. Å vaske ofte er verken bra for miljøet eller strømregningen.

Ved å være flink til å rydde klær tilbake i klesskapet etter bruk, og ikke bruke tunge klær som fyller vaskemaskinen unødvendig mye, kan du spare noen klesvask – og dermed tid og penger.

3. Velg klær som ikke blir fort skitne

Ullplagg er et godt valg på vinteren, ikke bare fordi det er varmt, men også fordi ull er smussavstøtende og blir derfor ikke så fort skittent. Ofte holder det å bare lufte plaggene. Lufte plagg = færre klesvask = penger spart!

4. Fyll opp vaskemaskinen

En vaskemaskin bruker like mye vann og energi om du vasker fem, ti eller tjue plagg. Har du en vaskemaskin som rommer 8 kilo, ja, da bør du utnytte deg av plassen! Et par minutter ekstra med leting etter skittentøy i boligen, sparer uendelig med irritasjon – og en ekstra runde med klesvask!

5. Velg lavere temperatur

Er ikke klærne så skitne så trenger du ikke vaske med høy temperatur. Faktisk kan mye av tøyet kan med fordel vaskes på lavere temperaturer – det kan nemlig bli mindre slitasje på plaggene, samtidig som du bevarer fargen.

Klar Tøyvask vasker effektivt fra 20 grader, og Klar Ull & Silke fra 30 grader, fordi de er tilsatt enzymer som jobber effektivt og spesifikk mot flekkene på lave temperaturer.

6. La tørketrommelen stå, heng klærne til tørk

En annen måte å sløyfe noen kroner på strømregningen er å droppe å tørke klær i tørketrommelen. Selv om det er praktisk med klær som tørker raskt, er det smart å gjøre det på den retro måten: Henge det på klesstativet. For en omgang i tørketrommelen er omtrent dobbelt så dyrt som en runde i vaskemaskinen.

Et ekstra godt tips…

Flytt til Nord-Norge! Har du sett hvor mye lavere strømprisene er der kontra sørover i landet?!