Hus & hjem

Hvordan vaske saueskinn?

Kan saueskinn vaskes i vaskemaskinen? Og hva med tørketrommel? Hvilket vaskemiddel skal man bruke på saueskinn? Vi svarer på det du lurer på om rengjøring og vask av saueskinn.

Hund hviler på saueskinn. Vet du hvordan du skal vaske saueskinn? FOTO.

Lam- og saueskinn er dekorative og myker opp interiøret i våre nordiske hjem. Det passer på gulvet, i sofa hjemme, i solveggen på hytta – eller hvor enn du ønsker. Saueskinn og lammeskinn er slitesterke naturmaterialer som er naturlig smussavstøtende og renser seg godt seg, men likevel kan det være behov for en ordentlig rengjøring.

Kan man vaske saueskinn?

Det er faktisk ikke slik at alle saueskinn tåler vann og vask – dette kommer an på produksjonsmåten og hvordan det er garvet. Et uklippet skinn blir flokete om det vaskes i vaskemaskin, men kan derimot vaskes kjemisk på renseri. Har du ikke en vaskeanvisning eller informasjon om saueskinnet ditt, og er usikker på om det tåler vask, kan du teste.

Test om saueskinnet tåler vann og vask ved å prøve på en bitteliten bit – du kan enten klippe av en liten bit, eller velge et lite synlig område. Dersom det blir helt stivt, vil det ikke tåle vask. Da er det beste alternativet å levere det til rens.

Hvordan rengjøre saueskinn?

Det er ikke alltid saueskinnet trenger å vaskes. Se først om det hjelper med enklere rengjøring i form av støvsuging, risting og luftig. Det vil hjelpe med å holde det fint – og kanskje redusere behov for å vaske det.

Et godt tips er å la det henge ute til lufting i fuktig vær, eller om bakken er dekket av tørr snø, så kan du legge ut saueskinnet i noen timer. Husk å avkjøle det i utetemperatur før du legger det i snøen. Og rist godt før du tar inn slik at det ikke fortsetter å være fuktig.

Hvordan vaske saueskinn i vaskemaskinen?

Dersom du har produksjonsinformasjonen om saueskinnet og vet det er vaskbart, eller har testet det, skal det vaskes på 30 grader for hånd eller på ullprogram i vaskemaskinen. Det er viktig å velge riktig vaskemiddel! Vanlige vaskemidler kan tørke ut saueskinnet, velg derfor vaskemiddel spesielt utviklet for ull – og unngå blekemiddel.

Klar Ull og silke er effektiv fra 30 °C og har en mild duft av agurk og kløver. Den er selvfølgelig vegansk, Svanemerket og dermatologisk testet på sensitiv hud.

Hvordan tørke saueskinn?

Saueskinn bør tørkes i normal romtemperatur – unngå direkte varme. Det bør henge og lufte seg, eller ligge helt flatt når det tørker.

Saueskinn kan bli noe stivere etter å ha blitt vasket, men hvis du rister og strekker i det mens det fortsatt er fuktig, kan det beholde formen og bli mykt igjen. Og når det er helt tørt kan det kardes eller børstes for å bli ennå mykere.

Og til slutt; to ting du aldri skal gjøre med et saueskinn – tørke det i tørketrommel eller bruke strykejern på det.