Hus & hjem

Hvordan vaske silke?

Silke både ser og føles luksuriøst ut. Men det delikate materialet kan være utfordrende å vaske. Vi guider deg gjennom det du trenger å vite om å vaske silke, flekkfjerning på silke og stryke silke.

Klar Ull og Silke for å vaske silke. FOTO

Silke er et av de sarteste materialene vi har, og derfor er det viktigste å huske at silkeplagg skal vaskes som “finvask” eller et annet skånsomt vaskeprogram på 30 °C. Selv om de fleste tekstiler tåler maskinvask på et skånsomt vaskeprogram, er det ikke alltid at det bør vaskes i vaskemaskin. I de tilfellene du er usikker på om plagget tåler maskinvask, eller du er veldig redd for plagget, bør du ty til håndvask.

Vaskemiddel for silke

Når du skal vaske silke bør du alltid bruke et vaskemiddel som er ekstra skånsomt for silkefibre – slik som Klar Ull og Silke. Den er effektiv fra 30 °C, og er dermatologisk testet på sensitiv hud. Den har en mild duft av agurk og kløver, er vegansk og Svanemerket.

Ull og Silke passer til både hvitt og farget tøy. En flaske inneholder 600 ml konsentrert vaskemiddel som gir ca 24 vask.

Fjerne flekker fra silkeplagg

Før du begir deg ut på flekkfjerning, bør du alltid lese vaskelappen. Tynne silkestoffer må ofte renses. Og selv om vaskelappen viser at plagget kan vaskes for hånd, er det viktig å merke deg at ikke bør skrubbe stoffet for å fjerne flekken. Silke bør heller ikke ligger i bløt for lenge. Frykter du flekken og lar den ligge for lenge, er sjansene større for at de ikke lar seg fjerne.

Så hva gjør du da?

Er du redd for å gjøre skaden verre, kan du selvfølgelig levere plagget til rens. Er det et tykkere silkestoff, er flekkfjerning litt lettere. Uansett bør du starte med å sjekke om det er overflødig farge igjen i silkeplagget før du vasker det: Legg det på et hvitt håndkle og fukt et lite område med kaldt vann. Stryk over plagget. Dersom fargen smitter av, bør du ikke vaske plagget hjemme.

Slik fjerner du flekker fra silke:

  • Vreng plagget med vrangsiden vendt ut
  • Bruk en svamp med lunkent vann og press forsiktig på flekken
  • La det tørke og sjekk om flekken er borte. Det er nemlig vanskelig å se flekken om stoffet er vått

Hvordan stryke silke?

Når du er ferdig med å vaske silke, er det tid for å tørke – og for noen: Stryke. Start med å sjekke hvordan plagget ditt reagerer på strykning. Velg et lite synlig sted og legg et tynt håndkle, f.eks. kjøkkenhåndkle, mellom strykejernet og plagget.

Silke bør strykes på vrangen mens plagget fortsatt er fuktig. Husk at strykejernet skal være på svak varm. Ikke tilføy vann på tørr silke mens du stryker – det kan nemlig lage flekker.