Hus & hjem

Klar Kjøkkenspray har blitt testet av TV2 Hjelper deg

Det er alltid spennende når Klar sine produkter blir satt på prøve – og det bruser ekstra når testresultat på alt fra syltetøy til kremkakerester på kjøkkenbordet drypper inn i innboksen vår.

Klar Kjøkkenspray på kjøkkenbordet. Foto.

Litt ekstra spente var vi da vi hørte TV2 Hjelper deg ville teste Klar Kjøkkenspray igjen. Forrige gang gjorde sprayen vår det veldig bra og ble best i test. Denne uka ble vi satt på prøve igjen – og ble ganske overraska da resultatet viste seg å være helt annerledes enn forrige gang. Produktet er helt uforandret, likevel påstår den nye testen plutselig at Klar Kjøkkenspray ikke vasker like rent. Det resultatet måtte vi se nærmere på – for det vet vi jo at ikke stemmer. Så hva er grunnen til at vi ikke gjør det like bra denne gangen?

Hva gjør en ATP-måling?

Først må vi se på hvordan TV2 Hjelper deg kom frem til resultatet. I testen har de brukt Klar Kjøkkenspray og en bomullsklut for å tørke bort ulike flekker som har fått ligge i ett døgn, for så å måle hvor ren overflaten er med en ATP-måler. Resultatet viste for høy forekomst av mikroorganismer, men merk at denne testen ikke skiller mellom de gode bakteriene og de uønskede bakteriene.

Denne type målinger blir typisk brukt i storkjøkken, på sykehus og i andre institusjoner der helse er kritisk. Testen skal utføres på et ferdig rengjort flate, og måler hvor mange ATP-molekyler som gjenstår etter rengjøring – altså hvor skittent det er. Alle som har tørka over kjøkkenbenken på en god og en dårlig dag vet hvor ulikt resultatet kan bli. Hvor rent man får det avhenger av flere variabler: Hvilken klut man bruker, hvilket materiale overflaten er laget av, hvor mye vann man tilsetter – og så videre.

I denne testen handler det i grunn mer om hvilken klut man har valgt, enn rengjøringsmiddel. Å sammenligne bomullsklut og mikrofiberklut blir litt feil – rett og slett fordi mikrofiberkluter har helt spesielle tekniske egenskaper. De suger til seg væske, smuler og såpeskum – og alt det andre som en bomullsklut gjerne kan legge igjen.

Bruker du kjøkkensprayen vår sammen med en lett fuktet mikrofiberklut, vil vaskemiddelet løse opp smuss i væsken, og kluten suge det opp og fjerne det – sånn at flaten blir helt ren. Vi vet at sprayen vår er god på å løse opp både fastbrent og inntørket mat. Med det riktige verktøyet, er vi ikke bekymra for at benken din blir ren nok.

Ettersom testene i reportasjen kun blir utført èn gang, er det vanskelig å si om resultatet hadde blitt likt neste gang de testet. Denne sårbarheten er også en av grunnene til at vi velger å utføre våre tester flere ganger for å forsikre at resultatet blir noenlunde det samme. Da kaller man testen reproduserbar, noe som betyr at den kan ettergås og stoles på.

Så, hvordan tester vi Klar Kjøkkenspray?

Vi tester kontinuerlig alle våre produkter for å være helt sikre på at de lever opp til bransjestandard i tillegg til våre egne og deres forventninger. Et mer miljøvennlig rengjøringsalternativ hjelper ikke hvis det ikke funker – også på skikkelig skitne kjøkkenbord.

Vi sørger for å teste våre produkter hos eksterne tredjeparter for å vise at de er effektive, og dette må vi også vise til Svanen for å kunne få svanemerket. Vi er veldige stolte av at Klar er Svanemerket, som betyr at vi har bestått en helhetlig evaluering fra den offisielle miljømerkingen i Norge. De har gått igjennom alt som inngår i produktet, hvordan det produseres, hva det er laget av i tillegg til hvor effektivt og drøyt produktet er. Testene er alltid reproduserbare og følger internasjonale standarder.

Og hva syns vi om at mikrofiberklut ble testvinner?

Testvinneren til TV2 Hjelper deg er mikrofiberklut og rent vann. Vi er helt enige i at mikrofiberklut og vann er et godt alternativ til daglig rengjøring, men til fastbrent smuss og andre vanskelige flekker på kjøkkenet, trengs ofte en kjøkkenspray. Men, du? Bruk den gjerne sammen med en mikrofiberklut – så utfyller de hverandre (ja, bokstavelig talt). Sprayen løser opp fettet og mikrofiberkluten suger smuss og vann til seg. Det gjør at flaten blir ren og fin uten at man blir støl i armene av å skrubbe.

Men skumdysen til Klar Kjøkkenspray gjorde det jo kjempebra i testen?

Ja, og vi er mye mer komfortable med hvordan testen av spraytåke ble utført. Spraytåke er definert som en finfordeling av væske i luft. Det betyr altså det som henger igjen i lufta etter man har sprayet. I TV2 Hjelper deg testet Mycoteam hvor mange partikler som ble spredd i luften under bruk av våre sprayer, og hvor mange partikler som var igjen i luften etter en halvtime. I denne delen av testen kom Klar best ut.

Våre sprayer har den beste skumdyse-løsningen på markedet, og det er vi skikkelig stolte av. Foran spraydysen er det et finmasket gitter som skummer opp rengjøringsmiddelet ved påføring. Med skum blir det mindre spraytåke som vi potensielt kan puste inn. Denne skumdysen reduserer faktisk mengden spraytåke med hele 98,6 prosent i det som kalles den respirable størrelsesfraksjonen (det man kan puste ned i lungene) i forhold til en vanlig spraydyse. Dette betyr at spredningen blir litt mindre, og at du er en hel del mindre utsatt for risikoer.

Så, hva blir vår konklusjon på testresultatet?

At samme produkt har fått to så ulike testresultat på ATP-målinger, illustrerer godt hvorfor det er vanskelig å basere inntrykket av et produkt på slik test. Vi synes heller du skal teste Klar Kjøkkenspray selv på ditt eget kjøkken. Det blir kanskje ikke like bra TV – men det blir rent!

Og du? Vi digger fremdeles å høre hvordan du bruker produktene våre. Svins gjerne innom innboksen vår på Facebook eller Instagram hvis du har tilbakemeldinger på skum, duft, flekkfjerning – eller noe helt annet.