Hus & hjem

Miljøbevisst klesvask: Slik vasker du grønnere

Et stort forbruk av kjemikalier, energi og vann – og ikke minst faktumet at vi vasker langt mer enn vi gjorde for 20 år siden, gjør sitt for å tære på miljøet. Små endringer og gode vaner er det som skal til for en grønnere klesvask som er snillere både mot klærne dine og mot miljøet.

Klar Tøyvask

Det er liten tvil om at skittentøyshaugen vår har vokst i takt med bedre økonomi og tilgang på rimelige klær. Vi bytter ut innholdet i skapet vårt i takt med sesongene og kanskje er det fullt til randen. Klærne kjøpes oftere og de vaske hyppigere – slike vaner har en innvirkning på miljøet.

Miljøbevisst og bærekraftig klesvask handler om gode vaner, riktig utstyr og miljøvennlige vaskemidler. Vi deler gode tips til hvordan du kan vaske grønnere.

Vaske mindre

Det sier seg selv at færre klesvask er det første steget til grønnere klesvask. Start med å spørre deg selv “Er plagget virkelig skittent?” Kanskje kan du bruke det en gang til, eller at det holde å bare henge klærne til lufting.

Ikke sleng klærne til vask bare fordi de har fått en liten flekk. Prøv å fjerne flekken umiddelbart med en fuktig klut, så unngår du at den setter seg. Samtidig unngår du en unødvendig runde i vaskemaskinen.

Fyll opp vaskemaskinen

Det mest optimale er selvfølgelig å redusere behovet for vasking, men du kan også redusere antall vaskerunder ved å fylle maskinen full. En vaskemaskin regnes som full når du kan holde en knyttneve i tomrommet over klærne uten å presse de sammen. Slik sparer du både vann og penger – og miljøet. Å vaske med full trommel resulterer i mindre friksjon mellom klærne og færre fibre slippes ut. Slikt blir det mindre mikroplastutslipp ved klesvask.

Lavere temperatur og kortere vask

Å varme opp store mengder med vann krever mye energi. Velg derfor lavest mulig temperatur om tøyet ikke er veldig skittent, eller vaskeanvisningen på plagget krever en spesifikk temperatur. 30 grader vil holde i mange tilfeller.

Husk at det er viktig å kjøre en vask på minimum 60 grader av og til for å vedlikeholde vaskemaskinen. Dette dekker du når du vasker for eksempel undertøy på 60 grader.

Du kan også droppe forvask og velge et kort program om klærne ikke er veldig skitne. Ved å velge kortere vasketid der du kan, kan tøyet slites mindre – og færre tøyfibre vil havne på avveie. I tillegg kan du sikre lengre levetid for klærne dine.

Klesvask

Skånsomme produkter

Skånsomme produkter gir ikke bare en skånsom vask, men er også bra for miljøet. Klar tøyvask parfymefri, som er dermatologisk testet på sensitiv hud og NAAF-godkjent, og Klar tøyvask stikkelsbær og hvitveis, er begge Svanemerket og veganske. Produktene er skånsomme, samtidig som de er tøffe på smuss og flekker. Ingrediensene er nøye utvalgt for å gi rent tøy – uten unødvendige kjemikalier.

Følg doseringen

Mye vaskepulver betyr ikke ekstra rene klær! Bruker du mer vaskemiddel enn det som er anbefalt dosering blir det ofte såperester igjen i klærne, samtidig som du frigjør mer kjemikalier under vasken.

Klar anbefaler at du doserer riktig i forhold til skittenhetsgrad og vannhardhet. Overdosering gjør ikke tøyet renere og er skadelig for miljøet.

La klærne henge

Den beste måten å tørke klær er å gjøre det utendørs, men de færreste av oss har store hager med tørkestativ vi kan benytte oss av. Skal du tørke klærne innendørs bør du sørge for at det er god utlufting. Da unngår du nemlig fukt.

Valget av vaskemaskin

Når du skal kjøpe en vaskemaskin bør du selvfølgelig finne en som dekker dine behov, men du bør også velge en energigjerrig vaskemaskin. De mest energieffektive vaskemaskinene og tørketromlene er merket med A+++ og A++.

Husk at hvitevarer inneholder miljøskadelige stoffer og metaller som kan gjenvinnes. Derfor bør du alltid levere den gamle maskinen når den tar kvelden. Det kan du gjøre hos forhandler, eller til et kommunalt mottak for elektrisk avfall.