Hus & hjem

Miljøvennlig klesvask: Slik vasker du grønnere

Et stort forbruk av kjemikalier, energi og vann – og ikke minst faktumet at vi vasker langt mer enn vi gjorde for 20 år siden, gjør sitt for å tære på miljøet. Små endringer og gode vaner er det som skal til for en miljøvennlig klesvask som er snillere både mot klærne dine og mot kloden.

Klar Tøyvask for en mer miljøvennlig klesvask. Foto

Det er liten tvil om at skittentøyshaugen vår har vokst i takt med bedre økonomi og tilgang på rimelige klær. Vi bytter ut innholdet i skapet vårt i takt med sesongene og kanskje er det fullt til randen. Klærne kjøpes oftere og de vaske hyppigere – slike vaner har en innvirkning på miljøet.

Miljøvennlig klesvask handler om gode vaner, riktig utstyr og miljømerkede vaskemidler. Vi deler gode tips til hvordan du kan vaske grønnere.

Vaske mindre

Det sier seg selv at færre klesvask er det første steget til grønnere klesvask. Start med å spørre deg selv “Er plagget virkelig skittent?” Kanskje kan du bruke det en gang til, eller henge det til lufting.

Har tøyet fått en flekk? Det er ikke sikkert det er nødvendig å vaske det i vaskemaskinen. Prøv å fjerne flekken med en fuktig klut så raskt som mulig. Da unngår du at flekken setter seg, samtidig som du kanskje unngår en unødvendig runde med halvtom vaskemaskin.

Fyll opp vaskemaskinen for en mer miljøvennlig klesvask

For å sikre en mer miljøvennlig klesvask, er det selvfølgelig mest optimalt å redusere behovet for vasking, men du kan også redusere antall vaskerunder ved å fylle maskinen full. En vaskemaskin regnes som full når du kan holde en knyttneve i tomrommet over klærne uten å presse de sammen. Slik sparer du både vann og penger – og miljøet. Å vaske med full trommel resulterer i mindre friksjon mellom klærne og færre fibre slippes ut. Slik blir det mindre mikroplastutslipp ved klesvask.

Lavere temperatur og kortere vask

Å varme opp store mengder med vann krever mye energi. Velg derfor lavest mulig temperatur om tøyet ikke er veldig skittent, eller vaskeanvisningen på plagget krever en spesifikk temperatur. 30 grader vil holde i mange tilfeller.

Husk at det er viktig å kjøre en vask på minimum 60 grader av og til for å vedlikeholde vaskemaskinen. Dette dekker du når du vasker for eksempel undertøy på 60 grader.

Du kan også droppe forvask og velge et kort program om klærne ikke er veldig skitne, eller vaske dem i vaskepose. Ved å velge kortere vasketid og bruke vaskepose, vil tøyet slites mindre og færre tøyfibre havne på avveie. Da holder også plaggene bedre på fasong og farge, noe som gir klærne dine lengre levetid.

Klesvask

Skånsomme produkter

Skånsomme produkter gir ikke bare en skånsom vask, men er også bra for miljøet. Klar tøyvask parfymefri, som er dermatologisk testet på sensitiv hud og NAAF-godkjent, og Klar tøyvask stikkelsbær og hvitveis, er begge Svanemerket og veganske. Produktene er skånsomme, samtidig som de er tøffe på smuss og flekker. Ingrediensene er nøye utvalgt for å gi rent tøy – uten unødvendige kjemikalier.

Følg doseringen

Mye vaskepulver betyr ikke ekstra rene klær! Bruker du mer vaskemiddel enn det som er anbefalt dosering, blir det ofte såperester igjen i klærne, samtidig som du frigjør mer kjemikalier under vasken.

For en miljøvennlig klesvask anbefaler vi at du doserer riktig i forhold til skittenhetsgrad og vannhardhet. Overdosering gjør ikke tøyet renere og er skadelig for miljøet.

La klærne henge

Har du tilgang til hage eller en balkong med tørkestativ, er det både miljøvennlig og effektivt å henge tøy til tørk utendørs. Dersom du må tørke klær inne, er det viktig å sørge for god utlufting for å unngå skadelig høy luftfuktighet. Tørketrommelen bør få stå hvis målet er strømsparing og miljøvennlig klesvask. Den kan imidlertid være god å ha når du skal vaske dunjakke eller vaske dyne.

Valget av vaskemaskin

Når du skal kjøpe en vaskemaskin, bør du selvfølgelig først og fremst finne en som dekker behovene dine. Men er du først på utkikk, anbefaler vi å se etter en energigjerrig maskin. De mest energieffektive vaskemaskinene og tørketromlene er merket med energiklasse A+++ og A++.

Husk at hvitevarer inneholder miljøskadelige stoffer og metaller som kan gjenvinnes. Derfor bør du alltid levere den gamle maskinen til gjenvinning når den tar kvelden. Det kan du gjøre hos forhandler, eller til et kommunalt mottak for elektrisk avfall.