Hus & hjem

Perfekt resultat i oppvaskmaskinen

Hvorfor lukter oppvaskmaskinen vondt – og hvordan bør jeg rense den? Hvorfor løser ikke oppvasktabletten seg opp? Hvorfor vasker ikke oppvaskmaskinen min rent hver gang? Nettopp det skal vi svare på her.

Klar oppvasktabletter til oppvaskmaskinen. Foto

Dette er noen av spørsmålene om oppvask og oppvaskmaskinen som dukker opp i innboksen vår, og vi ønsker alltid å svare så godt vi kan. Så, når det kommer til oppvask har kjemiker Bengt opparbeidet seg så mye kunnskap i jakten på å lage de beste produktene, at vi velger å kalle han vår vaskeekspert.

Siden vi har to produkter til oppvasken, både flytende til oppvaskkummen og tabletter til oppvaskmaskinen, er det kjekt med en liten oppsummering av spørsmål og svar om særlig oppvasktablettene. Klar oppvasktabletter er effektive og gir en en ren og glansfull oppvask. Disse parfymefrie oppvasktablettene inneholder nøye utvalgte ingredienser slik at du kan vaske opp som vanlig, bare på en litt mer miljøvennlig måte.

“Oppvaskmaskinen lukter vondt”

Har oppvaskmaskinen din begynt å lukte vondt? Det kan være flere årsaker til det. Med mindre maskinen din er helt ny, kan det være enkel forklaring – og løsning på stanken i maskinen.

– Lukter oppvaskmaskinen vondt etter vask så kan en årsak være at den ikke rengjøres ofte nok. Start med å rense filteret, det er nemlig her fett og matrester hoper seg opp over tid, sier Bengt.

Og fuktige matrester som blir liggende i bunn vil alltid begynne å lukte vondt. Derfor er det lurt å gjøre det til en vane å rense filteret ofte – men alt etter hvor mye du bruker oppvaskmaskinen.

Slik renser du filteret:

  • Ta det ut fra bunnen av oppvaskmaskinen
  • Et filter består som regel av tre deler som kan separeres
  • Vask godt med oppvaskbørste og oppvaskmiddel
  • Pass på at delene sitter ordentlig og “klikker” på plass når du skal montere sammen filteret
  • Sett filteret på plass i oppvaskmaskinen

– Videre kan også gummien på innsiden av døren kan være en kilde til vond lukt i oppvaskmaskinen. Løsningen på dette er selvfølgelig å rengjøre den en gang i blant. Dette gjøres kjapt ved å vaske over med en fuktig klut og rengjøringsmiddel. Her kan du selv velge hva du foretrekker å bruke, både Kjøkkenspray og Allrent vil fungere til formålet.

Føler du at maskinen din ikke blir ren nok kan du alltid kjøre en runde med maskinrens.

“Oppvasktabletten løser seg ikke opp”

Har du opplevd at tabletten fortsatt sitter igjen i kammeret når vaskeprogrammet er ferdig? Du er ikke alene. Bengt forklarer at dette vanligvis skjer på grunn av lite tilgang til vann – og det gjelder vanntrykket til vaskemaskinen.

– Vanntrykket kan reduseres hvis spylearmen er tett eller ikke får rotert slik den skal. Derfor bør du vaske spylearmen og forsikre seg om at det ikke sitter fast riskorn eller liknende i den.

Det gjør du ved å ta spylearmen av og sette den under rennende vann. På denne måten får du sjekket om den distribuerer vannet slik den skal.

– Sørg også for at det ikke er vått i kammeret hvor tabletten skal legges. Da kan deler av folien løse seg litt og feste seg til veggen i kammeret og kan sitte fast. Faller ikke tabletten ut så blir den ikke løst opp, forklarer Bengt.

Er stablingen så tett at det ikke kommer vann til overalt? Det kan også være en faktor.
Dersom vanntrykket i oppvaskmaskinen fortsatt ikke gjør rent, så er det også mulig å legge tabletten i bånn før du setter på programmet og starter vasken.

Klar oppvasktabletter

“Oppvaskmaskinen vasker ikke rent”

Noen ganger så opplever man at oppvaskmaskinen ikke vasker helt rent, uten at vi helt vet hvorfor det er sånn. Derfor har vi spurt Bengt om generelle tips til hvordan man kan få et skinnende rent resultat, hver gang.

– Erfaringsmessig er ofte misnøye med oppvaskresultatet å finne i en eller kombinasjon av flere årsaker, sier Bengt før han ramser opp:

  • Lav vasketemperatur: Hurtigprogram med lave temperaturer er greit å bruke når du skal vaske ting som kun trenger en skylling, oppfriskning eller ikke er for skittent. Hurtigprogram bruker dessuten mer strøm enn for eksempel autoprogram. Tilpass vaskeprogram etter hva du skal vaske, men en gang i blant kan det lønne seg å velge en solid vaskerunde med varmere vann – gjerne omtrent 70 grader.
  • Tett stabling: For tett stabling av serviset kan føre til at vannet ikke kommer til over alt. Har du stablet for dårlig kan det også hende at servise eller vaskegods sperrer for rotasjon av spylearmer.
  • Oppvasken har stått for lenge: Fyller du maskinen med glass, bestikk, tallerkner og gryter etter middagslagingen, men venter på at den skal fylles ordentlig opp før du setter på maskinen? Da kan det hende at oppvasken står for lenge og matrester har tørket for mye inn og stivnet. Vet du allerede før du fyller maskinen at den ikke blir satt på i løpet av dagen, bør du skylle alt godt.
  • Dårlig vasketrykk: Lavt vasketrykk kan føre til et dårligere vaskeresultat. Med optimalt vasketrykk skal du kunne høre vannet i pumpende slag mot maskinveggen. Blir bestikk eller glass i ytterkant av kurv eller hjørner mindre rent eller tørker dårligere enn øvrige vaskegods, er skylle-/vasketrykket for lavt. Har du en gammel oppvaskmaskin (10-12 år) eller vært mye i bruk, kan vasketrykket være redusert.
  • Kalkoppbygging: I Norge har vi stort sett bløtt vann, med lite kalk. Dette betyr imidlertid ikke at det ikke er noe kalk i vannet vårt, og over tid vil det kunne bygge seg opp kalk i forskjellige steder i maskinen. Ettersom maskinoppvaskmidler generelt har høy pH for et godt resultat vil ikke disse løse opp og rense maskinen for kalkoppbygging. For å takle problemet bør man bruke oppvaskmaskinrens, fordi de har lav pH og vil rense maskinen.

Husk: Vedlikeholder du oppvaskmaskinen og behandler den godt, vil den gjøre oppvaskjobben for deg i lang tid fremover. Og et ekstra tips til deg: lyser det opp et saltvarsel på oppvaskmaskinen kan det være du bør fylle salt i beholderen nederst i maskinen.