Hus & hjem

Ryddetips: Slik organiserer du rotet

Du trenger ikke bli en fullblods minimalist når du legger fra deg rotekopp-tendensene dine, men hadde det ikke vært deilig å finne det du leter etter med en gang? Vi deler noen gode ryddetips slik at du kan få orden i rotet.

Organiser rotet. Foto

La deg inspirere av den japanske forfatteren Fumio Sasaki, som forteller at han fikk et lykkeligere liv av å kvitte seg med en haug av ting. I “Farvel, ting” kommer det frem at livet ble forbedret av et ryddigere hjem. Han ble sunnere og mer miljøvennlig – og livsgleden økte.

For de fleste blir det for ekstremt å kvitte seg med det meste de har, men vi har alle en ting eller to, eller tre vi ikke trenger. Og mange ting fører (ikke overraskende) til mye rot. Skal du rydde ordentlig må du ha hode på rett sted og være mentalt forberedt på å kvitte deg med unødvendige ting. Visste du at det finnes flere ulike måter å kvitte seg med loppene på?

Her får du Sasakis beste ryddetips:

  • Kast alt som er søppel
  • Skill mellom ting du trenger og ting du har lyst på
  • Kvitt deg med ting du har glemt, f.eks. gamle skolebøker
  • Trenger du alle CDene og DVDene når du har Netflix og Spotify?
  • Syns du det er for vanskelig å kvitte deg med ting, prøv å kaste ting “på prøve”. Savner du dem ikke etter en stund, så er det bare å kvitte seg med dem for godt!

Rydd klesskapet

Det er fort gjort å ta på seg en oppgave som eskalerer til overveldende proporsjoner. Å rydde garderoben kan fort bli en slik oppgave, og for å unngå miste motivasjonen bør du ta en og en kategori av gangen. Først klær, som deles i t-skjorter, langermede overdeler, bukser, shorts, skjørt og kjoler. Deretter fortsetter du videre med sko, vesker og det du måtte ha av tilbehør.

Rydd klesskapet

Husk å få med deg plaggene som er til vask – og alle andre steder klær kan ha blitt lagt. Først da får du en ordentlig oversikt over alt du har. Kanskje noen av klærne ikke blir brukt og kan selges videre så de får et lengre liv? Husk at de hullete trusene og strømpebuksene du aldri kommer til å ta på deg igjen kan gjenvinnes hos Fretex.

Så, kanskje det viktigste: Rydde inn i skapet igjen. Du har kanskje brukt rulle-trikset når du har pakket kofferten på reisefot? Hvis ikke, så får du faktisk plass til mer om du ruller klærne sammen istedenfor å brette eller bare stappe. Så hvorfor ikke gjøre det samme i klesskapet ditt? Ikke bare får du mer plass, men det blir mer oversiktlig.

Et ekstra ryddetips: Alle klærne du ikke bruker lenger trenger ikke å havne i maleklær- eller kosetøy-haugen. Det er begrenset hvor mye slikt du trenger!

Husk en ting av gangen

En ting av gangen – bør følges når du organiserer resten av hjemmet også. På badet kan du starte med baderomshylla. Husk å sjekke datoen på produktene du har – noen av dem har kanskje gått ut på dato for lengst. Og du bruker dem kanskje ikke uansett om de er plassert bakerst i skapet?

rydde kjøkkenet

Trenger du en liten opprydding på kjøkkenet også, kan du organisere skap for skap. Plassere alt krydderet sammen, alle matbeholdere (med lokk) på samme sted, og ta en liten opprydding i kjøleskapet. Husk datomerking – best før, men ofte god etter. Lukt og smak før du kaster ting.

Og til sist, den gylne regelen for å holde hjemmet ryddig og organisert: Én ting inn, én ting ut. Har du noen gode ryddetips på lager? Del gjerne med oss på Instagram ved å bruke #klardag eller på Facebook – Vi som er Klar for en grønnere hverdag.