Hus & hjem

Det du trenger for å ta vare på ull

Her i landet har vi lange tradisjoner med ull – kanskje til og med et kjært og sentimentalt forhold. Og det er ikke særlig rart med ulende vind, skiftende vær og kuldegrader her i landet. Bare husk å ta vare på ullplaggene. Dette er rådene – og produktet – du trenger.

Klar Ull og Silke. Foto

La oss avklare det de fleste lurer på først: Ja, ull kan vaskes i vaskemaskinen – men husk å alltid følge vaskeanvisningen på plagget. Er det snakk om en hjemmestrikket ullgenser, så følge det ofte ikke med en vaskeanvisning. Da kan det være lurt å vaske plagget for hånd med egnet vaskemiddel.

Men uansett om du skal vaske i maskin eller for hånd, er det vår skånsomme variant, Klar Ull og Silke, som gjelder!

Hvordan vaske ull i vaskemaskinen?

Det er spesielt 3 ting du bør huske på når du skal vaske ull:

  1. Det kan være lurt å vaske ullplagg før bruk. Under produksjonsprosessen gjennomgår ullen (som er proteinfiber) mye, og når du vasker plaggene vil fibrene lukkes og plagget tåle mer.
  2. Ullprogram eller håndvaskprogram på vaskemaskinen (riktignok dagens maskiner) er mer skånsomme enn om du skal vaske ull for hånd. Ullprogrammet vil sørge for riktig temperatur, bevegelse og sentrifugering.
  3. Velg alltid et vaskemiddel som er beregnet for vask av ull.

Vaskemiddelet som tar vare på ullplaggene dine

Klar Ull og Silke er spesielt utviklet for å skånsomt ta vare på ull og silke. Med mild duft av agurk og kløver og kun nøye utvalgte ingredienser, vil tøyvaskemiddelet bidra til at ullplaggene dine kan vare lenger. Klar Ull og Silke er effektiv fra 30 °C, og er dermatologisk testet på sensitiv hud, vegansk og Svanemerket – og passer til både hvitt og farget tøy. En flaske inneholder 600 ml konsentrert vaskemiddel som gir omtrent 24 vask.

Hvordan tørke ull?

Unngå å henge ullplaggene til tørk når de er helt våte. Har du vasket for hånd, anbefales sentrifugering i maskinen etterpå – alternativt kan du rulle ullplagg i et håndkle og klemme vannet forsiktig ut. Vasker du i vaskemaskinen, skal plagget tørkes i romtemperatur etter sentrifugering.

Har ullplagget endret fasong?

At ullplagget har endret fasong, kan det være flere årsaker til. Bruk av feil vaskemiddel, hyppig vask, feil sentrifugering eller så er plagget tørket på feil måte.

Er plagget dryppende vått, vil det dra seg ut av fasong dersomt du tørker det på kleshenger. Derfor er det lurt å unngå tørking på kleshenger hvis plagget er tungt.

Ull som har krympet i vask, er noe vi alle må gjennom før vi lærer å vaske ull. Dersom det har skjedd, kan du prøve å dra det ut igjen. Ull kan ofte strekkes i fasong igjen når plagget er fuktig.