Hus & hjem

Ta vare på ull: Slik vasker du ull og silke

Et viktig steg for å kle seg mer bærekraftig er å kjøpe mindre nytt, og heller gå for tidløse plagg som kan leve lenge. Og tar du vare på plaggene dine så får de et langt liv.

Klar Ull og Silke. Foto

Vi har lenge heiet på hun som kan forvandle andres søppel, eller bedre sagt; gardiner og gamle filler, til plagg som gjør henne til festens dronning. Ja, vi snakker selvfølgelig om Jenny Skavlan.

Ikke bare har hun gjort det stort med gjenbruksappen Tise, men hun var en av de første som markerte seg innen second hand og vintageshopping-nisjen her i landet. Og endelig har vi alle begynt å følge i hennes fotspor, for det er nødvendig. Ifølge en fersk FN-rapport er moteindustrien den verste klimasynderen etter olje og gass.

Jenny sier selv at hun er opptatt av å kjøpe så lite som mulig, og det meste kjøpes brukt. Derfor er det kanskje rart at resirkuleringsstjernen nå skal selge nye plagg, men plaggene som ligger innerst til kroppen regner hun som forbruksvarer. Og derfor er vi glade for hennes nyeste designsamarbeid med Pierre Robert.

Svanemerket ull

Den unike ullkolleksjonen har fokus på personlig stil, samtidig som den er tidløse, har god kvalitet og er laget så bærekraftig som mulig. Plaggene er produsert i deilig merinoull og Tencel, og nesten alle plaggene er Svanemerket. Så, hva er så bra med svanemerkede klær?

Vel, Nordens offisielle og mest kjente miljømerke stiller strenge krav gjennom hele produksjonsprosessen – fra sauene som produserer ulla til emballasjen. Et Svanemerket plagg er derfor et signal om at plagget er laget under anstendige forhold, med omtanke for mennesker, dyr og miljø.

Gode tips til vask av ull og silke

Bruk et vaskemiddel beregnet på ull, som for eksempel vår nye variant Klar Ull og silke. Den er spesielt utviklet for å ta vare på ull og silke, sånn at plaggene dine kan vare lengre. Med mild duft av agurk og kløver og kun nøye utvalgte ingredienser, er det et enkelt og mer miljøvennlig alternativ.​

Ull og silke kan vaskes i vaskemaskinen, men husk alltid å følge vaskeanvisningen på plagget. Følger det ikke med en vaskeanvisning så kan det være lurt å vaske plagget for hånd med egnet vaskemiddel – som vår nye variant Ull og silke.

Unngå å henge plaggene til tørk når de er helt våte, så et godt alternativ kan være å rulle de i et håndkle og klemme vannet forsiktig ut. La de henge på et tørt sted som ikke er for varmt.

I flere butikker rundt omkring i landet vil vi selge Klar Ull og silke ved siden av Jenny sin samarbeidskolleksjon med Pierre Robert – slik at det bli lett å finne både ullplaggene og ullvasken på ett og samme sted.