Hus & hjem

Gode tips mot pollenallergi-plager

Rennende nese, såre øyne og irritasjon i hals er ikke bare plagsomt, men kan også gå utover livskvaliteten. Pollensesongen kan vare fra februar og helt til slutten av august. Da er det viktig med tiltak som begrenser plagene og som lar deg leve så normalt som mulig. Her får du noen tips mot pollenallergi.

Lysere tider gir behov for tips mot pollenallergi. Foto

Høysnue, som pollenallergi også er kjent som, er en av våre vanligste allergier. Ifølge Astma- og allergiforbundet har omtrent 1 million nordmenn pollenallergi, og tallet øker. Så hva kan man gjøre for å begrense irriterende plager? Vi anbefaler at du følger råd fra Astma- og allergiforbundet samt råd fra apotek. Men når det gjelder rengjøring har også vi gode tips mot pollenallergi-plager.

Unngå dårlige vaskeråd

Mange av oss har lært det vi kan om vask og rengjøring fra eldre generasjoner som har brukt mye og for sterke vaskemidler. De “rådene” kan vi legge i glemmeboksen og miste nøkkelen til, for det er ikke slik at bruk av mer vaskemidler gjør ting mer rent.

Noe som derimot ikke er en myte om renhold er at sterke rengjøringsmilder kan skade både materialer og gi allergiske reaksjoner. Velg derfor milde produkter som fremdeles gjør jobben sin, men uten at det går på bekostning av deg selv, hjemmet ditt eller miljøet.

Klar inneholder kun nøye utvalgte ingredienser og er Svanemerket. Det betyr at vi følger alle de strenge kravene til Svanen og at produktene verken skader deg eller miljøet. Husk uansett å ikke bruke mer vaskemiddel enn du trenger. Følg veiledningen på emballasjen så er du trygg på at du bruker nok.

Håndvask kan begrense pollenallergi-plager

6 tips mot pollenallergi

 • Vask hendene når du har vært ute: Dette er et skikkelig enkelt tiltak som burde følges uansett – for å sikre god håndhygiene. Det kan også være lurt å vaske ansiktet. Ta deg en dusj før leggetid slik at du ikke drar med deg pollen i sengen når det er leggetid.
 • Tenk over når du lufter: Frisk luft er viktig for et godt inneklima, men unngå å lufte når pollennivået er på sitt verste. Luft derfor veldig tidlig om morgen eller sent på kvelden.
 • Ikke tørk klær ute: Selv om det egentlig er anbefalt å tørke klær ute, er ikke det lurt om du har pollenallergi. Pollen kan nemlig sette seg fast i plaggene og føre til allergiplager når du tar dem på deg.
 • Ikke ta med pollen inn: Ja, pollen kan sette seg fast i klærne dine. Skift derfor alltid etter å ha vært ute og vask klærne dine. Unngå å dra med deg ytterklær lenger inn i boligen enn nødvendig. Har du mulighet til å henge de rett ved inngangen, så bør de det.

Husk å vaske sengetøy

 • Ha det rent soverommet: Vi tilbringer ganske mye sammenhengende tid på soverommet – noen sover ikke like lenge som andre, men det blir kanskje det lengste sammenhengende oppholdet i et rom uansett. Derfor er det viktig at rommet er rent. Sørg for at det ikke er støv under sengen og vask sengetøyet oftere enn vanlig. Dyner og puter bør også luftes regelmessig – ikke gjør det på dagen.
 • Tenk på hvordan du innreder hjemme: Unngå unødvendig interiør som ender som støvsamlere. Vegg-til-vegg-tepper kan også samle mye støv, vurder derfor heller mindre tepper som er enklere å luft og rengjøre. Det kan være lurt å velge interiørartikler som kan vaskes i vaskemaskinen.

Andre råd til deg med pollenallergi

NAAF drifter pollenvarslingen som er smart å følge med på. Du kan også få pollenvarsel rett i lomma via Pollenvarsel-appen. Andre gode pollenråd de gir inkluderes disse:

 • Ta medisiner etter legens anvisninger og start i tide før symptomene blir for sterke.
 • Vær forsiktig med hard fysisk aktivitet ute når spredningen er på sitt verste.
 • Skift ventilasjonsfiltre før og etter pollensesongen. Sjekk også filter i bilen.
 • Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr. Børst pelsen utendørs, vær nøye med dusjing og unngå å kose for mye når de akkurat har vært ute.
 • Informer omgangskrets og arbeidsgiver som kan ta hensyn og tilrettelegge.

Visste du at mange ikke vet at de har pollenallergi og får dermed aldri behandlet allergien? Har du symptomer bør du oppsøke legen som kan teste om du reagerer på pollen. Og husk: God rengjøring er ikke bare viktig for trivsel, men også helsen din.