Hus & hjem

TV 2 Hjelper deg tester Klar

TV 2 Hjelper deg tok med seg Klar tilbake til Træna for å teste om produktene våre holder det de lover – både ved hjelp av en ATP-måler og en blindtest. Er Klar-produktene effektive og mer miljøvennlige? Dette ble resultatet.

Nærbilde av Klar Kjøkken. Foto

Klar skiller seg litt ut i butikkhylla og i deres hjem. Vi tenker litt annerledes og er kanskje ikke så konvensjonelle. TV 2 Hjelper deg ønsket derfor å sjekke om vi leverer på det vi sier, om vi faktisk skiller oss ut.

Test av Klar-produkter

Den ene delen av produkttestingen bestod av en blindtest, der to testpersoner skulle prøve ut produktene hjemme over en periode. Produktene ble fylt på anonyme flasker, og for å ikke avsløres av duften vår, brukte testpersonene neseklype.

Deretter ønsket TV 2 Hjelper deg å undersøke hvor rent det blir etter å ha vasket med Klar Baderom og Klar Kjøkken ved hjelp av en ATP-måler. En slik måler viser gjenværende organisk smuss eller mikrober det er på en overflate, og resultatet var veldig positivt.

Gjennomsnittet av to målinger på Klar Kjøkken målte 491 mens to målinger på Klar Baderom målte 195. For at en overflate skal regnes som ren, bør verdien ligge under 1000. Og jo høyere verdi, desto mer skitten er overflaten, skriver TV 2 på nettsiden sin.

Ytterligere testing

Resultatet er tydelig, men hvis vi skulle gjort dette selv ville vi nok ha tatt flere prøver for å være helt sikre – man bør jo ta høyde for mulige feilkilder.

Klar Baderom

Det skal bemerkes at Klar er forbrukerprodukter, og rengjøringsbransjen bruker ikke ATP-målinger i utvikling eller tester av effektivitet på forbrukerprodukt. Slike målinger brukes der helse er kritisk, slik som storkjøkken, sykehus og lignende.

I et vanlig forbrukerhjem er det viktig å beholde en sunn bakteriebalanse. Målet bør derfor ikke være å ha et sterilt hjem. Tross forskjeller i testing så viser også TV2 hjelper deg at Klar er effektivt på å fjerne både kjøkken- og baderomssmuss – akkurat som våre egne tester.

Rengjøring av kjøkken

Den eneste bemerkningen Klar hadde på testen, var på kjøkkenet. ATP-målingen viste nemlig at Klar hadde høyere verdier sammenlignet med det andre test-produktet på fettrester.

Ketil Hylland, professor ved institutt for biovitenskap ved UiO, hadde en forklaring på dette: Klar inneholder mindre lut, noe som er nødvendig for å få bort fett.

Vår tilbakemelding på dette er at Klar Kjøkken har en høy pH med en god del lut, som gjør den veldig god på å løse opp matsmuss og fett. Det finnes derimot andre forbindelser som ikke er tillatt av Svanemerket, som kunne løst situasjonen der man heller smeltet smør utover bordet og venter 24 timer med å tørke det opp. Det trenger ikke vi! Klar Kjøkken funker på ditt dagligdagse møte med kjøkkensmuss – og det vet vi uten ATP målinger.

Klar er et grønnere alternativ

– Disse Klar-produktene inneholder ikke noe mer enn det man trenger for å vaske. Det er såpe og litt stoffer som justerer pH. Så jeg vil si at de er miljøvennlig, sier Hylland i TV 2 Hjelper deg-episoden.

– De inneholder også noe parfyme, som kanskje ikke er nødvendig, men man vil jo gjerne at det skal lukte rent, legger han til.

Vaske- og rengjøringsmidler som er Svanemerket inneholder minst mulig helse- og miljøskadelige stoffer. Med er slikt merke kan du være sikker på at produktet er både skånsomt for miljøet og mer bærekraftig – og ja, Klar er Svanemerket.

Klart det er mulig – den nye normalen. Takk for at dere er med på reisen, og takk til alle dere som velger en grønnere hverdag.