Hus & hjem

Hvordan vaske dunjakke uten at den klumper seg

Har du noen gang opplevd at dunjakken er blitt flat og klumpete etter vask? Følg disse tipsene for et langt mer luftig resultat når du skal vaske dunjakke og andre dunplagg.

Vaske dunjakke. Foto

Dunjakken er kanskje det viktigste plagget i en lang og kald vinter her til lands. Mange av oss er helt avhengig av den i hverdagen. Vi bruker den mye, og ved hyppig bruk blir det selvfølgelig både slitasje og flekker. Ingen av oss slipper unna. Men hvordan vaske dunjakken slik at den holder seg best mulig?

Vaskeanvisning, alltid

Start med å lese vaskeanvisningen, og følg denne. Det er også lurt å velge et skånsomt vaskemiddel, for eksempel vaskemiddel for ull. Vanlig vaskemiddel svekker dunens varmeegenskaper, så det beste er å styre unna. Unngå også tøymykner siden den tynger fjærene og vil øke sjansen for at fjærene klumper seg sammen inne i foret.

Unngå å vaske dunjakken

Det beste er å unngå vask av dunjakken så langt det lar seg gjøre, og heller å punktvaske eventuelle flekker, samt krage og ermer som er mest utsatt for skitt. Det er som oftest derfor vi ønsker å vaske dunjakken.
Om du ser at det ikke holder å punktvaske disse områdene, så kan du vaske dunjakken på enten 40 eller 60 grader – se på vaskeanvisningen for din jakke. Bruk et skånsomt vaskemiddel, som Ull & Silke.

Tørk dunjakken i tørketrommel

I de senere år er det mange som har pelskrage på dunjakkens hette. Uansett om den er ekte eller fake, bør den ikke vaskes om du vil bevare den. Ta selve pelsen av, og om det ikke er mulig ville vi ha tatt av hele hetta. Om pelsen må rengjøres, så lever den på et renseri.

Så kommer det aller viktigste når det gjelder hvordan du vasker dunjakken – nemlig tørking. Dunjakken bør tørkes raskt etter vask, og dersom du ikke har tilgang til en tørketrommel bør du utsette vaskingen. Kombinasjonen tørketrommel og to til tre tennisballer er topp til tørking av dunjakken.

Unngå dårlig lukt

Dunen og fjærene klumper seg sammen når de blir våte, og hvis det ikke tørkes fort nok kan det oppstå en spesiell lukt. Lar du jakken henge rett opp og ned til tørk blir ikke dunen tørr. Du må flere ganger løse opp klumpene med fjær og riste plagget, noe som tar mye tid.

Resultatet blir uansett ikke like bra som om du tørker i en tørketrommel, det skal mye til for at den blir like luftig som den var før vask. Bruk derfor tørketrommel, og ha i to til tre tennisballer for å få god bevegelse på dunen og fjærene under tørkingen.

Fem vaskeråd for dunjakken:

  1. Aller først – vurder om du absolutt må vaske dunjakken din, eller om det holder å punktvaske eventuelle flekker på krage og ermer. Vask sliter på plagget.
  2. Les og følg vaskeanvisningen, særlig når det gjelder vasketemperatur.
  3. Bruk et skånsomt vaskemiddel for å beskytte dunens varmeegenskaper. Vaskemidler for ull er fine. Unngå skyllemiddel.
  4. Husk å ta av pelsen om du har pelskant på hetta. Om den trenger rengjøring bør den leveres på et renseri.
  5. Dunjakken må tørkes fort etter vask for å unngå at dunen klumper seg og begynner å lukte. Bruk tørketrommel med to til tre tennisballer for å oppnå det beste resultatet.