Hus & hjem

Vaske fliser: 3 nyttige tips

Blir resultatet flekkete og lite pent når du vasker fliser? Her deler vi 3 nyttige tips, slik at du også kan få skinnende rene fliser – og et resultat du blir fornøyd med.

Vaske fliser med Klar Baderom. FOTO

De fleste ønsker at flisene skal skinne etter rengjøring. For å få dette resultatet må du tenke over hvilke fliser du skal vaske. Flis er nemlig ikke flis.

Det er fort gjort å tenke på baderom når man nevner fliser, men det finnes både fliser i gang, på kjøkken, vaskerom og utendørs. Noen fliser tåler litt røffere behandling, mens andre får lett riper. Det viktigste er at du velger produkter tilpasset dine fliser.

Nyttig å vite: Før du går i gang med rengjøringen av flisene, bør du passe på at flisene dine tåler produktene og utstyret du tenker å bruke. Er du usikker på hva som passer best? Da kan du sjekke først på et veldig lite område, la produktet virke og pass på at det ikke har blitt riper.

Her får du våre 3 beste tips til vask av fliser:

1. Velg riktig utstyr og vaskemiddel

Bruker du produkter og vaskemidler tilpasset flisene dine, starter du godt.

På kjøkkenet er det som regel mye fett, oljer og matrester som skal bort, derfor er Klar Kjøkken løsningen. Den tøff mot smuss og løser opp fett, samtidig som den er skånsom.

Flisene på badet blir minst like skitne, om ikke mer. Her er Klar Baderom et godt alternativ. Den effektive sprayen fjerner både kalk, såperester og annet smuss, slik at du får skinnende rene fliser.

Den enkleste måten å vaske gulvfliser, både i gang og på bad, er å bruke mopp. Da kommer du godt til i hjørner og kroker. Ved moppvask blander du Klar Allrent i en bøtte med vann, og beveg deg gjerne fra hjørne til hjørne, mot døren. Multitalentet har en herlig duft av trekløver.

Utefliser er som regel lette å vedlikeholde. Her holder det ofte å koste godt og deretter spyle med hageslangen. Om du har fått flekker kan du benytte et renseprodukt på de aktuelle stedene, og følge samme prosess som du gjør på flisene du har inne.

2. Ikke glem å rengjøre fugene

Ofte legger skitt og smuss seg ned i fugene. For å oppnå best mulig resultat, er det viktig å vaske fugene godt.

På badet kan det være lurt å dampe rommet først. Dette kan du enkelt gjøre ved å sette på varmt vann i dusjen og la det renne en stund. Varmen vil bidra til at skitt og smuss løsner, og vaskejobben av fliser blir enklere. Deretter anbefaler å bruke en svamp – gjerne en svamp med spisse ender, slik at du kommer godt til og ordentlig ned i fugene.

På kjøkkenet blir det vanskelig å dampe – men gå løs på fugene med myk svamp eller klut.

3. Avslutt med papir og mikrofiberklut

For å få det beste resultatet burde du avslutte rengjøring ved å polere flisene. Aller først kan du tørke over med et godt papir, for å være sikker på at du har fjernet alt som skal bort. Dette går du over med en god mikrofiberklut. Vipps, nå har du fliser som er skinnende rene.

Sjekkliste for skinnende, rene fliser

  • Påfør produktet, og la det virke i et par minutter, før du starter å vaske. Dette for at smuss skal løsne skikkelig.
  • En god svamp er et godt produkt til rengjøring av fliser. Husk å tilpass grovhet på svampen til de ulike flisene og vask godt ned i fugene.
  • Når du er ferdig med vask kan du fint gå over for å fjerne siste rest med et godt tørkepapir.
  • Til gulvfliser kan du fint bruke en mopp, og ute tar du i bruk hageslangen.