Hus & hjem

Hvordan vaske opp etter store selskaper?

Til store selskaper tar vi gjerne fram det fineste vi har – finserviset, glass og sølvbestikket. Å gjøre rent kan bli litt mer krevende da ikke alt kan kjøres i oppvaskmaskinen, men her får du noen gode tips så oppvasken går raskere.

Vaske opp etter selskap. Foto

Med dagens oppvaskmaskiner kan du vaske det meste i oppvaskmaskinen, også kjeler og panner (med mindre de har spesielle belegg). Men gammel, fin krystall, treboller eller arvegods vil man fremdeles helst ta for hånd. Etter et større selskap trenger man uansett ofte å kombinere håndoppvask med maskinvask, for å få tingene unna og det å vaske opp for hånd kan skåne det du er mest redd for.

Vaske opp for hånd

  • Skyll først av det groveste av matrester på tallerkener og kjeler.
  • Vask deretter oppvaskkummen godt så det ikke er fett eller matrester der.
  • Hell Klar Oppvaskmiddel i kummen og fyll med varmt vann.
  • Bruk en ren oppvaskbørste – denne bør byttes regelmessig, men husk også å vaske den for eksempel i oppvaskmaskinen innimellom.
  • Bruk oppvaskhansker, for å beskytte hendene mot det varme oppvaskvannet.
  • Ha riktig rekkefølge på oppvasken. Begynn med glass, deretter bestikk og så tallerkener, kjeler osv. Ved behov – bytt vann underveis.

NB! Bestikk av sølv og stål må aldri vaskes sammen.

Vaske sølvbestikk

Sølv kan vaskes i oppvaskmaskinen, men du kan risikere at bestikket blir misfarget etter et visst antall vask. For å unngå misfarging (korrosjon), anbefales det generelt å skylle bestikket snarest mulig etter bruk, for å fjerne svovelholdige matrester som kan fremskynde misfargingen. Vask også gjerne for hånd, så er du sikker på at det holder seg fint!

Maskinoppvask av fine glass

  • Velg helst et skåne- eller miljøprogram ved ca. 50 °C som vasker opp på kort tid, selvsagt forutsatt at oppvasken blir helt ren. Gamle, inntørkede matrester kan kreve noe kraftigere program.
  • Ikke overdoser vaskemiddel! Bruk den minste mengden som kreves for å få oppvasken ren. Klar Oppvasktabletter er ferdig dosert, så her trenger du bare en tablett.
  • Unngå at glass slår mot hverandre i oppvaskmaskinen. Dette kan gi riper i glassene, noe som videre kan fremskynde glasskorrosjon. Riper i glasset vil også bli tydeligere over tid
  • Åpne døren på oppvaskmaskinen med en gang den er ferdig, slik at den fuktige luften så fort som mulig forlater maskinen. Da vil glassene tørke fort, noe som vil minske faren for glasskorrosjon. Noen maskiner har automatisk tørking, så les gjerne bruksanvisningen på din maskin.

Tips: Vask ikke gamle glass, spesielt ikke gamle blyglass, i oppvaskmaskinen.

Tips: Les også hvordan du kan sikre perfekt resultat i oppvaskmaskinen.

Når det gjelder oppbevaring av fine glass bør du ikke sette glassene opp ned i skapet fordi dette vil stenge fuktighet inne i glasset. Fuktigheten kan angripe glassoverflaten og medføre glasskorrosjon.