Hus & hjem

Vaskeguide: Vaske badet skinnende rent

Å vaske badet tar ofte litt lenger tid enn å vaske andre rom i boligen. Det er kanskje også den kjedeligste vaskejobben for mange. Samtidig er det ekstra hyggelig når det er rent. Lyst på et rent bad som lukter godt?

Vaske badet skinnende rent. Foto

Med så mye vann, sjampo og dusjsåper i omløp kan det være vanskelig å skjønne hvordan badet i det hele tatt kan bli så skittent. Men det blir det jo. Og derfor kan det være nødvendig med en skikkelig storrengjøring innimellom. Her deler vi våre beste vasketips til hvordan vaske bad, så kanskje du lærer noe nytt til du neste gang?

Vaske toalett

Skal vi høre på vaskeproffene er det viktig å vaske toalettet i en viss rekkefølge for at det skal bli hygienisk rent. Start med å påføre WC-gel i selve toalettskålen og våtsonen. La den virke i omtrent 10 minutter.

Mens du venter på at WC-gelen skal gjøre jobben sin kan du gå i gang med annet vaskearbeid. Start med det som er minst skittent – nedtrekksknapp, sisterne, sete og kant under setet. Her kan du bruke Klar Baderomsspray og en fuktig mikrofiberklut. For rene overflater å vaske med, lønner det seg å brette kluten mange ganger.

Så, tilbake til toalettet – nå har WC-gel fått virke. Vask godt i skålen med dobørsten. Rist vannet godt av børsten nede i toalettet, før du lukker setet og trekker ned for å skylle.

Husk at dobørsten ikke skal brukes noen andre steder enn nede i doskålen. Det kan også være greit å ta en god titt på børsten – er det på tide å bytte den ut, eller holder det bare å vaske den godt? For å holde børsten mest mulig ren så bør den stå så mye tørt som det lar seg gjøre.

Vaske speil

Det virker som om det daglig skvetter både sminke og tannkrem på speilet, så spørsmålet er: Hvorfor må det være så vanskelig å holde speilet rent og fritt for skjolder? Det har vi ikke et godt svar på, men vi har en god løsning.

Klar Glass- og speilspray er effektiv, parfymefri og inneholder kun nøye utvalgte ingredienser. Sprayen skummer i bruk – noe som reduserer spraytåke med 98,6 prosent. Den beste måten å bruke speilspray, er å holde sprayflasken 20-30 cm fra overflaten, eller å spraye direkte på en klut før vask.

Vaske dusj

Spray Klar Baderomsspray rundt om i dusjen og på dusjveggene ved å holde sprayflasken 20-30 cm fra overflaten eller spray direkte på en klut. Det kan være ubehagelig å spraye for mye på et lite, trangt sted, sørg derfor for å ha god ventilasjon. La sprayen virke i noen minutter og skyll av – eller tørk med en fuktig klut.

Vaske badet: Klar Baderomsspray

PS! Dersom du har syrefølsomme overflater som marmor, naturstein og gammel emalje (mer enn 10 år) bør du ikke bruke sprayen på grunn av dens pH-verdi. Da bør du heller bruke allrengjøringsmidler som Klar Allrent.

Er det lenge siden du har rengjort dusjhodet, bør du ta det nå også. Gummi-dyser kan ødelegges om du skrubber for hardt, og derfor kan det velkjente kjerringrådet med eddik kanskje hjelpe:

Fyll en brødpose med litt husholdningseddik – slik at dysene dekkes, stikk dusjhodet ned i posen og fest med en strikk. Etter noen timer vil alt smuss og skitt løsne. Vær oppmerksom på at dette kjerringrådet ikke fungerer på alle typer dusjhoder. Har du dusjhode i krom kan eddik gjøre at forkrommingen flasser av.

Vaske fliser og fuger

Såpe, kalk og hudfett kan legge seg på flisene som et lag med smuss – og kanskje det nå er på tide å vaske dem skikkelig? Klar Baderomsspray er effektiv når du skal vaske badet, og fjerner effektivt kalk og baderomssmuss. Hold sprayflasken 20-30 cm fra overflaten ved påføring, eller spray direkte på en klut eller svamp før vask.

Bruker du svamp må du passe på at skuresiden er myk og ikke skader flisene. Bruk en lett hånd og se etter merker. Vær ekstra forsiktig med å ikke bruke harde vaskeredskaper dersom du har høyglansflis som kan ripes opp. Skyll godt med rent vann og tørk over med en ren mikrofiberklut.

NB! Ikke bruk baderomssprayen på syrefølsomme overflater som marmor, naturstein og gammel emalje (mer enn 10 år). Da bør du heller bruke allrengjøringsmidler som Klar Allrent.

Så, hvordan holde badet rent etter en ordentlig rengjøring? Tja, det kan være en utfordring. Men tørk vekk tannkrem som sprutes på speil og vask, rydd vekk de vrengte klærne fra gulvet og bytt ut håndklær ukentlig, så får du også håndklær som lukter godt. Når du er ferdig å vaske badet, står kanskje kjøkkenet for tur? Se våre tips til kjøkkenvasken!