Hus & hjem

Vasketips: Vaske kjøleskap i 5 steg

Kjøleskapet rommer frokoster, middager, kveldsmåltider, desserter – ja, det meste som må ligge til kjøl. Og ofte kan det forekomme både rare lukter og klissete flekker. Derfor må det vaskes ofte. Er du usikker på hvor du skal starte? Fortvil ikke, her får du tips til hvordan du kan vaske kjøleskap på smartest mulig måte.

Vaske kjøleskap. Foto

Det krever litt planlegging å vaske kjøleskap, men vi anbefaler å gjøre det når skapet begynner å bli tomt – og før du drar til butikken for å storhandle. Slik kan du løse oppgaven i fem enkle steg for å sikre god hygiene og unngå matsmitte:

1. Tømme kjøleskap

Med et tomt kjøleskap slipper du å flytte ting fra den ene til den andre siden. Er du redd for at arbeidet kommer til å ta for lang tid kan det være praktisk med en kjølebag til matvarene. Tar du rengjøringen om vinteren, er den norske vinterkulden et godt kjøleelement, så sett ut matvarer i poser.

2. Vaske kjøleskap inni

Til innvendig vask av kjøleskap anbefaler vi vår Kjøkkenspray. Du kan også bruke Klar Glass og speil om du har glasshyller i skapet. Spray på, la det virke litt og tørk av. Er det vanskelig flekker kan du bruke en oppvaskbørste for å skrubbe vekk de vanskeligste flekkene. I de aller fleste tilfellene er dette nok til å fjerne vond lukt.

3. Vaske kjøleskap utenpå

Er kjøleskapet ditt i rustfritt stål kan det være synlige fingeravtrykk og fettflekker på døra. Disse kan du enkelt fjerne med en fuktig mikrofiberklut. Tørk over med en tørr klut for å unngå skjolder. Andre materialer kan du vaske ved å spraye Kjøkkenspray på en klut og tørke over. Ved utvendig vask av kjøleskap må du ikke glemme toppen. Der kan det samle seg mye støv!

4. Tørke over klissete emballasje

Er det mange uidentifiserbare flekker i kjøleskapet, er det mest sannsynlig noen flekker på ulike matvarer også. Gå over emballasjen før du setter ting på plass. Tørk vekk søl med en fuktig klut.

5. Sortere matvarene

Hadde du glemt at du hadde mer hamburgerdressing igjen fra den gangen du inviterte til middag… for to år siden? De fleste har glemt bort noe i kjøleskapet som burde vært spist opp, eller kastet for lengst. Gå gjennom varene og husk “best før, men ofte god etter”. Bruk sansene for å sjekke om det fortsatt kan spises.

Vil du ha en mer nøyaktig beskrivelse av hvordan kjøleskapet ditt bør organiseres, har vi skrevet en egen artikkel om hvor matvarer skal plasseres i kjøleskapet. Riktig plassering kan nemlig bidra til å redusere matsvinnet ditt.