Hus & hjem

Vasketips: Vaske kjøleskap i 5 steg

Kjøleskapet rommer frokoster, middager, kveldsmåltider, desserter – ja, det meste som må ligge til kjøl. Og ofte kan det forekomme både rare lukter og klissete flekker. Trenger kjøleskapet ditt en vask? Slik vasker du kjøleskap på smartest mulig måte.

Vaske kjøleskap

Rengjøring av kjøleskap kan kreve litt planlegging, men vi anbefaler å gjøre det når kjøleskapet begynner å bli tomt – og før du drar til butikken for storhandelen. Vi tar vasken i fem steg:

1. Tøm kjøleskapet

Med et tomt kjøleskap slipper du å flytte ting fra den ene til den andre siden. Er du redd for at det kommer til å ta for lang tid å vaske kjøleskapet kan det være praktisk med en kjølebag til matvarene. Tar du en kjøleskapsvask om vinteren er den norske vinterkulden et godt kjøleelement, så sett ut matvarer i poser.

2. Vask kjøleskap innvendig

Innsiden av kjøleskapet vasker du med Kjøkkenspray, eller så kan du bruke Glass og speil om du har glasshyller i kjøleskapet. Spray på, la det virke litt og tørk av. Er det vanskelig flekker kan du bruke en oppvaskbørste for å skrubbe vekk de vanskeligste flekkene.

3. Vaske kjøleskap utvendig

Er kjøleskapet ditt i rustfritt stål kan det være synlige fingeravtrykk og fettflekker på døra. Disse kan du enkelt fjerne med en fuktig mikrofiberklut. Tørk over med en tørr klut for å unngå skjolder.  Andre typer kan du vaske ved å spraye Kjøkkenspray på en klut og vaske over. Når du vasker kjøleskapet utvendig må du huske å også vaske på toppen. Der kan det samle seg mye støv!

4. Tørk over klissete emballasje

Er det masse uidentifiserbare flekker i kjøleskapet, så er det mest sannsynlig noen flekker på ulike matvarer også. Gå over emballasjen til maten før du setter noe tilbake i kjøleskapet. Tørk vekk søl med en fuktig klut.

5. Sortering

Hadde du glemt at du hadde mer hamburgerdressing igjen fra den gangen du inviterte til burgermiddag… for to år siden? De fleste har glemt bort noe i kjøleskapet som burde vært spist opp, eller kastet for lengst. Gå gjennom varene og husk “best før, men ofte god etter”. Bruk sansene for å sjekke om det fortsatt kan spises.

Vil du ha en nøyere beskrivelse av hvordan kjøleskapet ditt bør organiseres har vi skrevet en egen artikkel om hvor matvarer skal plasseres i kjøleskapet. Riktig plassering kan nemlig bidra til å redusere matsvinnet ditt.