Kropp

5 tips til hårvask

Vann. Sjampo i håret. Skyll ut. Balsam i håret. Skyll ut. Ferdig? Vel, selv om hårvask virker kjempelett, er det mulig å gjøre feil! Her får du 5 tips til hvordan du skal vaske håret – fra riktig hårprodukt til teknikken som ivaretar håret ditt.

Klar flytende sjampo og balsam på badekaret. FOTO

1. Velg sjampo og balsam som passer deg

Det er ingenting i veien for å mikse sjampo og balsam fra ulike serier – men mange foretrekker samme lukt på begge for å forsterke duften. Et godt råd er å velge sjampo ut fra hodebunnen din. Har du tørr hodebunn for eksempel, trenger du en mild og fuktighetsgivende sjampo. Balsam velger man ut fra hårtilstanden. Er håret tørt, fett, slitt?

Vi har utviklet tre fantastiske (om vi får si det selv) hårpleie-serier:

Klar Flytende Sjampo: Uansett om utgangspunktet er normalt, tørt eller livløst hår, vil Klar flytende sjampo bidra til et sunnere og mykere manke. Sjampoen tilfører fukt og glans fordi den blant annet inneholder naturlig tang og tresukker. Kombiner den gjerne sammen med Klar Flytende Balsam.

Klar sjampobar hvitveis og erteblomst passer alle hårtyper, men aller best for deg med tørt og slitt hår. Sjampoen har en fuktighetsgivende effekt, har mild, nordisk duft og inneholder kun nøye utvalgte ingredienser – uten at vi har tilsatt vann. Kombiner den gjerne med Klar balsambar hvitveis og erteblomst.

Klar sjampobar eple og hylleblomst har pleiende effekt på hår og hodebunn, og passer alle typer hår. Den har mild, nordisk duft og kun nøye utvalgte ingredienser – uten at vi har tilsatt vann. Kombiner gjerne sammen med Klar balsambar eple og hylleblomst.

2. God vasketeknikk som ikke skader håret

Slik bruker du flytende sjampo og balsam:

Fukt håret godt. Fordel sjampo i håndflaten og skum godt før du tar masserer den inn i håret. Det er viktig at du masserer hodebunnen og ikke gnir så veldig mye i selve håret – det vil slite mindre på håret. I tillegg er håret svakere når det er vått, og kan dermed lettere brekke av. Ved behov, vask håret to ganger.

Slik bruker du Klarbar sjampo og balsam:

  • Fukt håret godt
  • Fukt sjampobaren og gni den godt i hendene sånn at det skummer
  • Alternativt kan du gni den direkte i håret
  • La den virke i 1-2 minutter
  • Skyll godt
  • Fukt balsambaren og fordel i hendene eller direkte i håret (om håret blir tungt og flatt bruker du balsam kun i lengdene)
  • La virke i 1-2 minutter
  • Skyll godt
  • La barene tørke mellom hvert bruk

Klar Sjampo og Balsam i badekar. Foto.

3. Riktig temperatur til hårvask

En ordentlig varm dusj kan være superdeilig, men glovarmt vann er verken bra for håret eller hodebunnen din.

Start derfor gjerne med å fukte hår og hodebunn med varmt vann (aldri glovarmt) for å åpne porer i hodebunnen og skjellaget. Dette hjelper med å fjerne fett, stylingrester o.l. når du bruker sjampo. Så kan du også skylle ut sjampoen med varmt vann eller lunkent vann, før du har i balsam.

Men når denne skal skylles ut så er det smartest å bruke så kaldt vann som du klarer. Da lukkes både porene i hodebunnen (som gir mindre irritert hodebunn) og skjellaget på håret som vil beskytte det mot slitasje (sammen med balsamen). Dersom håret ikke er så møkkete eller fett er det lurt å bruke kaldere vann for å beskytte og ta vare på hodebunnen og håret – men det beste er jo å vente med å vaske håret til det faktisk trengs.

4. Skyll håret godt

Mange synder når det gjelder å skylle ut sjampo. Når du tror du har skylt nok, bør du skylle litt til. Har du lagt merke til hvor grundig frisøren skyller håret ditt? Klør det i hodebunnen etter vask, er det et tegn på at du ikke har skylt håret godt.

5. Vask håret etter behov

Mange undrer på hvor ofte det er normalt å vaske håret. Det er selvfølgelig veldig individuelt. Har du fett hår eller ønsker følelsen av nyvasket hår, må du vaske håret oftere. Men svaret er at håret skal vaskes så ofte det er behov for det, men så sjelden som mulig.

Det er viktig å vite at daglig hårvask kan tørke ut både hodebunnen og håret. I verste fall kan hodebunnen bli litt sensitiv og begynne å produsere enda mer fett/talg for å beskytte seg – vips så er man i en ond sirkel.

Flere hårtips? Les artikkelen vår om tørt hår.