Kropp

6 tips mot tørt hår

Om vinteren blir håret tørt. Om sommeren bli håret tørt. Også er det de som har tørt hår hele tiden. Hvorfor? Og hva kan du gjøre med det? Les disse tipsene og få gode råd til hvordan du skal behandle tørt hår.

Kvinne med lue ute i kulda. Vinterkulde kan gi tørt hår. FOTO.

Mens noen foretrekker sommer, er vinter favoritten til andre – felles for sesongene er at ingen av dem er spesielt skånsomme mot håret. I tillegg til vær og vind, kan også bruken av varmeapparater som rettetang, krølltang og føner, farging og bleking, og ikke minst bruk av feil hårprodukter gjøre vondt verre for tørt hår.

Hva er tørt hår?

Har håret ditt mistet fylde, glans og føles bare sprøtt og krusete, så er det et tegn på at håret ikke får nok fuktighet. Det er også større sannsynlighet at tørt hår brekker og at du ender med splittede tupper.

Men tørt og slitt hår er ikke helt det samme. Mens tørt hår kan få førstehjelp av en fuktighetsgivende sjampo, balsam og kanskje en hårkur, er det null håp for slitt hår. Det må dessverre bare klippes bort, ellers vil det fortsette å knekke lenger opp på hårstrået over tid.

Så hvordan skal du behandle tørt hår? Følg disse tipsene:

1. Velg riktig sjampo og balsam til tørt hår

Med så mange sjampoer på markedet er det lett å velge feil – ikke at det er noe feil med sjampoen, den er bare ikke riktig for deg og ditt hår. Mange inneholder også uttørrende ingredienser som suger fuktigheten ut av håret. Så om du har tørt hår bør du velge fuktighetsgivende sjampo og balsam som er laget for nettopp hudtilstanden din, nemlig tørt hår.

Du har kanskje fått med deg at vi har utviklet sjampo og balsam? Klar-bar er ideelle for å redusere plastforbruket – men det skal ikke gå på bekostning av håret ditt. Sjampobar Hvitveis og erteblomst har en fuktighetsgivende effekt som passer alle hårtyper, men aller best er de for deg med tørt hår.

Milde, nordisk duft, kun nøye utvalgte ingredienser – uten at vi har tilsatt vann. Det gjør dem drøye og effektive i bruk. En sjampobar tilsvarer 2 flasker flytende sjampo, mens balsambaren tilsvarer 4 flasker flytende balsam. Et godt valg for deg, miljøet og lommeboka.

2. Ikke vask håret for ofte

Det er et paradoks at det å vaske håret kan gjøre det tørt, for hvorfor skulle vann gjøre håret tørrere? Teknisk forklart så vil hyppig hårvask fjerne talg som beskytter hodebunnen og hårfibrene. Merk deg at noen ikke produserer nok talg fra naturens side og har derfor tørt hår – men dette er ofte genetisk betinget.

For de fleste holder det å vaske håret to til tre ganger i uken – med unntak av eventuell daglig trening og svette. Det anbefales å skylle ut svetten fra håret da det også kan føre til tørt og sprøtt hår. Men sjamponeringen trenger du likevel ikke å gjøre hver dag.

3. Beskytt håret fra vær og vind

Hodeplagg, både på vinteren og om sommeren, vil beskytte håret. UV-stråler er ikke bare skadelige for huden, men også for håret ditt. Ta derfor på en hatt eller caps om du skal oppholde deg ute i sterk sol.

Om vinteren er det lett å hive på en lue, men en annen plagsom ting kulda fører med seg, er elektrisk hår. Hodeplagg i syntetiske stoffer kan skape friksjon på håret ditt, som kan gjøre det statisk (eller elektrisk om du vil) og tørt. En lue der innsiden er dekket med silke eller sateng kan kompensere for materialvalget.

4. Ta en pause fra varmeverktøy

Varmeapparater kan gjøre håret enda mer slitt og tørt. Kanskje du kan planlegge hårvasken en tid du kan la håret lufttørke? Og om sommeren kan du også satse på naturlige hårfrisyrer der du ikke trenger å tilføre håret mer varme enn det får fra solen.

Klart det er noen frisyrer som krever hårføner eller krølltang, men da hjelper det også å bare senke varmen. Å svi håret på høy varme er ikke synonymt med et godt resultat på sveisen. Jo tynnere håret ditt er, desto lavere varme trenger du.

5. Husk å besøke frisøren ved behov

Tørt hår ender ofte med slitte tupper, og ved å klippe dem omtrent hver åttende uke vil du kunne unngå slitte og livløse lokker, og gi håret en frisk start.

6. La hodet hvile på silke

Det er mange som råder om å bytte ut det vanlige putetrekket i bomull, med silke som har mykere fibre. Håret vil gli lettere over puten og den vil ikke suge til seg fuktighet. Så om det hjelper å våkne med mindre bustete og tørt hår, ja, da er det kanskje verdt det! PS. Husk å vaske silke med riktig vaskemiddel – Klar Ull og Silke, så klart.