Kropp

Antiperspirant vs deodorant: Hva er forskjellen?

Blir du litt svett av å navigere i deodorant-hylla? Du er ikke alene. Mange er usikre på hva som er forskjellen på antiperspirant vs deodorant. Og mye er likt – men spesielt én ting skiller de to.

Hva skiller antiperspirant vs deodorant?

Blir du litt svett av å navigere i deodorant-hylla? Du er ikke alene. Mange er usikre på hva som er forskjellen på antiperspirant vs deodorant. Og mye er likt – men spesielt én ting skiller de to.

På folkemunne går begge deler under “deo”: Både antiperspirant og deodorant blir smurt i armhulen, og begge hindrer svettelukt under armene. Men de to takler den klamme oppgaven på ulike måter. Hvilken du bør velge, avhenger av om du svetter mye under armene eller ikke.

Hva er deodorant?

Klar deodorant hindrer bakterievekst og beskytter mot dårlig lukt i 24 timer. Svette i seg selv er ganske luktfritt, men det fuktige og varme miljøet blir etter hvert trivelig for bakterier – og dermed dukker den kjente svettelukta opp. Vår deodorant inneholder stoffer som gjør at bakteriene rett og slett ikke trives, og dermed lukter det ikke like stramt.

I tillegg til å hindre bakterievekst, kan en deodorant også fjerne vond lukt på andre måter. For eksempel kan de inneholde ingredienser som fjerner «vond-lukt-molekyler», eller hindre at bakteriene fester seg på huden.

Parfyme

Deodorant mot svette inneholder som oftest parfyme, noe som gir litt ekstra godlukt under armen. Klar Påfyllbar deodorant og antiperspirant inneholder parfymer som består de strenge tekniske kravene til Svanen – i tillegg til våre egne retningslinjer, som går langt utover det europeiske regelverket. Produktene våre har bestått dermatologiske tester på frivillige mennesker med sensitiv hud. Du vil med andre ord lukte godt uten søt kløe og sur svie.

Og hva er antiperspirant?

Antiperspirant stopper svette under armene. Den inneholder aluminiumssalter som hindrer perspirering – altså svetting – i opptil 48 timer. Når du svetter mindre, blir det dårlige forhold for bakterieveksten, noe som gjør at det ikke oppstår svettelukt. I tillegg slipper du synlige svetteringer under armene.

Men, jeg har hørt at aluminium i antiperspirant ikke er bra?

Aluminiumsalter har blitt brukt for å stoppe svetting i over 100 år. Aluminium i antiperspirant blir ansett som trygt av både den europeiske vitenskapelige komité for forbrukertrygghet og Miljømerket Svanen. Et normalt inntak av aluminium fra mat, drikke og kosmetikk, er ikke helseskadelig.

Åpenhet er viktig slik at du kan ta det valget som passer for deg. Aluminiumsalter i kosmetikk har vært omdiskutert tidligere, men mye av diskusjonen springer ut fra én artikkel, og det er senere kommet ny, omfattende og relevant forskning som har konkludert med at det er trygt i bruk.

Hvilken du velger av antiperspirant vs deodorant, er smak og behag. De aller fleste bruker antiperspirant, siden den er mest effektiv mot svettelukt og svetteringer under armene. Dersom du dusjer ofte eller svetter lite, er deodorant et godt alternativ.

Det beste tipset er som nevnt å sjekke etiketten på den du bruker i dag, og velge samme variant her.