Kropp

Hva er naturlig og økologisk hudpleie?

«Naturlig» og «økologisk» er i vinden som aldri før, og vi leser stadig at produkter er både det ene og det andre. Men hva betyr det egentlig? Vi gir deg en liten innføring i naturlig og økologisk hudpleie.

Økologisk og naturlig hudpleie. Foto

At et produkt er økologisk betyr at en stor andel av råvarene har naturlig opprinnelse – og at en viss prosentandel av disse igjen har blitt dyrket uten bruk av kunstgjødsel og ikke blitt sprøytet med kjemiske plantevernmidler. Denne prosentandelen avhenger av hvilken type sertifisering produktet har.

Ikke nok med dette så stilles det strenge krav til innholdet i økologisk hudpleie. Blant annet så er det viktig at produktene ikke inneholder GMO (genmodifiserte organismer), syntetiske konserveringsmidler – som silikoner, nanopartikler, syntetisk parfyme eller fargestoffer. Ingrediensene skal heller ikke stamme fra dyr – råvarer og ferdig produkt skal ikke være testet på dyr.

Sertifiseringer for økologisk hudpleie

Vi skiller mellom miljø- og økologiske sertifiseringer, men kravene til disse kan overlappe. Ønsker du å kjøpe økologisk hudpleie bør du se etter følgende sertifiseringer:

USDA Organic fra USA, Debio fra Norge og COSMOS (COSMetic Organic Standard). Sistnevnte er utarbeidet av fem medlemsland i Europa:

 • BDIH fra Tyskland
 • Cosmebio fra Frankrike
 • Ecocert Greenlife SAS fra Frankrike
 • ICEA fra Italia
 • Soil Association fra England

Klar er sertifisert som ECOCERT COSMOS Organic. Denne standarden er en av de tøffeste når det kommer til økologiske sertifiseringer.

Kroppsproduktene fra Klar er i tillegg Svanemerket. Det nordiske miljømerket, samt EUs Ecolabel, har de mest omfattende kriteriene for miljømerking, men disse innebærer ikke krav rundt økologisk jordbruk ved fremstilling av ingredienser. Disse stiller derimot strenge krav til både råvarer og selve produksjonsprosessen som omfatter energiforbruk, kjemikalieforbruk og utslipp.

Ulike begrep i økologisk hudpleie

Det er mange forskjellige begrep som brukes om grønne produkter, og det kan være både forvirrende og vanskelig å skille dem. Dette er de vanligste, og forklaringen på hva de betyr:

 • Organisk: Betyr ikke at et produkt er økologisk, men organisk betyr at produktet inneholder råvarer som inneholder grunnstoffet karbon. Karbon finnes i alle levende organismer
 • Organic: Er den engelske betegnelsen for økologisk
 • Eco: Er engelsk og betyr miljøvennlig – ikke økologisk, som mange tror
 • Naturlig: Sier ingenting om produksjonsmetoden, men betyr at produktet inneholder ingredienser som er hentet fra naturen
 • Kjemisk: Både økologisk og vanlig kosmetikk inneholder kjemikalier. Kjemikalier er en fellesbetegnelse på alle stoffer som finnes på jorden, både grunnstoffer (den minste bestanddelen) og kombinasjoner av grunnstoffer (altså stoffer som har gjennomgått en endringsprosess eller har blitt satt sammen, på en naturlig eller syntetisk måte).  For eksempel er vann en kjemisk sammensetning av hydrogen og oksygen
 • Syntetisk: Betyr kunstig fremstilling. Det er nemlig mulig å fremstille kopier av stoffer i naturen – per definisjon er disse da syntetiske, men de kunne like gjerne vært naturlige. Det behøver heller ikke bare å være kopier av naturlige stoffer, det kan også være et helt nytt stoff som ikke finnes i naturen, men som satt sammen av stoffer fra naturen